Puan vermedi·480 syf.····Okunma: 04 Şubat 2021 23:36 “seni gözbebeğim gibi sevmekle ancak kendime iyilik ettim ben. o kadar yakından ilgilenip de seni olduğun gibi sevmemek elimde değildi.”
Jane Austen’in en sevdiği romanı olarak bilinen Emma’nın yorumu ile geldim bugün. kitap Emma’nın mürebbiyesinin evlenmesi ve Emma ile babasının yalnız kalmaları ile başlıyor. daha sonra Emma bu yalnızlığı biraz olsun hafifletmek için Harriet adında bir kız ile arkadaşlık yapmaya başlıyor. Harriet’i yetiştirmeye ve ona uygun birini bulmaya çalışıyor. açıkçası çöpçatanlık yapıyor. tabi doğuracağı sorunları bilmeden... kitabın arkasında üç genç kızın aşkı bulmasından bahsediliyor. üçüncü kızımız da Emma ile çocukluktan tanışan, aynı kasaba büyümüş olan Jane Fairfax. bu üç genç kızın hayatlarını, yaşadıkları dönemi ve aşklarını okuyoruz tüm kitap boyunca.
Jane Austen’ı çoğu kişi gibi ben de Gurur ve Önyargı ile tanımıştım. açıkçası bunun için seviniyorum da. Emma başlarda okumaya zorlandığım bir kitap oldu. kitabın ilk bölümlerinde zaten ana karaktere sinir olarak başlıyorsunuz, bu yargı sonradan kırılıyor tabi. -Austen’in çok sevdiğim bir özelliğidir karakterlerini geçirdiği ciddi değişim- bir de olaylar çok yavaş yazıldığı için başlarda sıkıldım demek zorundayım. 480 sayfalık kitabı max 4 günde bitirebilecekken 1 haftamı aldı. Austen’in kalemine asla bir şey diyemem, Gurur ve Önyargı’dan dolayı bende yeri apayrı. ama başlangıçta olaylar son 180 sayfada olduğu gibi akıcı olsaydı muhteşem olurdu. tüm bunlara rağmen kitap çok güzeldi bence. Austen dönemin şartlarını, toplumu alaycı bir şekilde eleştirmişti. özellikle kadın ve erkek özellikleri üstüne yaptığı eleştiriler çok çarpıcıydı. Austen genel olarak kitaplarında başrolleri birbirlerine zıt karakterlerden oluşturur. Gurur ve Önyargı’da da görmüştük bunu. bu kitapta da erkek başrolümüz olgun ve gerçekçiyken Emma genç, hayalperest ve çöpçatanlığa bayılan bir karakterdi. Austen bu kitabında da insanlara önyargıyla yaklaşmanın sonucunu nasıl kötü olduğunu çok güzel işlemişti. okunması gereken bir roman olduğunu düşünüyorum. 3.5/5