Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Gerçekten bir yıl, beş yıl, on yıl değil; yüzlerce yıl, on yüzlerce yıl, garp cephesinde yeni bir şey yok oldu. Zaman muttarid aktı. Fikret'in «küçük, muttarid, muhteriz damlalar» dediği türden, aktı. Nehirler sakin aktı. Bir yıl, beş yıl, on yıl değil, on yüzlerce yıl insanlar suskun çalıştı. En çok kendi gücünü, bir de atın gücünü, daha
Sayfa 88 - Gelişme ve EstetikKitabı okuyor
Türkiye’de Atatürk Devrimiyle birlikte tam üç devrim birden yaptık: Rönesans, Sanayi Devrimi, Fransız Devrimi.
Sayfa 66 - KaynakKitabı okudu
Reklam
Devrimciydi. Tarih boyunca hiçbir lider bu kadar kısa sürede böyle büyük dönüşüm sağlayamadı. Yaklaşabilen bile yok. İngilizlerin ünlü tarihçisi Arnold Toynbee, şaşkınlıkla, saygınlıkla ve kıskançlıkla ifade ediyordu: "Bir an için tahayyül ediniz ki, Batı dünyasında Rönesans, Reformasyon, 17'nci yüzyıl sonundaki bilim ve düşünce ihtilali, Fransız Devrimi, sanayi devrimi, hepsi birden sadece bir insanın ömrünün içine sığdırılmıştır!"
Modern anlamda topyekûn savaşın ne zaman ortaya çıktığı konusunda kesin bir tarih vermek zordur. Kuşkusuz ki, Birinci Dünya Savaşı bu konuda en önemli dönüm noktasıdır. Ama Fransız İhtilali savaşlarından başlayarak kademe kademe topyekûn savaşa yaklaşıldığını söyleyebiliriz. Sanayi devrimi sayesinde nüfusun ağırlıkla tarımsal faaliyetlerden kurtarılmaya başlaması ve demiryollarıyla istenilen yeri hızla sevk edilebilmesi gerçek kitle ordularının ve topyekûn savaşın maddi temelini teşkil etmiştir.
Sayfa 82
bulgu 5
Aslında sanayi devrimi, kronolojik olarak üç ana evrede cereyan etmiştir: Birinci evrede; başlar ve sadece Batıda yayılır. İkinci evrede; olgunlaşır ve Batının sınırlarının ötesine geçer. Üçüncü evrede; bilfiil küreselleşir. Günümüzde yaşamlarımız, devam etmekte olan bu üçüncü evre tarafından şekillendirilmektedir. Her bir evrede endüstriyel kronoloji, Fransız İhtilali ve Birinci Dünya Savaşı gibi, daha geleneksel tarihsel bölümlerin ötesine geçer. Sanayi tarihinin kendi kronolojisi vardır ve devam eden bir süreç olarak görülmelidir.
Sayfa 27 - say yayınları, birinci baskı, çeviren: nurdan soysal, 2021, sirkeci
"Türkiye'de Atatürk Devrimiyle birlikte tam üç devrim birden yaptık: Rönesans, Sanayi Devrimi, Fransız Devrimi."
Sayfa 66
Reklam
Mustafa Kemal Atatürk'ün fotoğrafları bize ne söyler?
iki üç gündür biraz hastayım. bu süreçte kitap okuyamadım. uzun süre kitabın başında duramadığım için kitap okuyamadığım bu sürede aklıma geçenlerde
Fotoğraflarla Atatürk
Fotoğraflarla Atatürk
kitabını okuduğum/fotoğraflarına baktığım geldi. ben genelde Mustafa Kemal Atatürk'ün fotoğraflarına bakarken o zaman gerçekleşen
Sanatın insanları daha iyi insanlar yaptığı varsayımı­na, daha iyi insanın nasıl olabileceğine dair ciddi bir fikir nadiren eşlik eder. Ancak bu mesele, uzun zamandan beri ütopyacıları ve fütüristleri heyecanlandırmıştır. Sözgelimi Antilop ve Flurya romanında Margaret Antwood, mevcut modelin kusurlarını gidermek üzere geliştirilmiş, genetik
Sayfa 154 - 155 - Pdf - 4. Bölüm: Sanat Bizi Daha İyi İnsanlar Yapar mı?Kitabı okudu
Kölelik, ne İngiliz radikal dincilerin ihtilali, ne Amerikan bağımsızlık ihtilali ve ne de Fransız ihtilali yüzünden ortadan kalktı. Sadece sanayi devrimi sayesinde sona erdi. Çünkü bu sanayi için köle ticareti karlı bir iş değildi. Onun için Avrupalılar kölelikten sanayi planına geçtikleri oranda vazgeçtiler.
Sayfa 168Kitabı okudu
Laikliğin ortaya çıkışının devlet mefhumuyla doğrudan alakalı olduğu yukarıda geçen izahlar neticesinde ortaya konulmuştur. Batı'da hayatı yönlendiren bir kurum olarak Kilise kendine, insanlara asırlarca onları bir yanıyla istismar edecek, diğer yanıyla yaratıcı inançlarını kullanarak kendi mevkisini sağlamlaştıracak bir mevki edinmiştir. Her totaliter rejim, hayat düzeni, otorite; bir gün yıkılmaya mahkumdur. Ancak bu yıkımlar, dünya tarihinin genelinde gerçekleştiği hâl üzere insanın haysiyetine münasip bir yol temin etmemiş, diğer uçtan başka bir totaliter hava icat edilmiştir. Dünya tarihini derinden etkileyecek şekilde bunun son örneği ise Batıda gerçekleşen modernlik ve peşi sıra Aydınlanma hareketidir. Fransız Devrimi kendisinden sonra gelecek bir dizi siyasi dönüşümleri terviç ettiği gibi Sanayi Devrimi ise hayatın Kapitalizmin boyunduruğu altına girmesini temin etmiştir.
Reklam
Türkiye'de Atatürk Devrimleriyle birlikte tam üç devrim birden yaptık: Rönesans, Sanayi Devrimi, Fransız Devrimi. Bizde o zamana kadar kadın dışarıya çıkamıyordu, okuyamıyor, çalışamıyordu. Kadın erkek eşitliğiyle kadınlarımıza her alanda okuma ve çalışma olanağı sağlandı. Müzik, heykel, resim yasakları kaldırıldı. Yazı değişti. Kimse Arapça-Farsça karışımı Osmanlıcayı okuyamıyor, yazamıyordu. Halk hiçbir şey anlamıyordu. En büyük devrim de yazımızın dilimize uygun olarak değiştirilmiş olmasıydı. Herkes yazıyı öğrenme imkânı elde etti. Dilimiz Türkleştirildi. O zaman çok büyük gayret gösterildi. Bu öyle büyük bir devrim ki... Bugün herkes aynı dilde anlaşıyor, bilim, sanat gelişiyor.
Kölelik, ne İngiliz radikal dincilerin ihtilali, ne Amerikan bağımsızlık ihtilali ve ne de Fransız İhtilali yüzünden ortadan kalktı. Sadece Sanayi devrimi sayesinde sona erdi. Çünkü sanayi için köle ticareti kârlı bir iş değildi.
Sayfa 168Kitabı okudu
Toynbee
Ünlü tarihçi Arnold J. Toynbee onun için, "Kemal Atatürk, Batı'da yüzyıllar içinde yapılan Rönasans'ı reformları, 17. yüzyılın laik devrimini, Fransız Devrimi'ni, Sanayi Devrimi'ni hepsini birden kısa ömrü içinde gerçekleştiren çok büyük insan!"demiştir.
Sayfa 130Kitabı okudu
Yenilikler...
Türkiye'de Atatürk Devrimleriyle birlikte tam üç devrim birden yaptık : Rönesans, Sanayi Devrimi ve Fransız Devrimi. Bizde o zamana kadar, kadın dışarıya çıkamıyor, okuyamıyor, çalışamıyordu. Kadın erkek eşitliğiyle kadınlarımıza her alanda okuma ve çalışma olanağı sağlandı. Müzik, heykel, resim yasakları kaldırıldı. Yazı değişti. Kimse Arapça-Farsça karışımı Osmanlıcayı okuyamıyor, yazamıyordu. Halk hiçbir şey anlamıyordu. An büyük devrim de yazının dilimize uygun olarak değiştirilmiş olmasıydı. Herkes yazıyı öğrenme imkanı elde etti. Dilimiz de Türkçeleştirildi...
Üç Devrim Birden...
Türkiye'de Atatürk Devrimleriyle birlikte tam üç devrim birden yaptık : Rönesans, Sanayi Devrimi ve Fransız Devrimi.
322 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.