Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Gezgin. - Aklın özgürlüğüne bir nebze ulaşmış kişi,yeryüzünde bir gezginden başka hiçbir şey olarak hissedemez kendini - nihai hedefe doğru giden bir yolcu olarak hissetmese de: çünkü yoktur bu nihai hedef.Ama elbette gözlerini dört açmak,dünyadaki her şeyin nasıl olup bittiğini görmek ister; bu yüzden yüreğini her türlü ayrıntıya bağlayamaz sıkı
Sayfa 332Kitabı okudu
Feurbach üzerine tezlerin tamamı
Karl Marx [Feuerbach Üzerine Tezler[1]] 1. ad Feuerbach 1 Bundan önceki tüm materyalizmin (Feuerbach'ın ki de dahil olmak üzere) başlıca kusuru; nesnenin, gerçekliğin, duyumsallığın duyusal insan etkinliği, pratik olarak, öznel olarak değil, yalnızca nesne ya da sezgi [Anschauung1] biçiminde kavranmasıdır. Bu yüzden, etkin yan,
Sayfa 15 - Kor Kitap
Reklam
.... Gelin Birazda Düşünelim: KÖLELİK Kölelik en genel tanımıyla, bir başka insanın “metası” olmaktır. Yani kişisel bir özgürlük ya da söz hakkı sadece sahibi tarafından belirlenmesi ve insandan ziyade “makine” olma durumudur. Dünyada uzun yıllar boyunca çeşitli şekillerde uygulanmıştır. İlk olarak yaklaşık 11.000 yıl önce ortaya çıkmıştır.
Bu güzel!
Bir insan sonsuz olabilir (devenir) [sonsuz haline gelebilir] mi? Bu noktada, aslında, şu şekilde yanıt verebiliriz: İn­sanda bir sonsuz fikri vardır, çünkü insan sonsuzu çok uzun zamandır düşünüyor. Sonsuz bir Tanrı olduğu­nu düşünmüştür, belki sonsuz bir sayı olduğunu dü­şünmüştür, sanal sonsuz ve edimsel sonsuz üzerine çalışmıştır. İnsan sonsuzu düşünür. Sorun, sonsuz düşünüldüğü için sonsuz olunup olunmadığıdır. Bazı fi­lozoflar, sonsuzu düşündüğümüz için, sonsuzla gerçek bir ilişkiye girdiğimizi, içimizde bir şeyin sonsuz oldu­ğunu düşünür. Örneğin Descartes, sonlu olan bizlerin içinde sonsuz fikri olduğu için, sonsuzla bir iletişimin olması gerektiğini söyler. Tanrı'nın bizim zihnimize bu sonsuz fikrini yerleştirdiğini düşünür. Belki yalnızca odur, zira, sonlu olarak, sonsuz fikrine nasıl sahip ola­bilirdik? Madem sonsuzu düşünüyoruz, onunla ilişki­de olduğumuzu düşünebiliriz.
Sayfa 37 - Monokl Yay. Birinci Basım: 2017 Haziran
Bu bir altın çağdı: burjuvazinin içinde doğan, eği­tim gören, yetişen “filozoflar” onun da onayıyla burju­va ideolojisini ortaya çıkartmak için uğraşıyorlardı.
Hylas İle Philonous Arasında Üç Konuşma
Hylas İle Philonous Arasında Üç Konuşma
Berkeley varlık algılanmaktır deyip birçok filozofun üzerine teoremler kurduğu insan tarafından algılanmayan, soyut töz/özdek varlığını reddeder. Bu kuşkuculukla (skeptik) suçlanmasına sebep olur buna şöyle karşı çıkar: Algılarımız, duyularımız bizi kandırır diyerek aslında özdek arayan filozoflar kuşkucuların argümanını onaylar bunun üzerine özdek adında yalancı bir gerçeklik kurmaya çalışırlar fakat sonuç olarak Berkeley onların kendisinden daha kuşkucu olduğunu iddia eder.
Reklam
Yok canım bir kuru kerpiç meselesi ;)
Şems hepsinin yüzüne uzun uzun bakar. Filozoflar yamtlayamayacağım düşündükleri için ona gülümser­ler. Bunun üzerine Şems elindeki kuru kerpici, seçilen temsilcinin başına vurur. Filozoflar şaşkınlık içindedirler. Kafasına vurulan adam, “Başımı yaracaktınız, ağrıdan duramıyorum ne­den bunu yaptınız?” diye sorar. Şems “Dinleyin...” der: “Bana Allah-ü Teâlâ’ yı göster de inanayım dediniz. Şimdi bu arkadaşınız, başının ağrısını göstersin de gö­relim. İnanmamız için gösterebilir misin?” diye sorar. Filozof “ Ağrıyor ama gösteremem...” der. Şems “İşte Al­lah da böyledir. Sen gösteremiyorsun diye nasıl ki başı­nın ağrısı yok değildir Allah da sen görmüyorsun diye yok değildir...” deyip devam eder. “Yine bana, şeytanın ateşle nasıl azap çekeceğini sor­dunuz. Ben toprakla arkadaşınıza vurdum. Toprak onun başını acıttı. Oysa onun bedeni de topraktan yaratıldı. Ama toprak toprağın canını acıttı...” der. Filozoflar bü­yük bir sessizlik ve kabul içinde dinlemektedir. “Yine bana, Ahiret varsa o zaman bırakın herkesin canı ne is­terse onu yapsın. Bundan dolayı bir hak olmaz...’ dediniz. Benim canım arkadaşınızın başına kerpici vurmak istedi ve vurdum. Niçin itiraz edip hakkınızı arıyorsunuz?”
Doğanın gözünü seveyim.
Bu soruya verdikleri yanıtlara göre filozoflar iki büyük kampa ayrılmışlardır. Doğadan önce ruh vardı diyerek öyle ya da böyle dünyanın yaratıldığını kabul edenler idealist kampı oluştururken, doğanın ruhtan önce geldiğini öne süren öbür grupsa, değişik ekolleriyle materyalizmi oluşturdu.
Filozoflar dünyayı yalnızca çeşitli biçimlerde yorumlamışlardır; oysa sorun onu değiştirmektir. Feuerbach Üzerine Tezler
Bugünü Yaşama Arzusu
#Schopenhauer *Yazar #Aldığımız her nefes bizi sürekli etkisi altında olduğumuz ölüme doğru çeker... Nihal olarak zafer ölümün olacaktır, çünkü doğumla birlikte ölüm zaten bizim kaderimiz olmuştur ve avını yutmadan önce onunla yalnızca kısa bir süre için oynar. Bununla birlikte, hayatımıza olabildiğince uzun bir süre için büyük bir ilgi ve
Reklam
Tartışma Zeminin Kaybı
İçinde yaşadığımız toplumda neredeyse siyasi konuşma ve tartışma zeminini kaybetmenin eşiğinde olduğumuz acı bir gerçek. Bunun üzerine çağdaş teknolojik gelişmelerle birlikte gündeme gelen çok önemli konuları eklenmekte. Canlılık, üreme, cinsel kimlikler, sanal varoluş biçimleri, bilinç ve bilincin manipülasyonu,... vb. sayılamayacak kadar çok tema daha önce olmadığı biçimiyle insanlığın gündemine giriyor.
Sayfa 13
592 syf.
9/10 puan verdi
·
4 saatte okudu
Her kitabın bir zamanı vardır diye düşünüyorum. Felsefe tarihi üzerine yazılmış bir roman olan Sofie’nin Dünyası, aylardır kitaplığımda bekleyen bir kitaptı. Okuyunca bir kez daha anladım ki gerçekten her kitap her zaman okunmuyor. Bazen ön hazırlık yapmış olmak gerekiyor. İçindekiler kısmına baktığımda ‘mitler’, ‘Atina’, ‘Spinoza’, ‘Kierkegaard’
Sofie'nin Dünyası
Sofie'nin DünyasıJostein Gaarder · Pan Yayıncılık · 202036,5bin okunma
200 syf.
9/10 puan verdi
·
3 günde okudu
" Filozoflar doğayı mümkün olduğu kadar detaylı bir şekilde yorumlama çabalarını sürdürmelidirler. Amaç, bu çabaların ışığında doğayı insan rahat ve emniyeti ile uyumlu olabilecek bir şekilde mümkün olduğunca değiştirmemeye çalışmaktır." " Kendi konusundaki gelişmeleri yalnızca bilimsel dergileri okuyarak izlemek zorunda kalanlar
Newton Neden Türk Değildi?
Newton Neden Türk Değildi?Celal Şengör · İnkılap Kitabevi · 2024272 okunma
Platon 'un İslam felsefesine Aristo'dan daha yakın oluşu üzerine.
....Platon 'un İslam'a ve İslam dünyasına , Aristoteles'in ise Hristiyanlığa ve Hristiyan dünyasına daha uygun düşmesidir. Müslüman filozoflar İslami siyasal problemleri , dini yasayı ,vahyi, peygamberliği anlama yorumlama çabalarında Platon'un eserlerinde İslam'ın politik hayatının olaylarına ve bu olayların değerlendiriliş yöntemine daha yakın unsurlar bulmuşlardır.
Filozoflar insanı çözmüş!
İş Arkadaşlarına Karşı Temkinli Olmanın Gerekliliği Üzerine: "İnsanlar sahtedir, dönektir, türlü hilelerle ve tatlı dille bizi kandırır, sefil ederler, kendi çıkarlarından başka şey düşün­mez, başkalarının ne halde olduğuna dönüp bakmazlar. On­lara çok az inanır ve pek az güvenirsek, yanılmamış oluruz."
Sayfa 116Kitabı okudu
1.346 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.