HADİİ BOOŞ YAPALIMM (!) :D
Mehabalar.☺Okuduğumuz kitaplara inceleme ekleyerek, överek, eleştirerek geçiyoruz. Ama yazarları bir köşede kalıyor çoğu zaman. Eminim sizin de ismini duyduğunuz, kitaplarını okuduğunuz ama yaşamı hakkında pek bilgiye sahip olmadığınız yazarlar, şairler var. Bu iletinin yorumlarına en sevdiğiniz veya şu an okuduğunuz yazarın hayatı, eserleri hakkında 10, 15 cümle yazabilir misiniz? 🤗(veya o yazarın en sevdiğiniz 10, 15 alıntısını) Kitapları anlamak için yazarın psikolojisini bilmek de önemli bence.🌺🦋
Anket
1.560 Gösterim
Friedrich Nietzsche
Friedrich Nietzsche
:) Kendisi çok şeker ponçik bir dedemizdir. Tüm felsefe tarihine kafa tutmasıyla bilinir. Ahlakın, iyilik ve kötülüğün, dinin, kabul edilen her türlü değerin aslında soykütüğünün bambaşka olabileceğini söyleyerek hemen hemen bütün toplumsal değerlere büyük bir felsefe baltası indirmiştir. Bu balta o kadar keskindir ki tek tek koca ormanın, toprağının en dibine kadar girmiş ve oradan yegane bir hakikat dahi bulamamıştır. En sonunda da tüm bu maskeli-iki yüzlü sisteme karşı dürüstçe, etik olmayan biçimde, arzunun, isteklerin olumlanması haliyle, aklı yer yer yererek bir karşı duruş sergilemiş ve oluş felsefesini, arzu felsefesini ortaya tüm tazeliğiyle sunmuştur. “Tanrı öldü!” Derken insanlara “Kendinize gelin ulan, insan oluşunuzun iradesi sizde yarattığınıza çamur atmayın.” Demiştir. Nihilizmi ise anka kuşu gibi tahayyül etmiştir, toplumlar tükenerek yeşerecektir.. Nietzsche insanın özüne girmiştir, orada ne iyilik bulmuştur ne de kötülük, orada yalnızca “ben” vardır. Koca bir tarih ise bu “ben” oluşun kendini maskelemesinden başka hiçbir şey değildir. Ruhu huzur bulsun :)🌿 Benim için her kitabı güzel ama buraya etkisinde kaldığım 5 kitabını ekleyeceğim; -
Ecce Homo
Önceki 1 yanıtı göster
Rica ederim🧚🏻‍♀️
Franz Kafka
Franz Kafka
:) 20. Yüzyıl Modern Alman Edebiyatının öncülerinden birisidir kendisi. Yaşadığı süre boyunca çok bilinmeyen Kafka yakın arkadaşı Max Brod’a öldükten sonra tüm eserlerini vererek yakmasını istemişti o ise aksini yaptı ve eserleri yayınlamaya başladı. Ölümünden sonra Tüm dünyanın sevdiği ve tanıdığı bir yazar oldu beyfendi. Aynı zamanda kendisi benim hüzünlü kekim olur. 1923 yılında ailesinin baskısından kurtulmak ve yazabilmek için Berlin’e yerleşti Kafka. Nazilerin Çekoslovakya’yı işgali sırasında Franz Kafka’ya ait birçok belge yakılarak yok edildi. Ölmeden önce yakın dostu Brod’a verdiği birçok eserinin önemsiz ve değersiz olduğunu düşünüyordu. Oysa kendisinin asırlara meydan okuyan bir usta yazar olduğundan kendisi de bihaberdi. Kafla demişken Kafkaesque (Kafkaesk) yani kafkavari anlamına gelen onun ne denli sıra dışı ve orijinal bir yazar olduğunu anlatan bir kavramdan bahsetmezsem olmaz. Kitaplarında yer alan karakterlerin o dönemlerin dünyasında hiç olmayacak karakterler olmasından kaynaklanmıştır bu kavram.  Şimdi bu yazıyı okuyup buraya kadar geldi neden Milena'dan bahsetmedi diyenler olmuştur, ki gayet haklılar :) Arkadaşlar Milena Jesenska'dan bahsetmeyeceğim. Çünkü gece gece sizlere sigara yaktırmak istemiyorum. Bu arada beyfendimizin; Dava, Dönüşüm, Şato gibi romanları; Milena'ya Mektuplar, Babaya Mektup isimli mektuo türünde kitapları vardır. Ölmeden önce en aşağı 3 kere okuyunuz. Esen kalınız efendim. Damla bu harikulâde ileti için teşekkür ederim. :)
Hüzünlü kekiniz hem de kakaolu 😅 rica ederim☺sen de sağ ol değerli yorumun için🍓🌺
Bu yorum görüntülenemiyor
Roger Garaudy 17 Temmuz 1913'te doğmuştur. Fransız düşünür ve yazar. 1952 yılında Sorbonne Üniversitesi'nden edebiyat dalında eğitim aldıktan sonra 1954 yılında SSCB Bilimler Akademisi'nde doktor ünvanı elde etmiştir. Fransız Komünist Partisi'nde etkin bir konumda yer aldıktan sonra bu partiden ayrıldı. Fransa Parlementosu'nda milletvekili, meclis başkan yardımcılığı, milli eğitim komisyonu üyesi ve senatör olarak görev yaptı. Daha sonra profesörlüğe devam etti. Emekliliği sırasında pek çok akademik eser yayımlayan Garaudy, 1982 yılında (69 yaşında) müslüman olmuştur. Din değiştirdikten sonra yazmaya devam eden Garaudy, sonraki yıllarda Yahudi Soykırımı'nın olmadığını iddia etmiştir ve bu yüzden görüşleri yalnızca islamcılar arasında ciddiye alınmıştır. 13 Haziran 2012, Paris'te vefat etti.