2021 9. kitabı
Okunma: 07 Şubat 2021 19:44
Büyük, kutsal, uğrunda bir ömür harcanan bir aşk... Evet, bana da yazarın Efsane kitabındaki aşkı anımsattı. Tabi kitabın ana konusu aşk değil. İskender Pala'nin diğer kitaplarında olduğu gibi bu kitabında da tarihi bir olay kurgulanmış. Göbeklitepe insanlarının hayatı anlatılıyor. Yani bundan 12000 yıl öncesinin yaşamına konuk oluyorsunuz. Bir anda o insanların dünyasında buluyorsunuz kendinizi. Bu yönüyle de yazarın Karun ve Anarşist kitabını anımsayabilirsiniz. Tekrar kitaba dönersek, kitap "12000 yıl öncesinin insanları nasıldı acaba" sorusunu soranlar için faydalı, etkileyici bir kitap. Biz hep o dönemin insanlarını ilkel insanlar olarak düşündük, öyle öğrendik. Ancak İskender Pala bu insanlara "kadim insan" demiş ve gerçekten de öyle olduğunu bize göstermiş. Kendisi araştırmaci-tarihçi bir yazar olduğu için kaynaklandirmadigi bir bilgiyi de bizlere sunmuyor. (Kitabın sunuş kısmında o dönemle ilgili elimizde yeterli bilginin olmadığını söylemiş ama yine de sınırlı bilgiyle çok iyi bir kitap ortaya çıkarmış.) İdris ve Nuh Peygamberlere de değinmesi dönemin insanının hiç de ilkel olmadığını gösteriyor. Tabi demek istediğim günümüz dünyasının teknolojisi ve yaşayışı değil elbette. O dönem insanları avcı toplayıcı bir hayat sürüyorlar ve buğdayın yetiştirilmeye başlanması ile ciftcilige geçiş ve yerleşik hayat başlıyor. Ancak bu, insanlar arasındaki bozulmanın başlangıcı oluyor. Buğdayı ambarlarinda biriktirenler ve aç kalanlar arasında insanlığın ilk savaşı yaşanıyor... Kitap aslında insanlık tarihinin en önemli bölümünü, avcılıktan ciftcilige geçişi anlatıyor. Tabi tüm bunlar Göbeklitepe ve çevresinde yaşanıyor. İnançların doğuşu, ilk yalanın söylenmesi, ilk savaşin yapılması, tek eşliliğe geçiş, kasabaların inşa edilişi, hayvanların evcillestirilmesi, ölen insanların ne yapılacağının düşünülüp birçok yöntemden sonra gömülmesinin doğru olduğunun anlaşılması gibi merak ettiğimiz birçok şey anlatılmış. İnsanlar ve yaşayış şekilleri dışında Göbeklitepe'de ortaya çıkarılan yapılarla ilgili de bilgi sahibi oluyoruz bu kitapla. Hatta ben kendi adıma bu kitabı okuduktan sonra bir an önce gidip görmek istiyorum o bölgeyi. Ve oraya gittiğim zaman bu kitapta anlatılanlar ışığında o dönemin insanlarını, yaşayışını daha iyi anlayabileceğimi düşünüyorum. Kitabın adı niçin "Akşam Yıldızı" diyebilirsiniz. 12000 yıl öncesinde de bugün de parlamaya devam eden ve o günlerin tek şahidi akşam yıldızı tabiki de. Bundan daha güzel isim olamazdı. Kitaptan çok etkilendigimi ve kitabı çok beğendiğimi söyleyerek bitirmek istiyorum. Size iyi okumalar.
Akşam Yıldızıİskender Pala · Kapı Yayınları · 20208,1bin okunma