Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Bir kere, genellikle insanların öğrenim ve algılama düzeyleri geliştikçe görüşleri ve zevkleri de farklılaşmakta, belli bir değerler hiyerarşisinde uzlaşmaları giderek zorlaşmaktadır. Dolayısıyla, düşünce sisteminde aşırı bir benzeşmeye varabilmek için, ilkel içgüdülerin, basit ve yaygın zevklerin geçerli olduğu, düşük moral ve entelektüel standartların belirlediği sosyal katmanlara inmek gerekir.
Sayfa 179
Değişik bilgi ve görüşlere sahip insanların karşılıklı ilişkileri, düşünce dünyasının temelini oluşturur. Aklın gelişmesi, bu farklılıkların varlığına bağlı sosyal bir süreçtir.
Sayfa 204
Reklam
Entelektüel özgürlüğün, gelişmenin temel muharriki olarak işlevini yerine getirebilmesi için herkesin düşünebilmesi veya bir şeyler yapabilmesi yeterli değildir, fikirlerin de özgürce tartışılabilmesi gerekir.
Sayfa 204
Aydınların İhaneti? :)
Halka, kurtarıcı olduğuna inanılan bir akidenin empoze edilmesi olayı yeni ve zamanımıza has bir olay değildir. Yeni olan şey, pek çok aydının da bu teşebbüsleri haklı çıkarmaya çalışmasıdır.
Sayfa 203
Eğer 'kapitalizm' hususi mülkiyet üzerinde serbestçe tasarruf esasına müstenit bir rekabet sistemi manasına geliyorsa, şunu iyice bilmek lazımdır ki, ancak böyle bir sistem demokrasiyi mümkün kılar.
Sayfa 100
Bütün 'tek-taraflı' idealistler, hayatlarını bir tek işe vakfetmiş olan bütün erkek ve kadınlar plancılık fikri etrafında toplanırlar. Bunların plancılığa bağladıkları ümit cemiyetin bütünü hakkında anlayışlı bir görüşün mahsulü değil, bilakis son derece mahdut bir görüşün ve kendilerince en ön plana aldıkları gayelerin kıymetini fazlasıyla mübalağa etmelerinin neticesidir.
Sayfa 83
Reklam
Memleketin umumi durumuna nazaran nispetsiz bir mükemmeliyet arz eden teknik başarılar; o memleketin imkan ve kaynaklarının kötü kullanıldığını ispat eder.
Sayfa 81
-veya çekilir.
Hakim fikirler herkes için "mecburi" olduğu müddetçe, insanların öğrenme arzusuna daima set çekilmişti.
Sayfa 35
"İçeride özgürlük, dışarıda barış. Bütün plan bu." -Frédéric Bastiat
Nihayetinde, savaş, hükümeti hesap verebilir olmaktan uzaklaştırır. Savaş, ülkenin gündemini takip etme perdesi altında, yöne- ticilerin kendi gündemlerini takip etmelerine izin verir. Ayrıca savaş, siyasi elitlerin güçlerini tahkim ettikleri araçları temin eder, dikkati ülke içi başarısızlıklardan başka tarafa çeker, kamuoyunu mevcut yöneticiler lehine birleştirir.
Sayfa 100 - Kitap adı barış sevgi özgürlük
Reklam
Devlet bazen büyümek için kriz çıkartır
Bir krizin başlamasıyla hükümet, iktisadi karar alımı alanındaki etkin otoritesinin kapsamını genişletir ve krizi müteakip küçülme genellikle yetersiz olur ki bu devleti kalıcı olarak, kriz hiç yaşanmasa olacağından daha büyük bırakır.
Sayfa 30 - Barış sevgi özgürlük kitabı
Adalet
"Özgür bir toplumda devlet insanların işlerini yönetmez, fakat kendi işlerini yöneten insanlar arasında adaleti sağlar."
Sayfa 5
Friedrich August von Hayek
Bazı liberallerin kimi kabaca genel prensiplerde, en çok da laissez-faire ilkesinde inat etmeleri kadar liberal davaya zarar veren bir şey bulmak muhtemelen güçtür.
Sayfa 514Kitabı okudu
Bu görüş insanı gerçekçi bir yerden kavrıyor; onun, “kendi kendisinin yapıcısı” olduğunu; “kendi hayatının ve kaderinin demircisi” olduğunu (A. Gramsci); “kendi eylemlerinin ürünü” olduğunu benimsiyor
Hükümetin daha az sayıda insanı kendisine tâbi (köle) kılması haklı veya mâkûl değil midir ? Şüphesiz, bir azınlığın, ona yanlış görünmeyecek bir şekilde, bir çoğunluğu özgürlüklerini muhafaza etmeye zorlaması; bir çoğunluğun, kendi temelsiz keyfî uğruna, bir azınlığı, alçakça, kendisinin kölesi olmaya zorlamasından daha âdildir. Başka bir şeyin değil, sâdece kendi özgürlüklerinin peşinde koşanlar, kuvvete sâhip oldukları ve özgürlüğe karşı olanlar çok olmadığı vakit, dâima, onu elde etme hakkına sâhiptirler. John Milton
367 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.