···Okunma: 25 Ocak 2021 14:52 1990’lı yılların ortaları Üniversite öğrencisiyim. Yaşım 19-20. Kendisi de hukuk öğrencisi olan çocukluk arkadaşlarımdan biri James Dean’in benzediğimi söyledi. Kim olduğunu tam bilmiyordum. İnternet ve akıllı telefonlarda yoktu o zaman hemen nasıl biri olduğuna da bakamıyorsunuz. Hukuk Fakültesini bitirmiş İzmir’de avukatlık stajı yapıyordum ve iş arıyordum. Bir avukatla ofisinde görüştük, stajyer çalıştıramayacağını söylemişti. Ofisinden ayrılıp kapıdan çıkmak üzereyken ‘bir saniye’ dedi ve devam etti; ‘James Dean’i andıran bir şey bar sende’. Bu iki benzetme arasında bir kaç farklı kişi de söylemişti benzer şeyleri. Sonra “Asi Gençlik” adlı James Dean CD si aldım. Evimde izlerken babam da gelmişti. Filme bir kaç dakika bakan rahmetli babam; “Hüseyin bu adam sana ne kadar benziyor” demişti. Gerçekten de o sırada filmdeki yaşıyla aynı yaştaydık. İkimizde 24 yaşındaydık. Ve gerek yüzümüz gerekse tavırlarımız, öne kaykılmış yürüyüşümüzle aynı gibiydik. İlerleyen yıllarda Facebook sayfamda James Dean’in bazı fotoğraflarını paylaştığımda arkadaşlar benim fotoğrafım sanıyorlardı.
Kısacası James Dean ile tanışmam ona benzetilmemle başladı. 2000’li yılların başında ikinci filmi Asi Gençlik’i izlemiştim. Sonra David Dalton’un bu kitabını edindim. Üç filmde oynadığını ve 24 yaşında bir araba kazasında öldüğünü biliyordum. Bilgim ortalama birine göre yine fazla sayılırdı ama bu şaheser biyografiyi okumaya başladım. Kitabın yarısında diğer iki filmini de izlemeye karar verdim. “Cennetin Doğusu”nda Jim Stark karakteriyle müthişti. Ben binlerce film izlemiş, kült sayılabilecek bütün Hollywood filmlerini izlemiş, oyunculuk eğitimi almış biri olarak bu kadar iyi bir aktör görmedim. Bu filmini izleyince hayranlığım çok çok arttı. 21 Ocak 2021 günü iki filmini de izledim ve 25 Ocak 2021 günü kitabı tamamladım.
Kitap başlıbaşına şaheser. Sinemayla ve oyunculukla ilgilenen herkesin okuması gerekir. Fakat okumadan önce üç filmini de mutlaka izleyin. Ve de mutlaka bu kitabı okuyun.