Edebiyat Yazıları
Eserin Müellifi Hakkında IGNAZIO SILONE, bugünkü hür İtalyan edebiyatının en kuvvetli simalarından biridir... ...İtalya dışında ilk neşrettiği edebi eser, Türk okuyucularına sunduğumuz Fontamara romanıdır. 1933 senesinde İsviçre'de ve Almanca olarak neşredilen bu eser, Orta Apeninler'deki Abruz Dağları mıntıkasındaki fakir köylülerin, soyguncu memurlar ve halkçılığı hedef tutmayan bir rejimle mücadelesini, tüyleri ürperten bir realizmle tasvir etmektedir. Bundan sonra Ekmek ve Şarap, Kar Altındaki Tohum adlı romanları çıkmış... ....Muharririn başkaca, Paris'e Yolculuk diye bir hikâye kitabı, Faşizm adlı bir etüdü, Diktatörler Mektebi adlı, yarı roman, yarı hiciv bir eseri vardır. Fontamara, Akba Kitabevi, I.Baskı, Ankara 1943
Sayfa 336 - Epsilon Yayınevi
192 syf.
8/10 puan verdi
İtalya doğumlu Ignazio Silone'nin (1900 - 1978), (asıl adı Secondo Tranquilli'dır) ilk romanı olan Fontamara, ilk defa 1933 yılında, kaçmak zorunda kaldığı İsviçre'de Almanca çevirisi yapılarak yayımlanmıştır. Romanda, yaşlı bir adam, karısı ve oğulunun ağzından, yoksul Güney İtalya köylülerinin faşist idare altında yaşadıkları zulüm, kara mizah yoluyla anlatılmaktadır. Aziz Nesin hikayelerini çağrıştıran zekice espriler var. Zevkle okudum. Diğer taraftan; İkinci Dünya Savaşı öncesinde Faşizm ve dolayısıyla Nazizm aleyhinde kullanılacak hazır bir eleştiri belgesi olması da kitabı oldukça meşhur etmiş olsa gerek. Troçki; "Bu kitabın dolaşımına yardım etmek her devrimcinin görevidir," demiş.
Fontamara
FontamaraIgnazio Silone · Kor Kitap · 2019335 okunma
Reklam
192 syf.
·
Puan vermedi
#kitapyorum #Fontamara #Silone Sindire sindire okudugum bi kitap oldu.Konusu, vermek istediği ileti, düşündürücü sonu ile çok beğendiğim kitaplar arasında yerini aldı. Kitabın başında Can Yucel'in faşizm üzerine yazdığı ve kitabın önemini anlatan bir önsözü var. Konusuna gelince hiçbir coğrafi haritada bulunmayan Fontamara Köyü ve burada yaşayan köylülerin hayatla, faşizmle, haksızlıklarla verdiği savaş anlatılmış. Köylüler sahip oldukları her şey için vergi vermekle yükümlüdür fakat ödemeyi reddederler. Zira ödeyecek tek bir liretleri de yoktur. Bunun sonucu hükümet elektriği keser ve olaylar burdan başlayıp kartopu gibi büyür. Kitapta bariz bir şekilde köylü-sehirli, fakir-zengin çatışması sözkonusu. Toprağın sahibi ve efendisi defalarca karşı karşıya getirilmiş adalet hep güçlüden yana olmuştur. Hürriyet kavramını ilk kez duyan köylüler sudan cıkmış balığa dönmüştür. 20.yy Mussolini Italyasini gözler önüne seren kitap Sabahattin Ali çevirisiyle bizlere ulaşmıştır. Keyifliokumalar dilerim.
Fontamara
FontamaraIgnazio Silone · Kor Kitap · 2019335 okunma
192 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
19 saatte okudu
Yazar bu kitabında bizi, yirminci yüzyılın ilk yarısına, Faşizm yönetimi altındaki İtalya'ya götürüyor. Fontamara, İtalya'nın güneyinde deyim yerindeyse, dünyadan haberi olmayan , her şeyden uzak kendi dünyalarında yaşayan fakir ve cahil insanların yaşam sürdüğü bir köy. Ülkede olan rejim değişikliğinin bile farkına varılmadığı bir yerleşim yeri. Ama onların da Faşizmle karşılaşmamaları tabii ki mümkün değil. İşte kitapta bu köy halkının Faşizmle tanışmasından sonraki yaşanan olaylar, onların bakış açısıyla ve onların ağzından, trajikomik bir şekilde anlatılmaktadır. Faşizme bir de bu zavallı insanların gözünden bakmaya ne dersiniz? Faşizm en basit bir şekilde daha nasıl anlatılır bilemiyorum. Olabilecek en basit olaylarla ve herkesin anlayacağı bir dille mükemmel bir Faşizm profili daha nasıl çizilebilir ki ? Müthiş bir akıcılığa sahip olan bu kitabı ben büyük beğeniyle ve büyük keyif alarak okudum, okunmasını da herkese tavsiye ediyorum.
Fontamara
FontamaraIgnazio Silone · Kor Kitap · 2019335 okunma