Muazzam ;)
“Komşunu sev ama aradaki bahçe duvarını asla kaldırma.”
334 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
17 günde okudu
20.yy ilk yıllarından dersler
MEAD’in,kendisinin 1900’lü yılların başından son dersini vermiş olduğu 1930’a kadar Chicago Üniversitesi çatısı altında Sosyal Psikoloji üzerine öğrencilerinin notlarını birleştirmesiyle oluşan ders kitabı. Sosyal Davranışçılık üzerine zihinin ve çoğul anlamıyla zihniyetin nasıl oluştuğu ile başlayıp sosyal ben ve ferdi ben ile devam edip toplum üzerine dersleriyle sona eriyor. Detaylar ve ilk fırsatta incelemenin düzenlemesi yapılıp detaylı bir inceleme de olacaktır. Keyifli okumalar diliyorum
Zihin, Benlik ve Toplum
Zihin, Benlik ve ToplumGeorge Herbert Mead · Heretik Yayıncılık · 201735 okunma
Reklam
Bir olmalı mı peki dikatomi içerip ayrı mı kalmalı?
Kipling der ki:”Doğu doğudur,Batı da batı.Bu ikisi hiçbir zaman birleşmeyecektir…
Sayfa 280 - HERETİK YAYINLARIKitabı okudu
Akıl budur,kullanan için tabii ki
Akıl temel olarak sürmekte olan bir davranışa ait problemleri geçmişteki deneyimlere dayanarak ve gelecekteki olası sonuçları açısından çözme yateneğidir.
Sayfa 132 - HERETİK YAYINLARIKitabı okudu
Kitapların dünyasını seviyor ama kendini de orada hiç kaybetmiyor!
Bir şey öne sürerken “ama” bağlacını kullandığınızda karşı tarafın öne sürdüğünüz şeye karşı tavrını da belirlemiş olursunuz.
Sayfa 121 - HERETİK YAYINLARIKitabı okudu
Reklam
Ayna teorisi sanki bu!
Diğerleri bizi görürken aslında farkında olmadan biz de kendimizi görürüz.
Sayfa 106 - HERETİK YAYINLARIKitabı okudu
Dönüşüm konusunu tekrar bi düşünelim!
Toplum aracılığıyla da dürtüsel hayvan, rasyonel bir hayvana yani bir insana dönüşür.
Sayfa 31 - HERETİK YAYINLARIKitabı okudu
Karşılıklı belirleyicilik etkisi
Mead,Dewey’in görüşlerine gönderme yaparak “Bireyin toplumun kalesi olmadığını, toplumun bireyi oluşturduğu ölçüde bireyin de toplumu oluşturduğunu” ileri sürer.
Sayfa 30 - HERETİK YAYINLARIKitabı okudu
"Zorba her zaman korkaktır' ifadesinde bir doğruluk payı varsa bunun, kişinin zorba tavrının karşı tarafta uyandırdığı korku duygusunun kendinde de mevcut olmasına dayalı olduğu görülecektir. Bu yüzden kişi, blöf gerektiren bir durumda bulunduğunda kendi tavrının diğerlerinin tavrı üzerinden anlaşılabileceğini bilir.
Sayfa 104
Reklam
416 syf.
·
Puan vermedi
Davranışlarımız ne kadar özgür hiç düşündünüz mü bilmiyorum ama onları gün yüzüne çıkarırken, ne kadar çok dış çevre unsurlarından etkileniyor kimbilir. Acaba sadece içimizden geldiği gibi mi, yoksa insanları dikkate alarak mı davranış geliştiriyoruz? Birey ve toplum birbirini bütünleyen bir döngü gibi, ayrı ayrı ele alınamaz şüphesiz. Bu nedenle davranışların da kendince sosyal bir düzeni oluyor. Kitabın başlangıcında yer alan sosyal psikoloji ve davranışçılık kısmı ile konunun çerçevesi detaylı bir şekilde çizilmiş. Bireyin algısı ve deneyimler de bu noktada önemli bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor. Davranışçılık, zihin, benlik ve organizma, insan toplumunun temeli gibi konulardaki alt başlıklar ile son derece önemli ve konuya ilişkin düşünce zeminli bir güzergah sunuyor. Tabi insan ve yaşam denilince, bu iletişim sürecine etki eden sayısız unsur var. Sonuçta bu bir etki ve tepki sonucunda şekillenen bir çizelge şeklinde yorumlanabilir. Tam da bu noktada bu süreci doğru bir şekilde yorumlayıp, karşılık vermek daha sağlıklı bir şekilde anlam yüklememizi sağlıyor. Peki benlik kavramı konunun neresinde derseniz, kişinin içinde bulunduğu sosyal grubun benlik yapısı ile uyumlu bir benlik geliştirir. Dolayısıyla söz konusu olan sosyal grubun davranış şekillerini yansıtıyor her birey de. Kitap zihin, benlik ve toplum çerçevesinde 1927-28 yıllarındaki Mead'in Chicago Üniversitesi'nde vermiş olduğu sosyal psikoloji derslerinin notlarından oluşmuş, oldukça detaylı bir anlatıma sahip.
Zihin, Benlik ve Toplum
Zihin, Benlik ve ToplumGeorge Herbert Mead · Cem Yayınları · 202235 okunma
416 syf.
·
Puan vermedi
ZİHİN BENLİK ve TOPLUM . George Herbert Mead' in bu kitabı 1927/1928 yıllarında Chicago Üniversitesi' nde vermiş olduğu sosyal psikoloji derslerinin notlarından oluşmaktadır ve 1934 yılında aynı başlıkla basılmasından bu yana sosyoloji ve felsefenin mihenk taşlarından biri kabul edilmektedir. Psikoloji yalnızca bilinç alanında çalışma yapmakla çok iyi bir düzeye ulaşamaz; bu bilim iç gözlemden kişinin deneyimi anlamında da faydalanır.  Çünkü bireyin kendisinin deneysel bir erişime sahip olduğu bu olgu, diğer bilimlerin ilgi alanında değildir. Beden ve belleği çok keskin bir şekilde ayırt edebiliriz. Beden orada olabilir ve deneyime katılan bir ben olmadan çok akıllı bir şekilde çalışabilir. Benlik, kendini nesnelestirme özelliğine sahiptir ve bu özelliği onu diğer nesnelerden ve bedenden ayırır. Sosyal davranışçılığın bakış açısı; zihin ve zihin üzerinden davranışçılık, evrensellik; benlik ve ben'e kattıkları, benlik ve öznel ve sosyal durumlar,  insan toplumunun temeli ve ideal toplum ile çatışma konuları gibi daha bir çok detaylı işlenen tamamlayıcı makaleler ve açıklamalardan oluşan, yavaş okunması gereken fakat okudukça bizlere derin bilgiler sunan bir eser. Konuya ilgisi olanların kaçırmaması gereken  okumanın çevirisi çok iyiydi. Çevirideki özveri  ve basımdan dolayı cemyayinevini tebrik etmek isterim .
Zihin, Benlik ve Toplum
Zihin, Benlik ve ToplumGeorge Herbert Mead · Cem Yayınları · 202235 okunma
416 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
ZİHİN BENLİK VE TOPLUM Yazar: George Herbert MEAD "Zihinler ve benlikler temeli olarak sosyal ürünler, insani deneyimin toplumsal yanının ürünleri ya da olguları olsalar da, deneyimin altında yatan psikolojik mekanizma onların ortaya çıkışıyla ya da varoluşuyla ilgisiz olmaktan uzaktır; çünkü bireysel deneyim ve davranış hiç kuşku yok ki
Zihin, Benlik ve Toplum
Zihin, Benlik ve ToplumGeorge Herbert Mead · Cem Yayınları · 202235 okunma