Fırat Aktaş

Fırat Aktaş
@frataktas17
Sıkı Okur
"Sarhoş er geç ayılır ama cahil, asla!"
"Zaman bir başka anın yerine geçen an değildir... Zaman geleceği aşındıran ve yol kat ettikçe büyüyen geçmişin durmadan ilerlemesidir."
Sayfa 158 - Zeplin YayınlarıKitabı okuyor
Reklam
İnsan böyle psikolojik saldırılar karşısında güçsüzdür. Mecburen kendi grubunun etkisine teslim olur. Suçlularla veya aptallarla yaşıyorsanız siz de bir suçlu veya aptala dönüşürsünüz. Bu durumda kendimi soyutlamak tek kurtuluş yoludur. Fakat modern şehirlerin sakinleri nerede yalnız kalabilir? Marcos Aurelius, "İstediğin zaman kendi içine çekilebilirsin," demiş. "İnsanın kendi ruhunda bulduğu kadar huzurlu veya çalkantılı bir hiçbir liman yoktur." Ne var ki bizler böyle bir çaba sarf edecek kapasitede değiliz. Sosyal çevremize karşı galip gelemeyiz.
Sayfa 148 - Zeplin YayınlarıKitabı okuyor
Akılsızlık
Entelektüel sınıflar gazetelerin, ucuz edebiyatların, radyoların ve sinemaların yayılması ile bozulmuştur. Okullardaz, kolejlerde ve üniversitelerde verilen derslerin mükemmelliğine rağmen akılsızlık giderek daha da genel bir hale dönüşmektedir. Gariptir ki akılsızlık genelde ileri bilimsel bilgilerle var olur. Okul çocukları ve öğrenciler saçma toplu eğlence programları ile akıllarını doldurur. Sosyal çevre zeka gelişimini destekleyeceği halde tüm gücüyle buna karşı çıkar.
Sayfa 147 - Zeplin YayınlarıKitabı okuyor

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
İnsanlık hiçbir zaman kalabalıkların çabasından bir şey elde edememiştir.
Tamamlanmış insanların gelişimi için çabalamalıyız. Ancak bu denli gelişmiş bireylerle gerçek bir uygarlık inşa edilir. Suçlular ve deliler kadar uyumsuz olmalarına rağmen modern toplumdan koparılamayan bir sınıf daha vardır. Bunlar dâhi insanlardır. Bu kişiler bazı psikolojik eylemlerine inanılmaz geliştirmiş olmalarıyla toplumdan ayrılırlar. İyi bir sanatçız iyi bir bilim adamı, iyi bir filozof nadiren iyi bir insandır. Genelde sıradan tipte fakat bir yönü aşırı gelişmiş insanlardır. Deha normal bir organizmada büyüyen bir tümöre benzetilebilir. Bu dengesiz varlıklar çoğu zaman mutsuzdur. Öte yandan tüm topluma kendi büyük dürtülerinden doğan faydaları sunarlar. Uyumsuzlukları uygarlığın gelişmesiyle sonuçlanır. İnsanlık hiçbir zaman kalabalıkların çabasından bir şey elde edememiştir. Birkaç anormal bireyin tutkularıyla, zekalarının ateşiyle, bilime yönelik idealleriyle, yardımlarıyla ve güzellikleriyle toplum ileri yönelmiştir.
Sayfa 137 - Zeplin YayınlarıKitabı okuyor
Saf zekaya sahip biri eksik bir insandır. Böyle bir insan anladığı dünyaya dahil olamadığı için mutlu değildir. Olaylar arası ilişkiyi anlama yetisi, etik duyu, duygular, irade gücü, yargı, hayal gücü ve bazı organik kuvvetler gibi diğer eylemlerle ilişkilendirilmediğinde yavan kalır.
Sayfa 134 - Zeplin YayınlarıKitabı okuyor
Reklam
Modern şehrin sakinlerine beden sağlığı vermeyi başardık. Ancak eğitime harcanan onca paraya rağmen bu insanların entelektüel ve ahlaki eylemlerini tam anlamıyla geliştiremedik.
Sayfa 136 - Zeplin YayınlarıKitabı okuyor
Modern insanların çoğuna göre kiliseler ölü dinlere dair müzelerden ibarettir.
Sayfa 131 - Zeplin YayınlarıKitabı okuyor
Makinelere dönüştürüldük!
Endüstri uygarlığı insanları kaba ve çirkin bir görüntü ile sarıp sarmaladığı için estetik eylem çoğu bireyde potansiyel seviyede kalır. Makinelere dönüştürüldük. Bir işçi hayatını aynı harekete her gün binlerce kez yaparak geçirir. Yalnızca tek bir parçayı üretir. Hiçbir zaman objenin tamamını üretmez. Zekasını kullanmasına izin verilmez. Kuyudan su çekmek için tüm gün dönüp dönüp duran kör bir ata benzer. Sanayileşme, insanı kendisine her gün keyif verebilecek zihinsel etkinliklerden mahrum bırakır. Aklı maddeye feda ederek modern uygarlık çok mühim bir hata yapmıştır. Kimse buna karşı çıkmadığından bu hata çok daha tehlikeli bir boyuttadır, büyük şehirlerdeki sağlıksız yaşam ve fabrikalara kısılıp kalmak gibi kolaylıkla kabul edilmiş bir durumdur bu. Ancak işlerinden azıcık da olsa estetik bir duygu alanlar sadece tüketmek için üretenlerden çok daha mutludurlar.
Sayfa 130 - Zeplin YayınlarıKitabı okuyor
Zekâ, irade ve ahlâklık yakından ilişkilidir. Ancak ahlaki duyar zekadan daha önemlidir. Ahlaki duyarını kaybetmiş bir ulusun tüm sosyal yapısı yavaş yavaş parçalanır.
Sayfa 128 - Zeplin YayınlarıKitabı okuyor
Vücudun ve aklın direnci iyi bir ulusta ne olursa olsun korunmalıdır. Zihinsel ve sinirsel güç kas gücünden her daim daha önemlidir.
Sayfa 110 - Zeplin YayınlarıKitabı okuyor
Reklam
Her insan kendi figürüne, endamına, suretine göre karakter kazanır. Dış formumuz vücudumuzun ve zihnimizin kalitesini, gücünü yansıtır.
Sayfa 71 - Zeplin YayınlarıKitabı okuyor
Her insan bedeninin ve ruhunun açıklamasını yüzünde taşır.
Sayfa 72 - Zeplin YayınlarıKitabı okuyor
Eğitimsel bir yöntemin değeri ancak 30-40 yıl sonra değerlendirilebilir. Verilen yaşam tarzının bir grup insan üzerindeki fiziksel ve zihinsel etkileri üzerinden bir nesil geçmedikçe kendisini göstermez.
Sayfa 62 - Zeplin YayınlarıKitabı okuyor
Bir uzman ne kadar saygınsa o kadar tehlikelidir. Büyük keşiflerle ya da yararlı icatlarla kendilerini kanıtlamış olan bilim adamları bir konudaki bilgilerinin diğer tüm konulara yayıldığını düşünürler. Örneğin Edison halka felsefe ve din hakkındaki görüşlerini bildirmekten çekince duymadı. Haksa onun bu yeni konular üzerine ettiği lafları eski konulardaki gibi iki dolu sanarak saygıyla dinledi. Böylece büyük adamlar bir alandaki gelişime katkıda bulunmuşlarken tam olarak anlamadıkları konular hakkında konuşarak başka bir alanda insan gelişimini engellerler.
Sayfa 57 - Zeplin YayınlarıKitabı okuyor
Alışılmışın dışında bilgiler bastırılır. Bu zorluklardan dolayı insanları daha iyi anlamamızı sağlayacak envanter yarım kalmıştır.
Sayfa 52 - Zeplin YayınlarıKitabı okuyor
1.780 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.