248 syf.
7/10 puan verdi
·
11 günde okudu
Kitap felsefe ve romantizmi bir arada işlemiş. Ben okurken oldukça keyif aldım. Rafet Elçi, Platonun idealar evrenini, tek tanrı inancını gayet güzel okuyucuya yansıtmış. Kitabı okumak için öncelikle biraz felsefeye ve filozoflara hakim olmak, kitabı okurken daha bi keyif almanızı sağlayacaktır. Platon, bir çok filozof gibi kalbindekini bir kenara bırakıp ideal devleti kurmak adına bir sufi gibi davranmış ve kendisini seven bir kalbi 20 yıl boyunca görmezden gelerek "ideaları" peşinden koşmuştur. "İnsanın karakteri kaderidir" -Herakletios Başka bir şehirde unuttuğum için üzüldüğüm ve bunu söylediğimde kitabın aynısını bulup doğum günümde hediye eden dostuma çok teşekkür ederim
Platon'un Aşkı
Platon'un AşkıRafet Elçi · Litera Yayıncılık · 2015172 okunma
Allahım, eğer Sana cehennem korkusu içinde ibadet ediyorsam, beni cehennemde yak. Cennet umudu içinde ibadet ediyorsam, bana Cenneti nasip etme; ama Sana sadece Senin için ibadet ediyorsam, sonsuz Güzelliğini esirgeme. Rabi’a Kadın sufi Rabia, zühde dayalı bir inanç açısından konuşur, düşünür ve hisseder; Budist teolog, gayrişahsi ahlâk Yasası açısından; Çinli filozof, karakteristik bir mizahla, siyaset açısından. Fakat her üçü de bencilliğe bağımlılıktan kurtulma gerekliliği konusunda ısrar ederler - İsa, Ferisîleri ego-merkezli dindarlıklarından ötürü azarlarken; Bhagavad-Gita’nın Krişna’sı Arjuna’ya, eylemlerinin sonuçları için kişisel bir arzu duymadan ya da bunlardan korkmadan İlahî görevini yapmasını söylerken ne kadar şiddetle ısrar ediyorsa o kadar şiddetle.
Sayfa 148Kitabı okudu
Reklam
608 syf.
·
Puan vermedi
Geniş Özet
Tanrı'yı ve dinleri akademik bir çevrede konuşmak ne kadar mümkün ve doğrudur, bilemiyorum. Bilim bazı inanç temelleri üzerinde yükselmiş ve bunlar yıllar içinde birbirine öylesine kenetlenmiştir ki artık bunun dışında söylenen bir şey'in imkanına dair düşünmemek gerektiğine dair bir algı vardır.  Armstrong'un bir kaç eserini daha
Tanrı'nın Tarihi
Tanrı'nın TarihiKaren Armstrong · Pegasus Yayınları · 20171,632 okunma
100 syf.
·
Puan vermedi
Gerçeğin Annesi Hakikat'in diyecekleri var:
Dücane Cündioğlu'nun seçkilerinden oluşturulmuş olan kitap bir rumuz cenneti. Sembolik anlatımıyla toplumsal tabu haline getirilmiş bir çok inancın çözümlemesini içeriyor. Bu yönüyle hermanuitik bir tavrı da var. Ancak bu tavır bir filozoftan çok bir sufi'nin tarzını (yöntemini) anımsatıyor. Dolayısıyla eserde dücane hocanın mantıkçı tarafını değil, müşahedesinin ağır bastığı mutasavvıf tarafını göreceksiniz. Neticede edebiyattan da mahrum kalmayacağınız bir eser. Halil cibran, Mevlana, Sadi Şirazi gibi mistik filozof hayranlarının üslubunu ziyadesiyle beğeneceği eser, dil yönünden bu alana merakı olanlar için sade. Ancak ilk kez bu tarz sembolük eser okuyanlar için ağır gelebilir. Bu yüzden eserin meramı için tv programlarında bir kaç kez dücane cündioğlunu dinlemiş olmak yetmez. Bu sembolik dili de evvelden çözümlemiş olmak gerekir. Dolayısıyla bir tutam felsefe-din-tasavvuf üçgeninde gezinmiş olmak da gerekir. Ben, eserin hisse ve mesajları merkezde olmak üzere edebi yönünü ziyadesiyle beğendim. Eser, vücuda getirmek için değil de bir serzeniş olması için yazılmış gibi herbir paragraf. Bu yüzden beklentilerin çok üstünde bir öğreticiliğe sahip. Tavsiye ediyorum.
Hakikat ve Hurafe
Hakikat ve HurafeDücane Cündioğlu · Kapı Yayınları · 2017449 okunma
Gazali kitap yazarken belli bir mezhebe tabi olmayı lüzumlu görmediğini belirterek fıtraten istidadlı olanları uyarmıştır. Gerçekten de Gazali Eşarilerle Eşari (ve kelamcı), süfilerle birlikte süfi ve nihayet filozoflarla filozof olmuştur.
Sayfa 107Kitabı okudu
88 syf.
7/10 puan verdi
Bazen , bir içtenlikle aldığımız veya içeriğinden çok varlığı ile bize bir şeyler katacak kitapları seçeriz. İçeriği çok yüzeysel , ve kendi diliyle Farabice kalsa da gerçek bir filozof olmadığım için bana hikmetli sözleri sahici geldi sadece. Ya da bir sufi olmadığım için içinde hissetmedim. Kitap kendine ısındırmaktan öte kılavuzluk ediyor. Hikmet erdem, ve mutluluk ..Üst akıl çok üst akıl
Mutluluğun Kazanılması
Mutluluğun KazanılmasıFarabi · İş Bankası Kültür Yayınları · 20183,429 okunma
Reklam
Alemde sadece talep eden vardır. Dolayısıyla alemde sadece istediği şeye muhtaç olan vardır.
78 syf.
7/10 puan verdi
·
26 saatte okudu
Güneş Ülkesi ve Campanella
Güneş ülkesi ruh halimden ötürü mü bilemediğim bir nedenler silsilesinden bana biraz karanlık geldi. Ütopya mısın sen distopya mı sorusunu sordurttu. 17. yüzyılın henüz başında yazılmış bu ütopya, bize bir diyalog anlatımı sunuyor. Hospitalario ve Cenovalı ikili konuşma halinde bize Güneş Ülkesi hakkında bilgi veriyorlar. Bu ülke ve ülke
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Kapra Yayıncılık · 20213,478 okunma
_Napolyon Bonapart_ _Devlet, benim. _Para, para, para. (Başarının sırrı) _Felaketlerin üstünde dimdik oturan insan soylu ve cesurdur. _Gerçekler, büyük ruhlu insanları besler, küçük ruhları ise yaralar. _Yapıcı eleştiri, akıllı insanları güçlendirir. Ahmakları öfkelendirir. _Düşmanınız hata yaparken araya girmeyin. _İki şey
Büyük Sufi şair ve filozof olan Rumi bir zamanlar öğrencile rinden yaşamda en çok istedikleri üç şeyi yazmalarını istemişti. "Eğer listedeki herhangi bir madde bir diğeriyle çakışırsa," diye uyarmıştı Rumi, "mutsuzluğa mahkûm edilmişsinizdir."
Sayfa 52 - Pegasus Yayınları
Reklam
Büyük Ezoterik birikim artık filozofların felsefi sistemlerinde hayat buluyordu... Ezoterik birikim sembollere büründürülerek filozofların felsefi yazıtlarında yaşamaya başlamıştı. İskenderiye Okulu ve bilinen adıyla “Yeni Eflatuncu Filozofların” etkisi kuşaktan kuşağa sürdü. Onların görüşlerinden etkilenen birçok kişi ve gruplar oldu. Bazı filozoflar bu akıma Tasavvuf ve kendilerine de Sufi adını verdiler. Yunanca “Sofos” kelimesi: “Akıl - hikmet ve bilgelik” anlamına gelir. Aynı kökten gelen Sufi kelimesi de İskenderiye Okulu yandaşlarınca, bu anlamları nedeniyle seçilmiştir. Bu arada hemen hatırlatmakta fayda görüyorum ki, “filozof” sözcüğü de “sevgi ve güzellik anlamına gelen “Pilos” ile “akıl - hikmet, bilgelik anlamına gelen “Sofos” sözcüklerinin birleşmesinden ortaya çıkmıştır.
Allah (cc) bize insanların Allah'a muhtaç olduğunu bildirdi. Başka bir ifadeyle, gerçekte kendisinden istenilen O'dur. Çünkü ' her şeyin sahipliği ve melekûtu Allah'ın elindedir.' O halde Allah'a muhtaçlık esastır. Allah'ı bilenler ise, hallerini koruyanlardır.
Vakıa bu eser, bir sefer ve yolculuk kitabıdır: başlangıcı Allah, nihayeti Allah olan ve her şeyden önemlisi de her merhalesi Allah ile yapılan bir yolculuk! 'Allah'tan geldik, Allah'a (CC) gidiyoruz ve Allah ile/ sayesinde seyrediyoruz' düsturu tasavvufun insan-Allah (cc) irtibatı düşüncesinin ana fikridir.
Fakirlik, ârifin ulaştığı en haz veren şeydir, çünkü fakirlik ârifi Hakk’ın huzuruna sokar ve Hak onu bu sayede kabul eder.
Resim