Gümüşlük

Gümüşlük
@gms_tul
-düştüm Allah, kaldır beni... -İlahî, hayırlar yaz başıma, iyiler çıkar karşıma... -Ayasofyalı -Arapça
Sabitlenmiş gönderi
‏لاَ إِلَهَ إِلاَّ أَنْتَ سُبْحَانَكَ اللَّهُمَّ أَسْتَغْفِرُكَ لِذَنْبِي وَأَسْأَلُكَ رَحْمَتَكَ اللَّهُمَّ زِدْنِي عِلْمًا وَلاَ تُزِغْ قَلْبِي بَعْدَ إِذْ هَدَيْتَنِي وَهَبْ لِي مِنْ لَدُنْكَ رَحْمَةً إِنَّكَ أَنْتَ الْوَهَّابُ 🌹 "Allahım! Seni hamdinle tenzih ederim, Senden başka ilah yoktur. Günahım için affını dilerim, rahmetini taleb ederim. Allahım ilmimi artır, bana hidayet verdikten sonra kalbimi kaydırma. Katından bana rahmet lutfet. Sen lutfedenlerin en cömerdisin". Ebu Davud, Edeb 108.
Reklam
Oğlum! İlim ve hikmetin değerini anlaman gerekiyor. Bu yüzden yaya yolculuk yapacaksın. Karşılığında yüksek ücret ödenmeyen bir şeyin değeri bilinmez.
Allah-u Ekber! Allah-u Ekber! Ey sırr-ı vücud-ı bîvücud, Marufsun amma bilinmezsin Zahirsin amma görünmezsin (Allah-u Ekber! Allah-u Ekber! Ey varlığın vücutsuz sırrı! Bilinensin amma bilinmezsin; görünensin amma görünmezsin.)

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Ey Daimî, ey Dehrî, ey Evvel, ey Ahir, ey Zâhir, ey Bâtın! Sesimi duy! Kulun Zekeriyya'yı duyduğun gibi. | Hazreti Şazeli (Ebu'l-Hasan eş-Şazeli Şazeli tarikatının piri olan büyük mutasavvıf Miladi 1197-1258 yılları arasında yaşamıştır.)
Sayfa 57
Dünyada gördüğüm en güzel kadının bu güzellik perisine göre durumu, on paralık bir mumun güneşe göre durumu gibiydi. (Teşbih-i müekked)
Reklam
Yürü ey sâih-ı avâre yürü, durma yürü! Koymasın râh-ı visalden seni ezvâk-ı misal. Bu bedâyi, bu letâif, heme rü’ya ve hayâl . Yürü ey zâir-i biçare yürü, durma yürü! Yürü ki nüzhet-i vuslatta teâlî göresin. Yürü, aslında fena bul, budur etvâr-ı kemal. Yürü, alâyişi terk et içesin ke’s-i visal, Yürü ki, sâha-i hîç'te tecelli göresin. (Ey avâre yolcu! Yürü! Durma, yürü! Bu geçici âlemin zevkleri seni Allah'a kavuşmaktan alıkoymasın. Bu eşsiz manzaraların, bu güzelliklerin hepsi yalnızca bir rüya ve hayaldir. Ey zavallı ziyaretçi! Yürü! Yürü, kendi aslına kavuş. Kemâlin dereceleri bunlardır. Geçici süs ve gösterişi terk edip yürü ki Allah'a kavuşma kadehinden içesin. Yürü ki yokluk meydanında Allah'ın kudretini ve sırrını göresin.)
Nirvana: Kelime anlamı söndürmek, soğutmaktır. Buda'nın öğretisinde dünyadan, dünyevî arzulardan kurtularak ulaşılan mertebeyi ifade eder. Asaf Halet Çelebi'ye göre, bu kavramın tasavvuftaki en uygun karşılığının "fenâfillah" olduğunu ifade eder. * (Asaf Halet Çelebi, Gotama Buda. İstanbul: Batı Yayını, 1946, s.52)
Tamah ve hırsa uyup nefs ile mahkûr olma, Rahatın zâil olur, nâm-ı meşhur olma! Sohbet-i ârif-i billaha eriş dûr olma, Saltanat-ı mesned-i dünya ile mağrûr olma (Açgözlülüğe ve hırsa kapılıp nefsin kahrına uğrama. Meşhur biri olma, sonra rahatın kaçar. Allah'ı bilenlerle arkadaş ol, onlardan uzak kalma. Dün­ya tahtındaki gücünle gururlanma.)
Zevk-i dünyâya firîb olmadılar ehl-i kemâl, Bildiler hâsılı hep zıll-u hevâ, lûb-u hayâl. Zevke teşbîhi cihânın hele ru’yâyâ misal Dâmen-î aşkı tutup buldu kamu kurb-i visal. (Kâmil kimseler dünya zevkine kapılmadı. Sonuçta dünyanın bir gölge ve boş bir arzu, bir oyuncak ve hayal olduğunu bildiler. Rüyanın gerçekle ne kadar ilgisi varsa, cihânın da zevkle o kadar ilgisi vardır. Herkes ateş eteğini tutarak Allah'a yaklaştı.)
Hani Sultan Süleyman, hani İskender Han? Sad-hezar ömrü sürûr ile geçirsen bir an. Ne güle, bülbüle bakî, a gözüm bağ-ı cihan, Kime yâr oldu, murâdınca felek-i devr-i zaman. (Ey can! Yok olacak bu âleme ibretle bak. Gafletten kurtul, meydan boş değildir. Sultan Süleyman ve İskender Han neredeler? Yüz bin senelik ömrü neşe içinde geçirsen de aslında hepsi "bir ân"dan ibarettir. A gözüm! Cihân denen bu bahçe ne güle ne bülbüle kalacaktır. Zaten felek kime istediğine göre yâr olmuştur ki?
Kaknüs/19.baskı
Reklam
Bu fena mülküne ibretle nazar kıl ey can, Gafleti eyle heba, hali değildir meydan...
-Yine neyin var? dedi. -Hiç, dedim. Bu "hiç" yalnızca o andaki halimi açıklamak için söylenmişti. Ağzımdan çıkan bu "hiç" kelimesi aslında kâinatı tarif ediyordu.
Sürerlik ve kalıcılık olmadıktan sonra eşi ve benzeri bulunmayan bir güzellik neye yarar?
Hayattaki sahneleri fikrin dış âleme bir yansıması olarak kabul edersek, ne müthiş bir azapta, ne dayanılmaz bir ateşte kaldığım anlaşılır.
Şüphe ejderhası doğru olan her fikrin düşmanıydı. İkrar olsun, inkar olsun, kesin olan başka hiçbir şeyi kabul etmiyordu.
2.675 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.