Palto (Gogol)
2021 2. kitabı
Yazar hakkında; Nikolay Vasilyeviç Gogol, Ukrayna asıllı Rus roman ve oyun yazarı. Orta halli toprak sahibi bir ailenin şımarık çocuğu. 3 çocuğun hayatta kalan tek üyesi. Şımarıklığı ondan ileri gelmektedir. Çocukluğunda Kazak kültüründen çok etkilenmiştir. Bir rivayete göre Gogol ismi, eski Türkçe bir kelime olan ve gök rengi anlamına gelen gögöl kelimesinden türetilmiştir. Gençlik yıllarında şiir ve edebiyata merak duymuştur. Yazılarında Puşkin’den etkilenmiştir. Puşkin öldükten sonra meydan tabiri caizse kendisine kalmış, o da toplum sorunlarına değinen konularda yazmaya başlamıştır. 42 yaşında Moskova’da ölmüştür. Kitap hakkında; Kitapta Akakiy Akakiyeviç'in başından geçen olaylar anlatılır. Akakiy Akakiyeviç, herkes tarafından hor görülen, 9. dereceden bir devlet memurudur. İş arkadaşları tarafından hor görülmek onun umrunda bile değildir. Devlet dairesindeki işi evrakları kopya etmektir. Rusya'da kışlar oldukça sert geçiyordur . İşlerine gidip gelen insanlar zorluk çekmekte, durumları biraz daha iyi olanlar tilki kürkünden paltolarına sarınıp koşar adımlarla kaldırımlarda yol almaktadırlar. Fakat kahramanımız Akakiy Akakiyeviç zaten kıt kanaat geçinen bir adam olduğundan eski püskü, boyun kısmından başka yerlere yama yapmak üzere parça alına alına yakası daracık kalmış bir paltosu -palto denebilirse tabi- vardır. Fakat artık bu palto kendisini Rusya’nın soğuklarından koruyamamaya başlamıştır. Yeteri kadar parası olmamasına karşın, el mahkum yeni bir palto almaya karar vermiştir. Bir mucize eseri, hiç beklemediği bir şey olur, ne kadar çalıştığını gören ve bunu fazlasıyla hak ettiğini düşünen patronu ona yüklü miktarda ikramiye verir. Akakiyeviç çok mutlu olmuştur, artık çok istediği, hayaliyle yatıp kalktığı paltosunu diktirebilecektir. Hemen terzi arkadaşının dairesine koşar ve gereken paranın hazır olduğunu söyler. Hemen birlikte kumaş almak için alışverişe çıkarlar. Terzi arkadaşı da sonunda yama yapmak dışında gerçek bir iş aldığı için çok mutlu, en az Akakiyeviç kadar da heyecanlıdır. En iyisi olmasa da iyi bir kumaş, tilki derisi olmasa da en iyi kedi kürkünden de bir yakalık alırlar yeni palto için. Artık yeni palto için gereken her şey hazırdır. Fakat Akakiy Akakiyeviç, bu hayalini kurduğu yeni paltonun başına neler getireceğinden habersizdir.
1000Kitap Gerçek Okurlar
Palto - Bir Delinin Güncesi - Burun - Neva Caddesi - FaytonNikolay Gogol · Nora Kitap · 201717,5bin okunma