2021 4. kitabı
Okunma: 28 Ocak 2021 18:04
Kapitalizm nedir ne değildir tüm çıplaklığı ile görüyoruz. Kitabı dili sade anlatımı basit ama konusu da bir o kadar derindir. Her sayfasında acıyı, hüznü, çaresizlikleri kemiklerine kadar hissediyorsunuz. Bu kitabın yazılmasından sonra Amerika’da besin kontrol yasasının çıkmasına vesile olduğu söylenmektedir. Bundan sonrasında spoiler içerir Kitabımız Litavanya’dan Amerika’ya ailesi ile birlikte göç eden Jurgis ve ailesinin umutla başlayan ailesinin dağılmasıyla biten bir kitabı okuyoruz. Amerika duydukları gibi çok paralar kazanacakları ve zengin olacakları bir ülke olmadığını oraya vardıklarından anlayacaklar. O zamanlar iş aslanın ağzında olup iş bulmanın çok zordur. İlk gittikleri zaman ellerindeki paralarla ev sahibi olmak isterken emlakçı tarafından dolandırılırlar. Göç ettiklerinde 12 kişi aile zamanla parçalanır. İlk büyükbabası kötü çalışma koşuları sebebiyle hastalanır ve hayatını kaybeder. Kaybedilen her birey aynı zamanda daha çok çalışmaları anlamına gelir çünkü kazandıkları para hayatlarını idame ettirecek kadar yetmektedir. Mezbahalarda çalışanlar için herhangi bir tedbir alınmadan günde 12 13 saat kadar çalışılmaktadır. Mezbaha tek amaç vardır üretimin devam etmesidir hayvanın hastalık olması ya da hayvanını keserken kopan çalışan parmakları olması önemli değildir. Patronlar için ucuz iş gücü ile çok paralar kazanmaktadır. Gel zaman git zaman sezon sona erdiğinde işsizlik gerçeği ile karşı karşıya kalır aile. Kitapta gördüğünüz haksızlıklar, soğuk, çaresizlik kalbiniz işlemektedir. Kız kardeşini patronu tarafından taciz edildiğini öğrenen kahramanımız patronu döver ve ceza evine atılır. Ceza evinden çıktıktan sonra ailesi kaldığı eve gider ama kaldığı evde başkaları oturmaktadır çünkü evin taksiti ödenmemiştir. Ailesi bulduğu zaman karısı çatı katında doğum yapmaktadır ama ona yardımcı olacak kimse yoktur. Koştur koştur bir ebe bulur. Ebe kadın para olmadan doğum yardımcı olmak istememektedir. Jurgis cebinde 15 cent bulunmaktadır kadın 50 dolar istemektedir. Kadını yardımcı olmaya ikna ettiğinden artık çok geçtir ve karısı ölmüştür. Bu olaydan sonra tıpkı erkek kardeşi gibi ailesine haber vermeden terk eder. Jurgis önce çiftliklerde çalışmaya başlar ama burada yapamaz tekrar kente iner, kentte çalışanlar kötü çalışma koşulları için greve gider ama patronlar çalışacak birilerini bulur jurgis bir müddet çalıştıktan sonra oradan da kovulur. Sonrasında kahramanımız hırsızlık serserilik yapmaya başlar eski patronun görüp tekrar dövünce artık o bölgeden uzaklaşmak durumunda kalır kitabın sonlarında tek kurtulmak yerine topluca kurtulmayı düşünerek sosyalist partisine katılır.
Şikago MezbahalarıUpton Sinclair · Sel Yayıncılık · 20261,181 okunma