2021 2. kitabı
Okunma: 15 Ocak 2021 18:55
19. yüzyılın sonlarına doğru henüz Çehov 24 yaşında iken kaleme aldığı ilk ve tek romanı. Roman kendi döneminde günlük gazetede yayınlanıyor. Aynı şekilde roman da böyle bir olayla hikayeye giriş yapılıyor. Kitap tür olarak cinayet olarak geçmesine rağmen okuyucu daha çok olay örgüsünün veriliş şekli, yazarın üslubu ve içerisinde bulunan karakterlerin psikolojilerini tahlil ediş biçimiyle öne çıkıyor diyebilirim. Özünde kitap dönemin asilzadelerine bir eleştiri içeriyor. Roman, anlatıcı kahramanın Avda Trajedi adlı romanını yayınlanmasi için bir gazeteye getirmesiyle başlıyor. Gazete editörü metni ancak 3 ay sonra okuyabileceğini söyleyerek kahramanımızı geri gönderiyor fakat eline geçtiği günün akşamında metni okuyarak bizim önümüze sunuyor. Yaklaşık 170 sayfa kadar Avda Trajedi adlı metni okuyoruz. Metin yazarın elinden çıktığı gibi önümüze geliyor. Metnin eksiklerini ve artılarını yapıldıktan sonra üzeri cizilen kısımları ve yarım bırakılan cümleleri görüyoruz. Çehov'un böyle ham metini kullanması teknik olarak çok hoşuma gitti. 170 sayfanın sonunda Avda Trajedi adlı roman bitiyor ve 3 ay geçince anlatıcı yazar kahramanımız tekrar gazeteye geliyor. Burada metnin yazarı ve gazete editörü arasindaki yüzleşmeyi okuyoruz. Bu sayede aslında metni okurken bizde de eksik kalan kısımlar tamamlanıyor ve kitap sona eriyor. Kitab'ın son kısmı beni oldukça etkiledi çünkü Çehov'un ve yazar kahramanımızın metin içerisinde eksik bıraktığı ve fazladan koyduğu kısımlar çok iyi belirlenmiş. Metne düşülen dip notlar bütünlüğü sağlamış. Anlatıcı kahramanımızın kimi yerde ruh halinin haddinden fazla ifade edilmesi kimi yerde ise hiç değinilmemesi çok güzeldi. Daha önce hic cinayet romanı okumamış biri olarak ilk deneyimim için tereddütle seçim yapıp Çehov'u seçmem iyi olmuş çünkü en başta da dediğim gibi roman cinayetten çok tekniği ve psikolojik tahlilleriyle öne çıkıyor. Teşekkürler Çehov :)
Avda TrajediAnton Çehov · Yapı Kredi Yayınları · 2020351 okunma