Mihail Bulgakov-Usta ile Margarita
2021 1. kitabı
Okunma: 10 Ocak 2021 18:27
Mihail Bulgakov'u ilk kez okudum. Özellikle başat eseri Usta ile Margarita'nın anlatıldığı ve övüldüğü kadar sıkı, hatta bunun da ötesinde, bittiğinde "şimdi ben ne okuyacağım?" sorusunu okuyucuya ciddi ciddi sordurtan güçte bir eser olduğunu itiraf ediyorum. Bulgakov'un da diğer pekçok yazar gibi yaşarken yeterince onurlandırılmadığı ve ötekileştirildiği maalesef bir gerçek. Tiyatro yazarı olan Bulgakovun asıl mesleği Doktorluk olup kısa bir süre bu mesleği icrâ ettikten sonra radikal bir kararla tamamen edebiyata yönelmiş olması, bulunduğumuz iş ve meşguliyetlerin sıkıcı ikliminden bir türlü kendimizi kopartıp kurtulamayan bizlere çok büyük bir ders aslında. Bulgakov'un karekter seçimlerine, onları tahlillerine, bu karakterlerin birbirleriyle çakışıp örtüşmeden akıcı bir hikâyede resmedilmiş olmalarına bayıldım. Arsız kara kedi Bohennot, Azzazil ve şeytan; Margaritanın seçimleri ve büyük aşkı, Usta'nın bitmeyen Kudüs hikâyesi ve Vali Pontius Pilatus. Hz.İsa' nın çarmıha gerilişinin öncesi ve sonrasıyla bu derece canlı bir tasvirinin, okuyucuya ânı yaşatırcasına resmedilmiş başka bir eser olduğundan emin değilim. Moskova sokakları ve çok aşırı bunaltıcı bir günde, Petriarşiya Gölü kenarındaki banklarda oturup manzarayı izleyerek birşeyler içmek isteyen iki yazar; belki de tarihte hiç yaşamadığı kadar sarsıcı ve karmakarışık olaylar zinciriyle, birbiri ardına kaybolan kişilerle, gizemli kara büyü olaylarıyla ve gittikçe artan bir tempoda fantastik bir film tadında hiçbir ayrıntıyı kaçırmayan görsel bir şölen yaşıyorlar. Aşkolsun Bulgakov. Neden bu kadar güzel yazdın ki?
Usta ile MargaritaMihail Bulgakov · Can Yayınları · 201910,1bin okunma