Hem yetişkin insanların kendi hayatlarını doğru yorumladıklarını nereden biliyorsunuz ki? İnsanlar kitaplara ve filmlere benzer.
On yüz bin milyon tane farklı yorumları vardır. Yüzleşin.
Marlene yüzümü inceliyor. Belki de daha fazlasını. Onunla on dört yaşımdan beri tanışıyoruz. On dört , on beş, on altı, on yedi, inanın bana. Bunlar önemli yaşlardır. Herkes bunun ergenlik çağı olduğunu düşünür -gerçek hayata geçiş dönemi olduğunu- ama bundan daha fazlasıdır.
Bazen bütün hayatınızı bu yıllarda yaşarsınız ve sonraki hayatınız aynı hikayenin farklı karakterlerle tekrarlanışıdır sadece.
Havva'nın yılana kanan bir salak olduğunu hiçbir zaman düşünmedim. Bence Havva belalı bir tipti. Adem'e ne yapacağını o göstermişti ve o olmasa Adem budak deliklerini, keçilerin poposunu, vantuz balıklarını falan yoklayacaktı. Havva olmasa, var ya. Adem elinde malafatıyla ortalarda dolaşacaktı. Havva'nın kızları. Süper grup ismi olur.
“Dora Freud’ a Kafa Tutan Kız” zor bir kitap. Herkesin okuyabileceği cici bir kitap değil. Yeraltı edebiyatı örneği olduğu önsözünde ve kapağıyla kendini belli ediyor. Bolca küfür okurken insanın içini şişiriyor, okumayı zorlaştırıyor. Yeraltı edebiyatı okumamış ya da sevmeyen, toplumsal normlara bağlı okurların içini karartacak bir kitap. Belki de bu yüzden burdaki ortalaması düşük.
Gelelim konusuna; İda 16 yaşında ve aile dostları Bay K tarafından düzenli istismara uğrayan bir genç. Anne ve baba çok ihmalkar. Kendileri ile çok dolular. İda kendi kimliğine o kadar tepkili ki kendine Dora ismini veriyor. Herkese ve her şeye öfke duyuyor. Freud’un
başına olmadık işler açıyor. Olaylar sanki bir rüyanın anlatımı. Dora ile empati kurmak gibi bir beklentiniz olmasın zira o kendini acındırmıyor. Aksine hayatla dalga geçmeye çalışıyor. Farklı bir kitaptı. Okuma yaşı + 20 diyebilirim. Okuyacak kitabınız bol olsun…