Kurgunun içinde barındırdığı insana, kültüre ve bilime dair anlatımların çeşitliliği kendisine hayran bıraktırıyor. Terimleri okurken bazen odaklanmak beni zorlasa da, yazarın bilgiyi detaylandırma şekli beni büyüledi.
İnsanüstü bir varlığın yalnızca üç yıllık tecrübesiyle insanlığın tarih boyunca en büyük sıkıntılarını gözler önüne sermesi takdire şayan bir metafordu bana göre. Binlerce yıllık insan geçmişinin birbirinin tekrarı olan yıkımını hiçbir zaman, en gelişmiş dönemlerde bile azaltmadığı gerçeğini yüzümüze çarpa çarpa anlatıyor. Diğer tüm canlılara karşı kendilerini üstün görme sebeplerinin beyin gelişimi olduğunu göstermelerine rağmen üstelik, vahşeti tüm karanlığıyla sürdürülebilir hale getirdi insanlık. Ve pişmanlığa dair bir duygu da neredeyse yok.
Gerçekten iyi diyebileceğimiz kişiler o kadar az ki, onların daha gelişmiş, insanüstü varlıklar olduğuna dair yazarın yorumu çok yerindeydi.
İleride insanüstü varlıklar çıkar mı, ya da çıktı mı bilmiyorum ama insanlığın sonunu getirecek dahi olsalar, daha iyi ve barışçıl bir dünya kuracaklarsa benim arzum yapmaları yönünde olur. Biz insanlar olarak yeterince zarar verdik çünkü, hem doğaya hem içindekilere.