Gökay ŞENER

400 syf.
·
Puan vermedi
Okuduğum en iyi betimlemeler bu kitaptaydı. Daha önce bir betimlemenin bu kadar mükemmel olabileceğini düşünmezdim. Ne diyebilirim ki, Proust algımı aşmış
Swann'ların Tarafı
Swann'ların TarafıMarcel Proust · Yapı Kredi Yayınları · 20214,156 okunma
Reklam
535 syf.
·
Puan vermedi
Bu kitap hakkında söyleyeceğim tek şey yazarın söylediği her şeye inanmamanız zira bazı yerlerde iyi sallıyor. Ama felsefeci olmak istiyorsanız kesinlikle elinizin altında bulunması gereken kitaplardan biri olduğu da bir gerçek.
Ünlü Filozofların Yaşamları ve Öğretileri
Ünlü Filozofların Yaşamları ve ÖğretileriDiogenes Laertios · Yapı Kredi Yayınları · 2017275 okunma
390 syf.
·
Puan vermedi
Juliette bölümü çok sıkıntılı. Hatalı alımlamalar ve çarpıtmalarla dolu. Spinoza alımlamaları büyük ölçüde yanlış veya çarpıtılmış. Zaten Adorno da fikrini zamanla değiştirmiş. Kitapta karamsarlık havası hakim onun dışında güzel şeyler de var tabi ki. Kültür endüstrisi bölümünde hoş şeyler var ama bu kitabı iyi bir felsefe tarihi bilgisine sahip olmadan ve asıl eserleri okumuş olmadan okumaya girişirseniz bazı şeyleri çok yanlış anlayabilirsiniz. Adorno diye kutsallaştırmayınız zaten kendisi de gelecekte fikrini değiştirmiştir.
Aydınlanmanın Diyalektiği
Aydınlanmanın DiyalektiğiTheodor W. Adorno · Kabalcı Yayınevi · 2010366 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
136 syf.
·
Puan vermedi
Kendisinin 4 kitabını okudum ve genel olarak argümantasyon yerine betimleme yapıyor. Bazı betimlemelerini beğendim ama genel olarak çözümler sunmaktansa eleştirilerle yetiniyor. Büyük ölçüde Heidegger'i takip ediyor. Bana çok etkileyici düşünceleri var gibi gelmedi ama söyledikleri şeyler büyük ölçüde muhafazakar insanların hoşuna gidecek şeyler veya postmodernizm üzerinden aydınlanma eleştirisi seven kitlenin de hoşuna gidebilecek şeyler. Onun dışında Proust ile güzel bağlantı kurmuş. Günün sonunda bence etkileyici bir insan değil ama muhafazakar kitle çok okuyordu ben de bir bakayım dedim zaten kitapları çerez gibi bir oturuşta bitiyor.
Zamanın Kokusu
Zamanın KokusuByung-Chul Han · Metis Yayınları · 2018722 okunma
280 syf.
·
Puan vermedi
Açık konuşmak gerekirse felsefi temeli fazla olmayan birisi bence bu kitabı okumakta çok zorlanabilir. Yani en azından okuyucunun birazcık Nesne Yönelimli Ontoloji ve Nicolai Hartmann hakkında bilgi sahibi olması kitabı okumasını büyük ölçüde kolaylaştırır. Bunların dışında kitabı rahat okuyacak altyapıya sahip kişiler için her fikre katılmasalar bile okurken çok eğleneceklerini düşünüyorum. Kurduğu analojiler beni çok güldürdü (özellikle küresel ısınma ve Rönesans hakkında olan).
Hipernesneler
HipernesnelerTimothy Morton · Tellekt Yayınları · 202010 okunma
Reklam
327 syf.
9/10 puan verdi
Falanca durumun değerlendirilmesi gibi çok detaya inilen kısımlara hiç girmeyeceğim fakat genel hatlarıyla düşünce ufkunu genişleten bir teori olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Şeyleri kesinlikle bir de bu açıdan düşünmek gerekiyor (deri-ben). Fakat çoğu Fransız yazarda olan huy Didier Bey'de de var. Anlaşılmamak için çaba sarf edip yazıyor gibi. Foucault'nun dediğine göre Fransa'da anlaşılır yazınca dikkate alınmıyormuşsun.
Deri - Ben
Deri - BenDidier Anzieu · Metis Yayınları · 200816 okunma
272 syf.
10/10 puan verdi
Etkileyici
Hocamın laf arasında yaptığı öneri üzerine okudum. John Gribbin, Cemal Yıldırım, Susan Wise Bauer gibi çeşitli popüler bilim kitaplarını okumuştum fakat bu kitaptaki felsefi temeli hiçbirinde bulamadım. Rovelli yaptığı fiziği, yalnızca kuru bir neden sonuç ilişkisi veya tarihsel anektotlar şeklinde değil, metafizik bir temellendirme ile okuyucuya sunuyor. Okurken Platon, Demokritos ve Aristoteles referansları görmek beni şaşırtmadı fakat verdiği Kant referansına şaşırdım. Bir fizikçi olarak felsefe tarihine hakim olduğu verdiği referanslardan anlaşılıyor. Sadece Felsefe tarihi kitaplarını değil, asıl eserleri de okuduğunu sonlara doğru verdiği Phaidon referansından net bir şekilde anlayabilirsiniz.
Gerçeklik Göründüğü Gibi Değildir
Gerçeklik Göründüğü Gibi DeğildirCarlo Rovelli · Can Yayınları · 201883 okunma
200 syf.
·
Puan vermedi
·
29 saatte okudu
Kitap genel itibariyle Batı Hristiyan kültürü içindeki inanç ve toplumsal tutumları eleştirecek şekilde ilerliyor. 4 bilim insanının ortak ürünü olan bu kitabı okurken bilimsel bir ateizmle karşılaşmayı planlıyordum ama genel olarak toplumsal konulara odaklanılmış. Genel olarak konuşulan konular ;dini eleştirmek ve alınan tepkiler, inancın sona ermesini isteyip istememek, inancı yararlı veya zararlı bulmak, ateist olarak dini sanattan zevk almak ve farklı dinler arası zararlılık veya saçmalık karşılaştırması hakkında. Müslümanlık ve Müslüman toplumu hakkında tahlilleri yetersiz fakat onlar da bu konuda uzman olmadıklarını önceden belirtiyor. Onların Müslümanlığa bakış açısı genel olarak Batı'da görülen Müslümanlık üzerinden işliyor. Cihatçı politikalar vs haklı olarak onları tedirgin ediyor. Açıkçası ben bir Batılının gözünden önyargılarla birlikte bir Müslümanın nasıl göründüğü çıkarımını yaptım. Açıkçası ben dahi Türkiye'de Müslümanların ne kadarının cihat politikasını desteklediği hakkında bir çıkarım dahi yapamıyorum. Kişilerin bireysel Müslümanlığı açısından Türkiye farklılıklar gösterse de Diyanet İşleri, 4 Atlı'nın endişelerini doğrularcasına fetva veriyor. Kitaba genel olarak baktığımda bir sosyal bilimci dokunuşuna sahip olduğunu hissetmedim(Hitch'i sanırım burdan ayrı tutabilirim).
Dört Atlı
Dört AtlıRichard Dawkins · Kuzey Yayınları · 201990 okunma