512 syf.
·
Puan vermedi
·
31 günde okudu
Tasavvuf
Tasavvuf nedir? Ortaya nasıl çıkmıştır?, nasıl yayılmıştır? Günümüz ve geçmiş tasavvûf mukayeslemesi ve anlaşılması... gibi sorulara cevaplandıran... Bu kitabı okuduğunuzda anlayacaksınız ki tasavvûf yolu, geleneği tâ asr- ı saadette neşr-ü neva buluyor. O dönemden numûneleri var. Bireysel olarak daha çok daha sonradan ekolleşerek, sistemleşiyor günümüze kadar geliyor. Tasavvuf anlayışız nedir bilemem ama bu kitabı okuduktan sonra değişeceğine eminim gerek kavramsal olarak, gerek manevi olarak. Tasavvûf hakkında temel atfeden bir eser olmuş. Yazarından Allah razı olsun. Allah'ın sürekli müşâhede edilmesini öngören sûfîler, insanın çok ötesindeki bir Allah tasavvuru yerine insanın Allah karşısındaki durumunu ön plana çıkarmışlardır. Kabz-bast, vecd, cem'-fark, fenâ-bakâ, gaybet-huzur, tecellî, mükâşefe, müşâhede, kurb-bu'd, hakka'l-yakîn gibi kavramlarla bu anlayışı yansıtmışlardır. Tasavvuf ilminin hem hareket hem de vusûl noktasını kelime-i tevhîd olarak anlamak, tasavvuf ilmini tasavvufî metod ve terbiye sistemi içinde bir tevhîd ilmi olarak tarif etmek mümkün görünmektedir. Tasavvufta Allah, hem ahlâkî yetkinleşmenin kaynağı hem de rahmeti her şeyi kuşatan bir varlık olarak değerlendirilmektedir. Sûfîlere göre tevhid Bir'i görme ve bilme hâlidir. Sûfî yalnızca Bir'i görür, yalnızca Bir'i bilir. O'ndan başka varlık olduğunu ne görür ne de bilir. Tevhidin hakikatine eren Bir'den başkasını unutur.
Tasavvuf El Kitabı
Tasavvuf El KitabıKolektif · Grafiker Yayınları · 201225 okunma
280 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Şia'nın günümüze kadar varlığını sürdüren en büyük ve en önemli kollarından biri İmâmiyye'dir. İmâmiyye Şiası, imamların sayısını on iki ile sınırlandırarak diğer Şii gruplardan ayrışmıştır. Bu ayrışmayla birlikte İmâmiyye Şiası, bazı kavramları inanç esası haline getirerek kurumsal bir kimliğe kavuşmuştur. Bu kavramlardan biri de gaybet
Şia’da Gaybet İnancı ve Gaip On İkinci İmam El-Mehdi
Şia’da Gaybet İnancı ve Gaip On İkinci İmam El-MehdiCemil Hakyemez · İSAM / İSLAM ARAŞTIRMALARI MERKEZİ · 20163 okunma
Reklam
176 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Mezheplerin Bakış Açısı!
İmamiyye diğer bir ismi ile İsnaaşeriyye, Şia’nın bir alt kolu olarak ortaya çıkmış bir mezheptir. Şu an hala daha varlığını devam ettirmektedir. İran’ın resmi mezhebidir. Mezheplerin genel olarak oluşumları bize farklı tecrübeler sunmaktadır. Özellikle imamiyye, iktidar karşıtı bir mezhep olarak teşekkül etmiş hep de muhalif olarak kalmıştır. Bu kitapta hocamız bizlere İmamiyye mezhebinin temel inanç sistemini oluşturan kavramlarla ilgili olarak bilgiler vermiştir. İmamların masumiyeti, rec’at, takiyye, gaybet ve mehdi gibi kavramları, tarihsel serüvenlerini açıklamış, hepsinin dayandıkları ayetleri de beraberinde vermiştir. Kitaptaki bilgilerden hareketle, her ne kadar sağlam doktrinleriniz olmasa da karizmatik bir lideriniz varsa taraftarlarınızı etkilemek ve yönlendirmek çok kolay olduğunu görmekteyiz. Mezheplerin temelinde ya da arka planında siyaset önemli bir rol oynamaktadır. Bu yüzden geçmişi anlamamız buradan hareketle günümüzü anlamamız için bu kaynakları okumak anlamak önemlidir. Keyifli okumalar!
İmamiyye Şiası ve Temel Kavramları
İmamiyye Şiası ve Temel KavramlarıCemil Hakyemez · Ankara Okulu Yayinlari · 20204 okunma
144 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
İbrahim Aşki Tanık tarafından, Muhyiddin İbn Arabi’nin ünlü eseri Füfuhatı Mekkiyye’sinin Tasavvuf bahsinin çevirisidir. (Cilt 2 Bab 154) Kitapta ayrıca bulabileceğiniz çeviler, Marifet Makamı 177. Bab Ahlak Makamı ve Esrarı - Cild 2 Bab 149 Hikmet ve Hükema - Bab 126 İlahi Esmaa El-Hakim - Cild 4, Sahife 257 Akl-ı Ekber - Cild 2 Sahife 87 Fikir ve Esrarı – Bab 144 Tefekkürü Terketmek– Bab 145 Huzur - Bab 255 Gaybet: Gaiplik – Bab 244 Bir nevi içindekileri yazmış oldum.
Tasavvuf Makamı
Tasavvuf MakamıMuhyiddin İbn Arabi · Kırkambar Kitaplığı · 20068 okunma