Ödül, insanları kontrol ederek, iç motivasyonu zayıflatır. İnsanlar kendi seçtikleri işleri, iç motivasyonla, kendilerine empoze edilen işleri dış motivasyonla yapar. Ayni șsekilde denetleme, değerlendirme, hedef verme, yanıştırma, cezalandırma gibi tüm kontrol mekanizmaları iç motivasyonu olumsuz etkiler. Kontrol mekanizmasıyla iş yapan insanlar, kontrol mekanizması ortadan kalkınca o işi yapmayı bırakır. Türkiye'de denetleme ve kontrol mekanizmaları daha çok kullanılmaktadır. Bu sebeple okullarda çocuklar, işyerlerinde çalışanlar veya sporcular denetleme ortadan kalkınca çalışmayı birakır...! Hedef verme, başarıyı artınır. Çalışanlara ve çocuklara hedef vermek gerekir ama olumsuz tarafda bilinmelidir. Kişi hedefe ulaştıktan sonra çalşmayı bırakır. Ama hedefi gelişmek olan insan, çalışmayı bırakmaz...! Not ve sinav sistemi de bir çeșit değerlendirme aracıdir ve iç motivasyonu öldürür... Geribildirim, kontrol mekanizması olmadığı, gelişime odakladığı için motivasyonu artınır. Gerçek uzmanlar veya dâhiler not değil, geribildirim almışlardir. Ödül, aracı araca dönüștürür. Ödülle ödev ya- pan çocuk, ödevi araç, ödülü amaç olarak gö- rür. Hatta çocuk ödevi ödüle engel olarak görerek ödevden soğur.
2. Zihinsel Geribildirim. Çok kullanışlı olabilecek ikinci bir yöntem, bir bilek sayacı ile olumsuz düşüncelerinizi izlemeyi içerir. Böyle bir sayacı spor malzemeleri satan bir mağazadan alabilirsiniz, bir kol saati gibi gözükür, pahalı değildir ve düğmeye her bastığınızda numa­ra değişir. Aklınızdan kendinizle ilgili olumsuz bir düşünce geçtiğin­de, her defasında düğmeye basın; böylesi düşünceler için uyanık olun. Günün sonunda, günlük toplam puanınızı not edin ve bunu bir defte­re yazın. Bu kadar basit bir tekniğin nasıl bu kadar işe yaradığı kesin olarak bilinmemektedir; fakat, sistematik kendini izleme, sıklıkla, kendini kontrol edebilme becerisinin artmasına için yardımcı olur. Kendinize nutuk çekmekten vazgeçmeyi öğrendikçe, çok daha iyi hissedeceksiniz.
Reklam
Dersle İlgilenmeyen Öğrenciye Soru Sormak, Ama Nasıl?
4. Görev dışı öğrenci davranışlarını yönlendirme Bu beceri öğrencinin dikkatini yeniden odaklamaya yardımcı olur. Not almayan, konuşan veya cep telefonlarına bakan öğrencilerden okuma yapmaları, bir problem çözmeleri veya bir soruyu cevaplamaları istenebilir. Bu teknik kullanıldığında öğrenciye onunla ilgileniliyormuş gibi davranmak önemlidir. Örneğin, bir soruyu yanıtlaması için görev dışı öğrenci davranışı gösteren öğrenciye soru sorsanız ve öğrenci doğru cevap verirse, ona olumlu geribildirim verin. Cevap vermiyor veya yanlış cevap veriyorsa, soruyu yeniden düzenleyin veya başka birine sorun. “Dikkat etseydin nerede olduğumuzu bilirdin” diyerek öğrenciyi utandıran veya alaya alan bir öğretmen, daha fazla istenmeyen davranışa davetiye çıkarır ve aslında bu, pek çok olumsuz etkileri olan bir ceza olur. Öğretmenin gönderdiği “görevine dön” mesajı, soruyu cevaplasın ya da cevaplamasın ya da doğru bir şeklide algılansın ya da algılanmasın, görev dışı davranış sergileyen öğrenci tarafından açıkça alınır ve herhangi bir olumsuz yorum gerektirmez.
Sayfa 237-238
✦•✦•✦ Bir hareket otomatikleşince, o işi yaparken kendinizi gözlem­leyecek zihinsel mekana sahip olursunuz. Bu mesafeyi kullanıp zayıf yönlerinizi ya da düzeltilmesi gereken hatalarınızı not edin ve kendinizi analiz edin. Başkalarından da olabildiğince fazla geribildirim almak, artık nereye kadar gidebileceğinizi bildiğinize göre, ilerlemenizi ölçecek standartlara sahip olmak da önemlidir. Once an action becomes automatic, you now have the mental space to observe yourself as you practice. You must use this distance to take note of your weaknesses or flaws that need correction—to analyze yourself. It helps also to gain as much feedback as possible from others, to have standards against which you can measure your progress so that you are aware of how far you have to go. ✦•✦•✦
Sayfa 93 - Altın Kitaplar Yayınevi 5. BasımKitabı okuyor
Pdf , zihinsel geribildirim
Çok kullanışlı olabilecek ikinci bir yöntem, bir bilek sayacı ile olumsuz düşüncelerinizi izlemeyi içerir. Böyle bir sayacı spor malzemeleri satan bir mağazadan alabilirsiniz, bir kol saati gibi gözükür, pahalı değildir ve düğmeye her bastığınızda numara değişir. Aklınızdan kendinizle ilgili olumsuz bir düşünce geçtiğinde, her defasında düğmeye basın; böylesi düşünceler için uyanık olun. Günün sonunda, günlük toplam puanınızı not edin ve bunu bir deftere yazın.
Sayfa 90
Gerçek Hayatta Sınav ya da Not Yoktur
Kısacası, bu araştırma gösteriyor ki değerlendirme de bir kontrol mekanizması olduğu için, ödül gibi, iç motivasyonu öldürüyor. Zaten bunun böyle olduğunu okullarda sıkça gözlemlemiyor muyuz? Not ve sınav sistemi de bir değerlendirme ve dolayısıyla bir kontrol mekanizması. Sınav, çocuğun neye çalışacağını kontrol eder. Çocuk kendi ilgisine (iç motivasyonuna) göre değil, sınavın içeriğine göre çalışır. Zaten sınavdan sonra da, asla eski konulara geri dönmez. Neden? Çünkü gerek yoktur. Oradan bir daha soru çıkmaz. Ama çocuk sınav (kontrol) için değil de, merak ya da ilgileri (iç motivasyon) için öğrenseydi, konuların sınavda çıkıp çıkmamasının bir önemi olmazdı. Eğer çocukların kendi değerlendirmelerine fırsat tanınabilseydi, öğrenciler öğrendikçe eski konularla bağlantıları kurmak için geçmiş konulara tekrar dönerlerdi. Maalesef eğitim sistemimizdeki not ve sınav, iç motivasyonu tamamen öldürmektedir. Zaten okulların sorunu da bu değil mi? Çocuklar bundan dolayı okullardan sıkılmıyor mu? Gerçek hayatta sınav ya da not yoktur. Dünyaca ünlü tenisçi Nadal'a hocası not vermemiştir. Mozart'ın hocası Mozart'a not vermemiştir. Michelangelo'nun hocası da ona not vermemiştir. Kısım II'de göreceğimiz gibi sadece "geribildirim” vermiştir. Geribildirim de bir kontrol mekanizması olmadığı için iç motivasyonu artırır. Aynı mantıkla bir öğretmen, sınavı ve notu kontrol veya değerlendirme olarak değil de bir geribildirim sistemi olarak kullanabilirse, o zaman çocukların iç motivasyonunu artırabilir.
Sayfa 42
Reklam
Özetle:
-Ödül, insanları kontrol ederek, iç motivasyonu za­yıflatır. İnsanlar kendi seçtikleri işleri, iç motivasyonla, kendilerine empoze edilen işleri dış motivasyonla yapar. -Aynı şekilde denetleme, değerlendirme, hedef verme, yarıştırma, cezalandırma gibi tüm kontrol mekanizmaları iç motivasyonu olumsuz etkiler. -Kontrol mekanizmasıyla iş yapan insanlar, kontrol mekanizması ortadan kalkınca o işi yapmayı bıra­kır. -Türkiye'de denetleme ve kontrol mekanizmala­rı daha çok kullanılmaktadır. Bu sebeple okullar­da çocuklar, işyerlerinde çalışanlar veya sporcular denetleme ortadan kalkınca çalışmayı bırakır. -Hedef verme, başarıyı artırır. Çalışanlara ve ço­cuklara hedef vermek gerekir ama olumsuz tarafı da bilinmelidir. Kişi hedefe ulaştıktan sonra çalış­mayı bırakır. Ama hedefi gelişmek olan insan, ça­lışmayı bırakmaz. -Not ve sınav sistemi de bir çeşit değerlendirme aracıdır ve iç motivasyonu öldürür. -Geribildirim, kontrol mekanizması olmadığı, gelişi­me odakladığı için motivasyonu artırır. Gerçek uz­manlar veya dahiler not değil, geribildirim almış­lardır. - Ödül, amacı araca dönüştürür. Ödülle ödev ya­pan çocuk, ödevi araç, ödülü amaç olarak gö­rür. Hatta çocuk ödevi ödüle engel olarak göre­rek ödevden soğur.
Gerçek hayatta sınav ya da not yoktur. Dünyaca ünlü tenisçi Nadal'a hocası not vermemiştir. Mozart'ın hocası Mozart'a not vermemiştir. Michelangelo'nun hocası da ona not vermemiştir. Sadece "geribildirim" vermiştir. Geribildirim de bir kontrol mekanizması olmadığı için iç motivasyonunu arttırır. Aynı mantıkla bir öğretmen, sınavı ve notu kontrol veya değerlendirme olarak değil de bir geribildirim sistemi olarak kullanabilirse, o zaman çocukların iç motivasyonunu artırabilir.
Doğan KitapKitabı okudu
Özet
✓ Ödül, insanları kontrol ederek, iç motivasyonu zayıflatır. İnsanlar kendi seçtikleri işleri, iç motivasyonla, kendilerine empoze edilen işleri dış motivasyonla yapar. ✓ Aynı şekilde denetleme, değerlendirme, hedef verme, yarıştırma, cezalandırma gibi tüm kontrol mekanizmaları iç motivasyonu olumsuz etkiler. ✓ Kontrol mekanizmasıyla iş yapan insanlar, kontrol mekanizması ortadan kalkınca o işi yapmayı bırakır. ✓ Türkiye'de denetleme ve kontrol mekanizmaları daha çok kullanılmaktadır. Bu sebeple okullarda çocuklar, işyerlerinde çalışanlar veya sporcular denetleme ortadan kalkınca çalışmayı bırakır. ✓ Hedef verme, başarıyı artırır. Çalışanlara ve çocuklara hedef vermek gerekir ama olumsuz tarafı da bilinmelidir. Kişi hedefe ulaştıktan sonra çalışmayı bırakır. Ama hedefi gelişmek olan insan, çalışmayı bırakmaz. ✓ Not ve sınav sistemi de bir çeşit değerlendirme aracıdır ve iç motivasyonu öldürür. ✓ Geribildirim, kontrol mekanizması olmadığı, gelişime odakladığı için motivasyonu artırır. Gerçek uzmanlar veya dâhiler not değil, geribildirim almışlardır. ✓ Ödül, amacı araca dönüştürür. Ödülle ödev yapan çocuk, ödevi araç, ödülü amaç olarak görür. Hatta çocuk ödevi ödüle engel olarak görerek ödevden soğur.
Maalesef eğitim sistemimizdeki not ve sınav, iç motivasyonu tamamen öldürmektedir. Bir öğretmen, sınavı ve notu kontrol veya değerlendirme olarak değil de bir geribildirim sistemi olarak kullanabilirse, o zaman çocukların iç motivasyonunu artırabilir.
Reklam
2 . Zihinsel Geribildirim. Çok kullanışlı olabilecek ikinci bir yöntem, bir bilek sayacı ile olumsuz düşüncelerinizi izlemeyi içerir. Aklınızdan kendinizle ilgili olumsuz bir düşünce geçtiğinde, her defasında düğmeye basın; böylesi düşünceler için uyanık olun. Günün sonunda, günlük toplam puanınızı not edin ve bunu bir deftere yazın.
Sayfa 90
Not ve sınav sistemi de bir çeşit değerlendirme aracıdır ve iç motivasyonu öldürür. Geribildirim, kontrol mekanizması olmadığı için motivasyonu artırır. Gerçek uzmanlar veya dahiler not değil, geribildirim almışlardır.
Sayfa 48
Özgüveni Arttırmak İçin Özgül Yöntemler
2 . Zihinsel Geribildirim. Çok kullanışlı olabilecek ikinci bir yöntem, bir bilek sayacı ile olumsuz düşüncelerinizi izlemeyi içerir. Böyle bir sayacı spor malzemeleri satan bir mağazadan alabilirsiniz, bir kol saati gibi gözükür, pahalı değildir ve düğmeye her bastığınızda numara değişir. Aklınızdan kendinizle ilgili olumsuz bir düşünce geçtiğinde, her defasında düğmeye basın; böylesi düşünceler için uyanık olun. Günün sonunda, günlük toplam puanınızı not edin ve bunu bir deftere yazın.
Sayfa 90 - Zikirmatik gibi mi hocam :))
Kısacası, ödül emeği artırdığı için mekanik işlerde işe yarar ama yaratıcı işlerde bilişsel daralma yarattığı için olumsuz etkiler. Onun için yaratıcılık gerektiren durumlarda ödül verilmemelidir. Verilirse, çocuk yaratıcılık gerektiren işe, mekanik yaklaşır. Kompozisyon yazar ama yaratıcı olamaz. Şiir yazıp sayfayı doldurur ama şiir anlamlı olmaz. Ödev yapar ama özgün bir şey üretemez. Okullarda da bu hata sıkça yapılmaktadır. Öğretmen çocuğun yaptığı ürünlere ödül vermese de (ki anaokullarında çokça veriliyor) not vermektedir. Not da okullarımızda çoğunlukla bir kontrol aracı olarak sunulduğu için (yukarıda dediğim gibi not tabii ki geribildirim de olabilir) çocuklar yaratıcı olmakla ilgilenmez. Zaten amaç not ve ödül olduğu için, ürünü ailesine bile yaptırabilir.
# İç mo­tivasyon #
Maalesef eğitim sistemi­ mizdeki not ve sınav, iç motivasyonu tamamen öldürmektedir. Zaten okulların sorunu da bu değil mi? Çocuklar bundan dolayı okullardan sıkılmıyor mu? Gerçek hayatta sınav ya da not yoktur. Dünyaca ünlü tenisçi Nadal'a hocası not vermemiştir. Mozart 'ın ho­cası Mozart'a not vermemiştir. Michelangelo'nun hocası da ona not vermemiştir. sadece "geribildirim" ver­miştir. Geribildirim de bir kontrol mekanizması olmadığı için iç mo­tivasyonu artırır. Aynı mantıkla bir öğretmen, sınavı ve notu kontrol veya değerlendirme olarak değil de bir geribildirim sistemi olarak kullanabilirse, o zaman çocukların iç motivasyonunu artırabilir.
30 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.