Puan vermedi·272 syf.····Okunma: 15 Ocak 2021 12:24 Uzak diyarlardan gelen ve kimsenin nereden geldiğini bilmediği, o kadar kimsesiz ki adını dahi kendisinin koyduğu sevgili küçük Momo...
Diğer insanlara göre dış görünüşü daha garip ve kirli görünse de kimse onu dışlamıyor tam tersine sevgiyle karşılıyorlar. Ona tiyatro harabelerinde küçük bir ev yapıp karnını doyuruyorlar, yardım ediyorlar. Çok seviyorlar onu. Çünkü Momo'nun en büyük yeteneği çok iyi bir dinleyici oluşu. Bu öyle bizim bildiğimiz gibi sıradan basit bir dinleme değil yalnız. Zamane insanları için yapılması çok zor olan bir şeyi yapıp tüm kalbiyle dinliyor insanları.
Sakinliği ve dinginliğiyle insana huzur veriyor.
Çocuklar en güzel oyunlarını onunla oynayıp,yetişkinler dertlerini onunla paylaşıyor Momo onlara çare oluyor.
Herkesin olduğu gibi Momo'nun da en yakın hissettiği arkadaşları oluyor. İhtiyar çöpçü Beppo ve çok güzel hikayeler anlatan Gigi.
Birbirinden güzel geçiyor günleri. Küçük ama mutlu bir dünyaları varken bir gün aniden ortaya 'Duman Adamlar' denen varlıklar ortaya çıkıyor. İş insanı edasıyla başlarında siyah melon şapkaları, siyah takım elbiseleri, ellerinde çantaları ve ağızlarında sigaralarıyla.
Evet onların büyük bi işi var aslında insanların ZAMANINI ÇALMAK.
Ve amaçlarına da ulaşıyorlar. İnsanları tek tek zaman tasarrufu yapmaya ikna ediyorlar.
Nedir bu zaman tasarrufu? Hemen söyleyeyim, kimsenin kimseye ayıracak hiç vakti kalmıyor. Arkadaş, aile, eş dost ile geçen güzel zamanları onlar boşa geçen vakit olarak nitelendiriyorlar ve o zamanları sadece çalışmakla geçirin diyorlar. Kendiniz için bile iyi güzel olan ne varsa yapmaya zamanınız olmuyor.
Aslında kitabı okuduktan sonra kavrıyorsunuz ve size bu durum hiç de yabancı gelmiyor.
Günümüz teknoloji çağında bile sevdiklerimiz bize bir telefon kadar uzakken mesajlara aramalara saatler sonra dönüyoruz. Hep bir bahanemiz var. Vaktim yoktu! Oysa düşününce ne acı geliyor insana değil mi? Onlara ayıracak vaktimizin bile olmayışı...
Artık sokaklarda kahkaha sesleri yükselen, oyunlar oynayan çocuklar yok. Yolda karşılaşan tanıdıkların bile birbirine selam verip gülümseyecek vakitleri yok. Herhangi bir canlıyı kediyi,kuşu beslemek çiçekleri koklayıp sulamak onlar için tam bir hayal...
Bakıyorsunuz ve anlıyorsunuz ki artık kimsenin kimseye ayıracak vakti yok!
İşte bu pis gri adamlar insanlardan çaldıkları bu vakitlerle varoluyorlar, başarıyorlar da.
Sonrasında ise Momo'ya hep yardım eden arkadaşı küçük kaplumbağa Kassiopea'nın onlarla mücadelesi başlıyor. Bakalım bu kötü adamların üstesinden gelebilecekler mi?
Michael Ende'nin bu kitabını çocuk kitabı olarak nitelendirmek haksızlık olur. Çocuklar için heyecanlı serüven dolu evet ama yetişkinler içinse bir o kadar ders verici ve kendimizi bulabileceğimiz bu harika kitabı mutlaka okumalısınız.