···Okunma: 12 Ocak 2021 22:45 Kızıl Kahkaha |4/5|
2021’e güzel kitaplarla başladığımı düşünüyorum. Kızıl Kahkaha, keşfettiğim için mutlu olduğum eserler arasında yerini aldı benim için. İş Bankası Kültür Yayınları’na bu kitabı dizilerine kazandırdıkları için teşekkür ediyorum. Savaşı anlatan kitaplardan bahsedeceğim zaman mutlaka kendisinden bahsedeceğim bir kitap, Kızıl Kahkaha.
Birinci Dünya Savaşı’nı deneyimleyen bir askerin günlüğü olan kitabımız iki ayrı kısımdan oluşuyor. Ve kitapta, savaşın, insanı hiçbir kaçış yolu bırakmadan sürüklediği delilik noktasını iki farklı insanın birinci ağızdan yazdıklarıyla tanık olmak oldukça değerli bir durumdu.
Savaşın hem cephe tarafını hem de savaştan dönen gazilerin tarafını hem de savaşın olduğu bir zamanda yaşamaya çalışan bir adamın bakış açısını sunuyor bize kitap ve bence bunu en iyi yapan kitaplardan biri. Kitaptaki tasvirleri çok güçlü buldum. Biraz klişe tabirlerle açıklayacağım sanırım ama kelimeler, nitelemeler birer resim gibiydi. Her cümle bir fırça darbesiydi sanki.
Yazarın diğer eserlerine karşı güçlü bir merak duydum. Rus Edebiyatı konusunda daha çok adı geçmesi gereken isimlerden biri bence ki yalnızca tek bir eserini okumuşken böyle demek ne kadar sağlıklı bilmesem de içimdeki duygular bu şekilde. Kitabın eksisinin ise kısa olması olduğunu düşünüyorum. Evet kısa sürede okunabilir olmasına rağmen üzerine uzunca düşünülebilecek bir eser ama o savaş betimlemelerini biraz daha okumak isterdim ben açıkçası. Yapı olarak ‘bulunmuş bir el yazmasından parçalar’ olmasını gayet iyi kullanıyor. Kısımların arasında boşluklar olması ve aslında bölümlerin birer başlangıçlarının olmaması, üç nokta ile başlayıp doğrudan cümle ortasından bölüme başlamamız etkileyiciliği arttıran önemli bir unsur.
Şahsen herkese tavsiye ediyorum kitabı. Modern klasikler listesindeki en beğendiğim ilk on kitap listesine koyabileceğim bir kitap Kızıl Kahkaha. Kitaptaki Kızıl Kahkaha hakkında pek bir şey anlatmadım, kitabın arka kapağı oldukça açıklayıcı o konuda.
Savaşın bizi delirtmeyeceği güzel günler dileğiyle. Kendinize iyi bakın.