mallarım, milletin ve partimindir
Gerçi İş Bankasında kendi parası sayılan bir sermayesi vardı. Ama o bu parayı hiçbir zaman kendinin saymazdı. Nitekim ileride vereceğimiz vasiyetlerinde, bu paranın gelirini Dil Kurumu, Tarih Kurumu gibi te­şekküllerin giderlerine karşılık tuttu. Bu gelirlerin ancak pek küçük bir kısmını ve pek mütevazı miktarlarda, hemşiresinin ve bazı
Sayfa 295
Nokta.
❝ Gençliğe emanet Atatürk yolu Hepimiz bu yurdun evlatlarıyız. ❞
Reklam
Bu cümlelerin ardından Nutuk, "Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi" olarak bilinen metinle son bulur. Mustafa Kemal, tüm her şeyi özetlediği otuz altı buçuk saatlik konuşmasını o en çok değer verdiği, gelecek olarak nitelendirdiği gençliğe seslenerek sonlandırır. Mustafa Kemal, Nutuk'taki bu son bölümün adını ise "Türk Gençliğine Bıraktığım Emanet" koyar.
Atatürk'ün nutku toplumun her kesimine yönelik çok değerli mesajlar içeriyordu. Bu bağlamda aydınların, devlet adamlarının, komutanların, eğitimcilerin ve Türk halkının söylevden çıkarabileceği büyük dersler vardı. Ancak öyle anlaşılıyor ki, Atatürk Nutuk'un hedef kitlesi içinde gençliğe ayrı bir önem vermişti. Nitekim Atatürk bu nutukla ulusal varlığı sona ermiş sayılan büyük bir ulusun bağımsızlığını nasıl kazandığını, bilim ve tekniğin en son esaslarına dayanan ulusal ve çağdaş bir devletin nasıl kurulduğunu anlatmaya çalıştığını ifade etmiş; ulaşılan sonucun yüzyıllardan beri çekilen ulusal felaketlerin yarattığı uyanışın bir eseri, bu aziz vatanın her köşesini sulayan kanların bedeli olduğunu vurgulayarak bu sonucu Türk Gençliği' ne emanet etmiştir. Bu değerlendirmesinin ardından da Nutuk' u "Gençliğe Hitabe" yle tamamlamıştır.
Atatürk dünün birikimiyle yarını kurgulayan, geleceğin Türkiyesi'ne umut bağlayan bir devlet adamıydı. Gündeminin ilk maddesi "istikbal"di. O nedenle geleceği gençliğe emanet ediyordu. Çağdaş Türkiye'yi inşa etme, ülkeyi en kısa sürede çağdaş uygarlıklar düzeyine çıkarmak onun azimle izlediği yoldu. Çağdaş uygarlık ise Batı'ydı. Rönesans, Reform ve Aydınlanma süreci sonucu edinimlerdi.
Ulusa hayat hakkı bahşeden Atatürk’ü aramızda yaşatmaya mecburuz. Çünkü O, ulusal varlığımıza bütünlük vermesini bilen ve gençliğe idealler aşılayan bir insanın huzuru içinde, bu devleti kendinden sonraki nesillere emanet etti.
Sayfa 241 - Tükiye İş Bakası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
CA’FER b. EBÛ TÂLİB Ondaki Gençliğe ve Güzelliğe Bakın...
Ca’fer sonunda dileğine kavuşmuş, en şerefli ölümlerden biriyle ölerek şehid olmuş ve yüce Rabbine huzur içinde kavuşmuştu... Allah Resûlü, Medine’de, savaşın yerini ve Ca’fer’in durumunu ashabına bildirmiş, onu Allah’a emanet ederek, onun için ağlamıştı...
Atatürk'ün 23 Nisan'ı çocuklara bayram olarak saymasında çağdaş bir içerik bulunmaktadır. Atatürk düşüncesinin temellerini oluşturan ilkelerden biri de tarihin bir ilerleme olduğu düşüncesidir. İlerleme düşüncesi de elbette ki, dinamik devrim ideali geleceğe yönelik olacaktır. Geleceği kuracak olan da bugünün çocukları ve gençleridir. Atatürk'ün 23 Nisan'ı çocuklara armağanı, Türkiye Cumhuriyeti'ni gençliğe emanet etmesi bu ilerleme düşüncesiyle bağlantılıdır. Bu yönüyle de Atatürk, ulusal önder ve devlet adamı olarak diğer ülkelere örnek olmuştur.
Sayfa VII - 3. bsk.__Ankara: AKDTYK Atatürk Araştırma Merkezi, 2020Kitabı okuyor
Neden Yazdım? Bu suali kendime tekrar tekrar sorarak cevap aradım. Hakkında bunca kitap ve makale yazılmış Mehmed Akif'i yazmağa teşebbüs ederek acaba lüzumsuz bir işe mi kalkışıyordum? Aylarca düşündüm ve nihayet besme­leyi çekerek yazmaya başladım. Mehmed Akif'i gerçek yüzüyle çok yeni sayılabilecek bir tarihte tanımıştım. Bir
Bu suali kendime tekrar tekrar sorarak cevap aradım. Hakkında bunca kitap ve maka.le yazılmış Mehmed Akif'i yazmağa teşebbüs ederek acaba lüzumsuz bir işe mi kalkışıyordum? Aylarca düşündüm ve nihayet besme­leyi çekerek yazmaya başladım. Mehmed Akif'i gerçek yüzüyle çok yeni sayılabilecek bir cirihte tanımıştım. Bir cumhuriyet nesli
Reklam
Hepimiz bu yurdun evlâtlarıyız
Bu nasıl kavgalar, çirkin dövüşler Hepimiz bu yurdun evlâtlarıyız Yolumuza engel olur bu işler Hepimiz bu yurdun evlâtlarıyız. Birleşiriz bir bayrağın altında Biz Türklerin ikilik yok aslında Yanar tutuşuruz vatan aşkında
Sayfa 147 - Kültür Bakanlığı Yayınları, Birinci Baskı 1989Kitabı okudu
Mustafa Kemal, tüm her şeyi özetlediği otuz altı buçuk saatlik konuşmasını o en çok değer verdiği, gelecek olarak nitelendirdiği gençliğe seslenerek sonlandırır. Mustafa Kemal, Nutuk'taki bu son bölümün adını ise "Türk Gençliğine Bıraktığım Emanet" koyar.
Destek YayınlarıKitabı okudu
Ulusuna hayat hakkı bahşeden Atatürk'ü aramızda yaşatmaya mecburuz. Çünkü o, ulusal varlığımıza bütünlük vermesini bilen ve gençliğe idealler aşılayan bir insanın huzuru içinde, bu devleti kendinden sonraki nesillere emanet etti .
Sayfa 241Kitabı okudu
... Nitekim Atatürk bu nutukla ulusal varlığı sona ermiş sayılan büyük bir ulusun bağımsızlığını nasıl kazandığını, bilim ve tekniğin en son esaslarına dayanan ulusal ve çağdaş bir devletin nasıl kurulduğunu anlatmaya çalıştığını ifade etmiş; ulaşılan sonucun yüzyıllardan beri çekilen ulusal felaketlerin yarattığı uyanışın bir eseri, bu aziz vatanın her köşesini sulayan kanların bedeli olduğunu vurgulayarak bu sonucu Türk Gençliği'ne emanet etmiştir. Bu değerlendirmesinin ardından da Nutuk'u "Gençliğe Hitabe"yle tamamlamıştır.
devrimci Türk gençliği, omuzlarında bir büyük emaneti, o emanetin ağır sorumluluğunu taşımaktadır: Atatürk'ün eserini yaşatmak ve Atatürk'ün başlattığı devrimci hareketi sürdürmek... Çünkü, daha önce de belirttiğim gibi, hiçbir devlet kurucusu ken­ di eserini, hiçbir devrimci önder, kendi başlattığı devrimci hareke­ti, Atatürk gibi, gençliğe emanet etmiş değildir.
Sayfa 23
141 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.