Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Muhayyîr ✓

Descartes'ın üçgenden yola çıkıp üçgenin doğada olmamasından tanrının da fiziki olarak olmamasına delil kılması, ikinci olarak; nasıl dağ kavramını dere kavramından ayrı düşünmek mümkün değilse mükemmel varlık varsa Tanrı'nın mevcut olması gerekir demesi de fazla saflıktır.
Reklam
(
Immanuel Kant
Immanuel Kant
'ın eleştirisi de makul:) Zihni objelerin varlığının bilgisine ulaşabilmenin hiçbir yolu yoktur ve onlar sadece apriori olarak bilinir. Kant'a göre insanın varlık şuuru sadece tecrübe birliğidir ve tecrübe dışında iddia edilen herhangi bir varlığın, imkansız olduğunu ifade etmek mümkün olmasa da, varlığının temellendirilemeyeceğini söylemek mümkündür.
Biz insanlar arzulara tâbî olduğumuz için tamamen rasyonel değiliz.
Sayfa 25 - İz YayıncılıkKitabı okuyor

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Tanrı bugün, dün ya da yarın var değildir, sadece vardır.
Sayfa 21 - İz YayıncılıkKitabı okuyor
Sen ne anlatıyorsun aga?
Tanrıdan mantıken bilmesi mümkün olmayan bir şeyi bilmesi istenemez. Bana öyle geliyor ki, birinin yarın özgürce ne yapacağını bilmek mantıksal olarak imkânsızdır. Eğer yarın Londra'ya gitmeyi ya da evde kalmayı seçmekte gerçekten özgürsem, o zaman bugün herhangi biri ne yapacağıma dair bir inanca sahipse, yarın bu inancı yanlışlamak benim elimde olacaktır. Dolayısıyla hiç kimse (Tanrı bile) yarın ne yapmayı seçeceğimi bugünden bilemez. Bu yüzden Tanrı'nın her şeyi bilen olmasını, Tanrı'nın herhangi zamanda, o anda mantıksal olarak bilinmesi mümkün olan her şeyi bilmesi olarak anlamamızı öneriyorum.
Sayfa 20 - İz YayıncılıkKitabı okuyor
Reklam
Tanrı mantıksal olarak imkânsız olanı yapamaz. Tanrı evreni var edebilir ve evreni yok edebilir, ancak Tanrı evreni aynı anda hem var hem de yok edemez.
Sayfa 19 - İz YayıncılıkKitabı okuyor
Tanrı doğa yasalarıyla sınırlı değildir; onları yapar ve isterse değiştirebilir ya da askıya alabilir. Teknik bir terim kullanmak gerekirse, Tanrı her şeye kadirdir: her şeyi yapabilir.
Sayfa 18 - İz YayıncılıkKitabı okuyor
Teistlerin Tanrı hakkında iddia ettiği şey, onun büyük ya da küçük herhangi bir şeyi yaratma, koruma ya da yok etme gücüne sahip olduğudur.
Sayfa 17 - İz YayıncılıkKitabı okuyor
Teizm, Tanrının kişisel bir varlık, yani bir anlamda bir kişi olduğunu iddia eder. Kişi derken temel güçleri (niyetli eylemde bulunma), amaçları ve inançları olan bir bireyi kastediyorum.
Sayfa 15 - İz YayıncılıkKitabı okuyor
Aşağılık, pislik, mendebur.
Celal Şengör, tesettürün insan ve toplum yaşamına zararlı olduğuna, dolayısıyla onu yasaklamanın demokrasiye aykırı olmadığına hükmeder.
Sayfa 57 - Doğu Kitabevi
Reklam
Duvara çerçevelettirmelik...
Felsefe bize çoğu zaman en sorgulanmaz gördüğümüz kabullerimizin temelsiz olduğunu gösterir.
Sayfa 54 - Doğu Kitabevi
Nasıl olsa kitle hazır...
Celal Şengör, yeni ateistler gibi bilimi dine karşı işlevselleştirmeye çalışmakta, bilimin sessiz kaldığı yerlerde ise kendi dünya görüşünü bilimin görüşü olarak sunmaktadır.
Sayfa 47 - Doğu Kitabevi
Bu da ayrı bir gerizekalı.
Richard Dawkins, -her ne kadar Kuran'ı hiç okumadığını itiraf etse de- İslâm'ı kötülüklerin anası olarak görür.
Sayfa 40 - Doğu Kitabevi
Karl Marx, dini afyona benzetirken dinin mevcut kapitalist sistem içindeki, ezilen sınıfları rahatlatma ve onların ağrısını dindirme rolüne dikkat çekmektedir.
Sayfa 38 - Doğu Kitabevi
Emile Durkheim, dinlerin toplumsal birlikteliği sağlamada önemli rol oynadığını anlatmıştır.
Sayfa 38 - Doğu Kitabevi
8,5bin öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.