2021 4. kitabı
Okunma: 29 Ocak 2021 02:57
Çok kısa ama içi dolu bir polisiye öykü. İlk olarak öyküye başlamadan bilgi verdiği kısım biraz sıkıcı geliyor ancak bitirdikten sonra tekrar başa dönünce öykünün kurgusunun temelini oluşturan ve bilgi verici bir metin oluşu daha iyi kavranıyor. Nitekim yazar da öyküsünü "ileri sürdüğü önermeleri aydınlatacak bir açıklama" olarak tanımlamış. Ana karakter Dupin'in çözümleme yaptığı kısım Sherlock Holmes'ü çağrıştırıyor. Cinayet tanıklarının ifadelerinin verildiği kısımları ise istemsiz bir şekilde Müge Anlı'ya çıkan kişilerin ağızlarıyla okumaya başladım. Bu durum kitabı benim için daha eğlenceli bir hale getirdi:) Yazar çözümleme yeteneğinin önemini açıklarken; -Satranç ve vistin oyunlarını karşılaştırıp, -Bu oyunlarda ustalık ile başarıya ulaşıldığını ve -Ustalık sözcüğünü "geçerli üstünlük sağlayabileceği tüm kaynakları değerlendirmesine el veren kusursuzluk hali" olarak tanımlayıp, bu kaynaklara sıradan bir algıyla ulaşılamayacağını belirtiyor. Tüm bu detaylı açıklamaları, ana karakter Dupin'in olağanüstü gibi görünen eylemlerini okuyucunun daha iyi kavramasını sağlıyor. Polisiye sevenlere kesinlikle tavsiye ediyorum. Dip Not: Matmazel Scuderi ve Voltaire'den Zadig gibi daha eski örnekler olsa da ilk dedektiflik öyküsü olarak kabul edilmektedir.
Morgue Sokağı CinayetleriEdgar Allan Poe · Can Yayınları · 202519,2bin okunma