Bir İntikamın Hikayesi
2021 7. kitabı
Okunma: 06 Şubat 2021 15:49
Macera yazarı olarak tanınan ve intikamı her sayfasına nakış nakış işleyen Dumas, 1500 küsür sayfalık bu eserinde şimdiye ve geleceğe dair birçok şey anlatmıştır. İntikamın, adaletin, aşkın, toplumun ve sosyetenin, itibarın, sahte unvanların, dini imanı para olmuş aristokrasinin kısacası her şeyin anlatıldığı bu muazzam eser Dumas’nın en iyi eserlerindendir. Genç denizci Edmond Dantes’in itibar ve para hırsına karşı geçirdiği eziyet dolu yılların ve entrikaların ardı arkasının gelmediği eser, soluksuzca okunan nadir eserlerdendir. Kurgulanmış her karakteri, olayların birbirine bağlanış biçimi ve intikamın okuyucunun içine işlemesi bu eseri eser yapan, geleceğe taşıyacak olan şey işte budur. Önceden Dumas okuduysanız fark etmişsinizdir, intikam her eserinde odak noktasıdır. Fakat eser hakkında ufak bir eleştiri yapmam gerekecekse her şeyin tesadüf ile bağlanması bir noktadan sonra tahminlerin doğru çıkmasına sebep oluyordu. Bu kadar tesadüfi bir kurgu bazen sıkıcı olabiliyordu. 1800’lü yıllarında Fransa’sında Kralcılar ve Bonapartçılar olarak ayrılmış bir toplum vardır kitapta. Zehrin her sokağa yayıldığı, hırs yüzünden hayatları körelttiği bu dönemden bir Dantes geçti diyebiliyoruz. Şundan eminim ki Edmond Dantes, hayatını intikamına adamış, aşkı için neleri göze almış bu adam herkesin içinde bir parça da olsa yer edinecektir. Herkesin bildiği Ezel adlı diziye bir noktaya kadar kurgusal anlamda yardım etmiş kitap, dizi ile birçok farklı özellik barındırmaktadır. Dizinin kurgusu için okumak isterseniz ters köşe olacağınız birçok olay vardır, benden söylemesi. Ve Dantes… Seninle geçirdiğim sayfaları asla unutamam. Kurgusal bir karakter olarak hayatımın çok noktasına dokundun. Hırsın, azmin ve kararlılığın herkese umut olsun. Gün ışığı görmemiş zindanlarımızdan çıkmamız için ışık oldun. Senin de dediğin gibi: “Beklemek ve umut etmek.” Bizi kurtaracak iki şey!
Monte Cristo Kontu (2 Cilt Takım)Alexandre Dumas · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202537,2bin okunma