Gerçeğin Kitabı

Gerçeğin Kitabı
@gerceginkitabi
72 okur puanı
Mart 2019 tarihinde katıldı
·
Puan vermedi
Arkadaşımın okuduğunu gördüm. Baktım, grafikler falan var, esaslı bir şeye benziyor. Sosyal bilimi pozitif bilimlere yaklaştıran kitaplar hep ilgimi çeker. Ama bir baktım, sivil toplumla ilgili bildiğimiz pek çok şey yok bu hipotezde. Sivil toplum dediğimiz şey özellikle Batılı olmayan toplumlarda giderek artan oranda Batılı ülkelerce akçalanıp yönlendirilen sahte sivil girişimlerdir. Mustafa Yıldırım'ın Sivil Örümcek kitabında meraklısı için bolca belge var. Böyle bir sivil toplumla hükümetin güç dengesi o ülkenin esenliği için ölçü alınamaz. Benzetmek gerekirse PKK ile ordunun güç dengesi gibi bir şeydir bu. Hipotez bu anlamda önemli değişkenleri dışarıda bırakmış görünüyor. Kitapta Soros, Açık Toplum Vakfı, medyanın yanlılığı, sosyal medya tekeli gibi toplumun tepkisini yönlendiren, hele de bunu belli devlet ve şirketlerin çıkarına göre yapan etmenlerden hiç söz edilmediğini fark ettiğimde okumayı bıraktım. Türkiye'yle ilgili bilgilerde önemli eksikler var, olayları izlemiş olduğumuz için biliyoruz. Demek ki öbür ülkelerle ilgili bilgilere de güvenmemek gerekiyor. Yazarlara göre basın özgürlüğünün tanımı basının hükümetten bağımsız olmasıymış. Hani sermayeden, tekellerden ve kartellerden bağımsız olmasa da "özgür" sayılıyormuş basın, geçer not alıyormuş. Mesela bugünlerde Reuters'in "Ukrayna işgal edildi amanın" başlığı attığı Kiev'den canlı yayınladığı videoda herkes işinde gücünde görünüyor. Reuters "özgür basın" bu abilere göre. Sonuç olarak pek bilimsel takılmıyor bu abiler.
Dar Koridor
Dar KoridorJames A. Robinson · Doğan Kitap · 2020541 okunma
Reklam
317 syf.
·
Puan vermedi
Din ve Laiklik
Din ve LaiklikAli Fuad Başgil
8.4/10 · 240 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
317 syf.
·
Puan vermedi
2016'ya gelinmiş ve bu adamın 1940'larda yazdığı, 50'lerde gözden geçirdiği ve son halini 60 darbesinden hemen sonra hazırladığı bu kitap hâlâ basılıyor ve okunuyorsa laikliği ve sekülerliği anlama konusunda çok kötü durumdayız demektir. Çünkü dini ve laikliği açıklamakta çok başarısız bir kitap. Birincisi pek çok kitapta olduğu
Din ve Laiklik
Din ve LaiklikAli Fuad Başgil · Yağmur Yayınları · 2015240 okunma
240 syf.
·
Puan vermedi
Toplumları ve cemaatleri anlamak isteyen kişinin kitabın hoşgörüyle ilgili olan bölümünü okumasını tavsiye ederim. Hoşgörü (tesamuh karşılığını kullanıyor) evrensel bir ahlak yasası veya uluslararası hukukun dayatılması meşru bir ilkesi falan değildir, olamaz. Olumsaldır. Yalnızca deneyimdir. Avrupa Hristiyanlarının belli bir dönemde Yahudilere gösterdikleri hoşgörü yalnızca odur, başka şey değildir; yani "dinler arası hoşgörü" diye evrensel olabilirmiş gibi genelleştirilemez. Yazar bu sözcüklerle ifade etmiyor ama kesinlikle katıldığım ve bilgiye dayanarak kanıtlanabilecek saptamaları bu kapıya çıkıyor. Zaten "dinler" diye bir varlık kategorisi hiç bir zaman olmamıştır ki dinler arasında herhangi bir şey genelleştirilebilsin. Bu bağlamda sekülerlik denen şeyin de evrensel olmadığını ve olamayacağını, yalnızca modern Batı'ya özgü bir deneyim ve durum olduğunu anlamaya kapıyı aralayabilir. Bir sonraki adım modern Batı'nın kendi deneyimini "evrensel" sayarak herkese dayatma hastalığını teşhis edebilmek olabilir ki, bence yaşamamız gereken asıl "aydınlanma" budur. Korkarım ki dün Aziz Valentin gününü kutlamış olanlar buna asla aymayacaklar.
Osmanlı Barışı
Osmanlı Barışıİlber Ortaylı · Timaş Yayınları · 2018308 okunma
Reklam
287 syf.
·
Puan vermedi
Yazarın böyle bir konuyu kitap olarak bize sunması iyi bir toplum hizmeti. Ama Mustafa Öztürk'ün Kuran'dan uzaklığı iki noktada kendini belli ediyor. Birincisi; ayetleri müthiş bir yüzeysellikle okuyor. Dili ve sözcükleri irdelemeden çabucak yargıya varıyor. Şu ve şu ayetler arasında çelişki bulunduğuna, şu ayetteki sözcüklerin fazla olduğuna hiç bir dilsel inceliği dikkate almaksızın ve çoğunluk görüşüne bakarak (neyin çoğunluğuysa artık o) aceleyle karar veriyor. Kuran'ı anlama yöntemini reddediyor. Öztürk'ün gençliğinden beri tarihselci okumayı benimsediği kitapta belli oluyor. İkincisi; Hint, Hindistan; kader, Kaderiyye gibi ayrı ayrı bir çok konu ve adların dizinini yapmışken kitapta yorumlanan yüzün üzerinde ayetin bir dizinini yapmamış veya yaptırmamış. Böyle bir dizin bu kitabın Kuran öğrencileri için bir başvuru kaynağı olarak değerini artırırdı. Bu yüzden Öztürk'ün yorumlarını okumayın, yalnızca Isfahani'nin yorumlarını okuyun derim.
Kur'an'ın Mutezili Yorumu
Kur'an'ın Mutezili YorumuMustafa Öztürk · Ankara Okulu Yayınları · 201526 okunma
Kavgamız
KavgamızAtakan Büyükdağ
8.9/10 · 723 okunma
188 öğeden 46 ile 60 arasındakiler gösteriliyor.