2021 1. kitabı
Everest Yayınlarının ve Püren Özgören' in çevirisini yaptığı ve bize kazandırdığı nadide bir kitap. Kitapdan ziyade bir hayat. Khaled Hosseini' yi Uçurtma Avcısı' yla tanıdık. Yazar Uçurtma Avcısı' nda olduğu gibi bu kitapta da muhteşem bir kurgu ve akıcı anlatımla, savaş pençesinde can çekişen ve geleneğin baskısında olan Afganistan' ı, kader ortağı Leyla ve Meryem' in gözünden anlatıyor. Öncesinde nispeten huzurlu ve mutlu bir yaşamları olan bu kadınların nasıl ortak bir kaderde buluştuklarını anlatıyor. Leyla, Meryem' e nazaran daha modern bir hayat sürmüş, bir öğretmenin kızı. Afganistanın Rus işgalinden önce iyi bir yaşama sahiplerken, işgal sonrasında abilerini ve annesini kaybediyor. Daha sonrasında hayat onun epey bir zorlaşıyor. Rus işgalinden sonra Afganistan' ın kendi için de çöküşüne tanıklık ediyor. Tabi ki kader ortağı Meryem' le. Meryem ise şehirden uzak bir yerde annesiyle, babasının yollarını gözleyerek büyüyor. Her şeyden habersiz ve saflıkla babasını özleyen, gerçekten seven Meryem, aslında yaşadığı o köhne yerde, annesiyle birlikte bir yasak ilişkinin cezasını çekmektedir. Leyla ve Meryem aldıkları eğitim ve yaşayış tarzları açısından farklı olsalarda, kadın oldukları için aynı zorlu kaderi paylaşmaları da üzerinde durulması gereken bir nokta. Savaş ve kadınlara düşman gelenekler hiçbir kadını ayırmaksızın hepsini ortak bir çileye gark ediyor. Taliban' ın yönetimi ele geçirmesiyle sözde İslam' i yönetim anlayışıyla katı kurallara tabi tutuluyorlar. Tam savaştan kurtulduklarını düşünürlerken daha büyük bir savaş, cehâlet savaşıyla karşı karşıya kalıyorlar. Zaten az olan hakları da ellerinden alınıyor. Kadınlara; Tek başına sokağa çıkmak yasak. Makyaj malzemeleri yasak. Her ne şart altında olursa olsun, asla yüzünüzü göstermeyeceksiniz. Mücevher yasak. Konuşulmadan konuşmayacaksınız. Erkeklere göz göze gelmek. Kızların okula gitmesi yasak. Kadınların çalışması yasak... Daha bunun gibi binlerce yasak. Bütün bunlara rağmen Meryem ve Leyla birlikte dayanışma örneği sergilerler. Zaman zaman özgürlüklerini elde etmek ve yeni hayallere yelken açmak umuduyla cesur adımlar atarlar. Kadınlara hiç değer verilmeyen bir ortamda, savaş ortamında, kaderin zoruyla da olsa müthiş bir dostluk ve varoluş mücadelesi verirler. Roman ismini İranlı şair Saib-i Tebrizi' ye ait 17. yüzyılda Kabil için kaleme aldığı iki beyitinden alır. Bin Muhteşem Güneş, Khalled Hosseini' nin diger kitaplarında da olduğu gibi bir solukta okuyacağınız bir kitap. Gerçeklerden yola çıkılarak yaratılan kurgu, Afganistan halkının yaşadıkları ve benzer durumda olan tüm coğrafyaların da sesi olma misyonunu üstleniyor.
Bin Muhteşem Güneş (Midi Boy)Khaled Hosseini · Everest Yayınları · 2022119,5bin okunma