···Okunma: 14 Ocak 2021 13:33 Yazar hakkında ufak bir araştırma yaptığımda; dünyanın en önemli haber kuruluşlarından Deutsche Presse-Agentur ve Finlandiya'nın en çok okunan gazetesi Helsinki Sanomat tarafından
Saint-Exupéry'nin Küçük Prens'ine benzetildiğini ve "Türklerin Küçük Prensi" olarak adlandırıldığını okudum ve oldukça dikkatimi çekti. Daha sonra burada eser üzerine birkaç inceleme okumaya karar verdim, gördüğüm kadarıyla da büyük bir kısım yazarı ve kitabı fazlasıyla eleştirmiş. Ben bu bu kitabı yaklaşık 7-8 yıl önce lise dönemlerimde okumuştum. İncelemelerdeki eleştirilerden hareketle ve tekrar karşıma çıkması sebebiyle lise öğrencisi gibi sıradan bir roman okuyormuşum gibi değil de üzerinde düşünerek bir kez daha okumak istedim.
Eser, önce SanFrancisco'da başlayıp İstanbul'a kadar uzanıyor. Diana adında bir kızın annesinin vasiyeti üzerine pek istemeyerek de olsa kayıp ikizini aramaya başlamasını ve bu süreçte başından geçenleri anlatıyor. Ufak bir miktar da aşk barındırıyor tabi. Çok az sayıda karakter bulunuyor. Dili de oldukça akıcı ve sade. Bence belirtildiği üzere edebiyat romanı olmasının yanı sıra bir miktar kişisel gelişim de içeriyor. Eserde yazılanları üzerinde düşünerek okuduğunuzda ne demek istediğimi anlayacağınızı umuyorum. Çünkü roman okuyormuşçasına bir solukta okunduğu zaman bazı noktalar gözden kaçabileceğini düşünüyorum. Evet birçok insana çok basit gelmiş, fazlasıyla küçümseyenler dahi olmuş, ve hatta Sabahattin Ali yahut Yaşar Kemal gibi yazarlarla kıyaslanmış. Ben bu kıyaslamanın son derece yanlış olduğunu düşünüyorum. Her birinin yazma amacı farklıydı. Sabahattin Ali romantizm, aşk üzerine odaklanırken; Yaşar Kemal ise Anadolu üzerine ön plana çıkıyor. Serdar Özkan'ın ise üzerinde yoğunlaşarak okunduğunda aslında kişisel gelişime odaklandığını görmemiz mümkün. Yani bir şeyleri ya da birilerini kıyaslarken farklı kulvarlardaki insanlarla kıyaslanması bence çok mantıksız.
Kısacası; bir çok okurun aksine ben kitabı başarılı buldum. İnsana birçok noktada kendini sorgulatıp öz-eleştiri yapmasını sağlıyor. Bu yüzden bu eser de tavsiye edeceğim eserler arasında yerini almış durumda. İncelememi buraya kadar okuyan herkese teşekkür ederim.
İyi okumalar...