Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
”Harbin sonunda bir sürü çocuk yetim kalmıştı, hatta aralarında ailesiz kalanlar da vardı. Durumlarını iyileştirebilmek için pek fazla imkan da yoktu. İnkılab rejimleri gelecek nesle önem verir. Aslında 19. ve 20. yüzyıl dönemecindeki tüm Şark dünyası böyledir. İnkılabçılar çocuklarla ve kadınlarla çok alakadar olur.Bu yüzden Milli Egemenlik Bayramı’nı, Meclis çocuklara bağladı.Dünya tarihi ve kültürü içinde enteresan bir unsurdur, bize özgüdür ve yer etmiştir. Mustafa Kemal Paşa, TBMM’nin açılışından bir yıl sonra 23 Nisan 1921’de bugünün bayram olarak kutlanmasına karar verdi. 23 Nisan 1927’de ilk kez “Çocuk Bayramı” olarak da kutlanmaya başladı.”
Sayfa 198 - Kronik KitapKitabı okudu
Deha ancak çevresiyle parlar. Büyük adamlarin ideali kitlenin itaati ve tasvibiyle gerçeklesebilir. Gazi Mustafa Kemal Paşa geniş kitleyi kazanabilmisti.
Reklam
Diyarbekir’de Kolordu Kumandanı sıfat ve salahiyetiyle bulunduğu sırada, Gazi Mustafa Kemal Paşa, emrinde ki birliklerde mevcut Kürt askerlerden ‘Kürt taburu’ teşkil ettirerek, milli libaslarını, yani şal- şapiki giydirip, bellerine de meşhur Kürt hançerini taktırıp, müstakil birlik halinde talim ve terbiye ettirmiş; hatta daha da ileri giderek, bizzat kendi şahsi muhafızlığını da onlara tevdi ettirmek suretiyle, kendisinin en yakini, en mutemedi olduklarını gerek birliğe, dolayısıyla gerek bütün Kürdistan’a telkin ve ilan etmiş idi…
Sayfa 70
... Yunan Ordusu Başkumandanı General Trikopis 2 Eylül'de esir alındı ve öncü kıt'alar İzmir'e dayandılar. 9 Eylül'de ise Gazi Mustafa Kemal Paşa ve diğer kıt'alar İzmir'e törenle girdi.
İstanbul Hükümeti'nin azletmeye çalıştığı ve hakkında idam fetvası verdiği Mustafa Kemal Paşa, muzaffer ve güçlü kumandan olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden "Gazi" unvanını ve "Müşir" (Mareşal) rütbesini aldı.
384 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Güzeldi
Milli Mücadele dönemini anlatan keyifli bir tarihi roman. İstanbul itilaf devletleri tarafından işgal edilmiş, Albay rütbesindeki bir Osmanlı subayının teğmen rütbesindeki bir ingiliz subayına selam verilmesi zorunlu tutuluyor. İtilaf devletleri İstanbul'da taciz ve tecavüzünü sürdürüyor. Padişah vahdettin ise ingilizlere biat etmiş kendi halkına ihanet içerisinde. Eski Asker Binbaşı Ahmet Muhtar ise hain mi yoksa bir vatansever mi? Mustafa Kemal Paşa'nın da adının geçtiği harika bir tarihi roman. Şanslı bir milletiz ki Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e sahibiz. Kitabı öneririm kesinlikle.
Hain
HainSelim Erdoğan (Hidrojeolog) · Kronik Kitap · 2023150 okunma
Reklam
"Başkumandan Gazi Mustafa Kemal Paşa, Kocatepe'deki Başkumandan Karargahı'nın gözetleme yerinde duramıyor. Yü­reği, milleti olmuş, yüreği ordusu olmuş; milleti, ordusu ile bir­lik çarpıyor."
Sayfa 646Kitabı okudu
Mareşal Gazi Mustafa Kemal Paşa'ya 1926 yılında İzmir'de düzenlenmesi planlanan suikast girişimi önceden haber alınarak önlendi. Büyük Önder bu konuyla ilgili Anadolu Ajansı'na şöyle bir açıklama yaptı: "Benim naçiz vücudum bir gün elbet toprak olacaktır, fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır."
Elma YayıneviKitabı okudu
Köylü kurnazlığı:))
Gazi Mustafa Kemal Paşa köylüyü yanına çağırtıp sordu: - Bu havada dağın başında ne arıyorsun?Köylü cevap verir: -ineğim kayboldu Paşam ... Gazi Mustafa Kemal Paşa köylünün gözlerinin içine bakar ve şöyle der: - Bu havada kurtlar seni yer. Köylü çaresiz ve üzgün der ki: - ineğimi yedilerse, ko beni de yesinler. Gazi Mustafa Kemal Paşa, çaresiz görünen köylüye sorar: - ineğin kaç lira kıymetinde idi? Köylü cevap verir, ama aklı kaybolan ineğindedir: - Eh, elli, altmış lira ederdi. Gazi Mustafa Kemal Paşa köylüyü rahatlatmak için yanındakilere dönüp emrini verdi: - Bu adama yüz lira verin. Ayrıca otomobile alın, buralarda donup kalmasın. Köylüye hemen yüz lira verildikten sonra otomobillerden birisine binmesi teklif edildi. Köylü kesin kararlı bir şekilde binmeyi reddetti. - Hayır, ben ineğimi arayacağım. Bunun üzerine Gazi Mustafa Kemal Paşa köylüye biraz da kızgın bir şekilde çıkıştı: - işte sana yüz lira verdiler. Bu para ile iki inek alabilirsin. Bırak kaybolan ineğin peşini. Köylü kendinden emin bir tavırla cevap verir: - Paşam, sana rastlamak benim talihimdir. Ama ben yine de ineğimi ararım ... Paşam, sana rastlayan talihli adamın bundan sonra üç ineği olursa çok mu ola?
Adana'da, bir gün Gazi Mustafa Kemal Paşa ile Valiyi ziyarete gidiyorduk. Merdivenlerin yukarı başında, Ulusal Mücadelede "Sultan Ana" diye çok sevilen, yaşlı bir kadın mücahit; elinde bir demet sarı, kırmızı çiçekle karşımıza çıktı. Gazi Mustafa Kemal Paşa, teşekkür ederek çiçekleri aldı. "Sultan Ana" şöyle seslendi: - Benim çakır oğlum. Seni öpmeden bırakmam ... Gazi Mustafa Kemal Paşa, Latife Hanımı göstererek dudaklannda bir tebessümle şakalaştı: - Eğer, o izin verirse öpersin: ..
Reklam
Gazi Mustafa Kemal Paşa, Sakarya'da milletin tersine dönük talihini yenmiştir. Anadolu'da düşman ilerleyişini durdurmuştur. Büyük Taarruz'la da kaybedilen toprakları tekrar kazanarak, Osmanlı İmparatorluğu döneminde sürekli yaşanan toprak kayıplarına son vermiştir. Sakarya Meydan Muharebesi aslında, Büyük Taarruz'un ilk safhasıdır. Veya Büyük Taarruz Sakarya'nın devamıdır.
Sayfa 348 - Kırmızı Kedi YayıneviKitabı okudu
Büyük adamların ideali kitlenin itaati ve tasvibiyle gerçekleşebilir. Gazi Mustafa Kemal Paşa geniş kitleyi kazanabilmişti.
Mustafa Kemal 2. Ordu Komutanlığı'ndan ayrılırken, geride 1917 yılında onun adına Urfa'da yaptırılan bir anıt-çeşme bırakmıştı. Anıt-çeşme'yi Urfa Mutasarrıfı Nusret Bey yaptırmıştı. Anıt-çeşme Çanakkale'de onun emrinde savaşırken şehit düşenler ya da gazi olarak evlerine dönenlerin anısına yaptırılmıştı. Vali konağı önünde yükselen anıta Çanakkale Şehitleri Abidesi adı verilmişti. Anıtın dört cephesine de birer ok işareti ile o yönde hangi ülkeye ya da büyük kente gidileceğini gösteren yazılar kazılmıştı. Bu yollar şöyle adlandırılmıştı: Kafkas Yolu - Hindistan Yolu - Bağdat Yolu - Mustafa Kemal Paşa Caddesi. Mondros ateşkesinden sonra, vatansever bir aydın olarak tanınan Nusret Bey'in Ermenilerin göç ettirilmesi olayında suç işlediği öne sürüldü. Yargılandı. 15 yıl kürek cezasına çarptırıldı. Ancak İngilizlerin baskısı yüzünden 5 Ağustos 1920'de İstanbul'da Beyazıt Meydanı'nda asılarak şehit edildi.
Sayfa 98 - Kırmızı Kedi YayıneviKitabı okudu
Mustafa Kemal şubat ayı sonuna doğru İstanbul'a değişik düşüncelerle gelmişti. Kendisinin İstanbul'un kurtarılmasında büyük rolü olduğunu düşünüyordu. Ancak zamanın devlet adamları durumu böyle görmüyorlardı. Harbiye Nezareti'nden beklediği daveti bile alamadı. Bunun üzerine Hariciye Nazırı Halil Bey'i ziyaret etmek istedi.
Sayfa 66 - Kırmızı Kedi YayıneviKitabı okudu
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.