2021 1. kitabı
Okunma: 27 Ocak 2021 11:45
Bazı kitapların okunma zamanının olduğuna inanıyorum. Bu kitabında bu düşünceyi destekler nitelikte olduğunu düşünüyorum.Ne çok erken ne çok geç okumak lazım bu kitabı. Aksi takdirde okumanın zevkini alamaz sıkılır birde üstüne haksız bir önyargıya kapılırsınız. Fakat bir kitabı okumanın zamanını nerden bileceğiz. (İşte paradoksta burda başlıyor) Okuyarak bilebiliriz. Bama göre bu kitabı kitabın kahramanının çağlarında yada o kuşak aralığında ve kahramanın bazı benzer özelliklerini taşıyorsanız (evlilik ... gibi) okumanızı tavsiye ederim. Kitabın iki ana teması var ve bunlar at başı bazen biri bazen bir diğeri öne çıkıyor. Bu her iki konuda bşrbirlerine benzer şekilde seyrediyor. İlk konuya gelirsek evlilik ilişkileri üzerine oldukça doyurucu bir anlatımı var ve özellikle erkek bakış açısından çiftlerin iç seslerinin dışa vurumu çok iyi canlandırılmış. Ara ara bu ilişkide kendini görebilir ve bşr taraf olabilirsin. Kitabın bu kısmı çok başarılı olduğunu söyleyebilirim. İkinci kısmı ise İsrail ve Yahudi halkı üzerinden (yakın zamanda yaşadıkları travmaların tüm etkilerini hissettirek) bir paronaya geliştirilmiş ve aşırı bir semitik bakış açısıyla yazılmış. Ufak eleştiriler ve bakış acıları olsada bu oldukça sönük kalmış. Neredeyse her söylev yapılan tüm davranışların (Israil ve Yahudi halkının) haklılık gerekçesimolarak sunulmuş. Buna karşıt görüşte olanlara da antisemitist olarak bakılmış. Genel olarak ise kitap akıcı ve basit bir dili var. Kitap içerisinde ara ara çok iyi metine alınmış yerlerin olduğu söyleyebilirim. Mesela ben "Buradayım" kısmını çok sevmiştim. Sizede iyi okumalar
BuradayımJonathan Safran Foer · Siren Yayınları · 201746 okunma