Birçok kişi tarafından çok fazla sevilen Jane Eyre, doğduktan kısa süre sonra hem öksüz hem yetim kalan bir kızın 10 yaşına kadar, kendisini hiç sevememiş zalim yengesi tarafından büyütüldükten sonra dini temelli eğitim veren bir hayır okuluna gönderilmesi ile başlıyor. Sonrasında, Jane katı disipline sahip okulunda azmiyle ve çalışkanlığıyla ilerleyip okulun öğretmen kadrosuna giriyor. Bunu, Jane Eyre'nin dünyayı tanıma arzusu ile kendine bir iş bulup Rochester malikanesinde mürebbiyelik yapmaya başlaması takip ediyor ki, tüm roman da aslında bundan sonrasını anlatıyor.
️ Kitabı kfenomeni ve GK ile okumaya başladık, sonradan aramıza @sultanmelodisaatcioglu da katıldı. Açıkçası kızlar olmasa, bu kitabı zor bitirirdim.
*Bundan sonrası spoiler içerir*
️ Jane Eyre, saf ve hayat hakkında hiç bir fikri olmayan bir kızın; tecrübeli, görmüş geçirmiş ve kendisinden 20 yaş büyük bir adama aşkının dramını anlatıyor. Bu durumu romantize eden çok kişi var biliyorum ancak, sayısız ve olanaksız tesadüflerle kızımız Tanrı tarafından korunmasa, kendisi evli olduğu halde, bencil istekleri yüzünden Jane'i evlenme vaadiyle kandırıp metresi yapacak ve bundan asla vicdan azabı duymayacak ahlak yoksunu bir adam var karşımızda. Ve bu durum romanda sanki muhteşem bir aşk hikayesi gibi anlatılmaya çalışılmış.
️ Jane kızımız nasıl olduğu bilinmeyen inanılmaz tesadüflerle sürekli korunup kollanıyor kitap boyu. Dram unsurunu devam ettirebilmek için yazar sanki çok zorlamış gibi geldi bana, özellikle bir noktadan sonra mantıksız bir olay örgüsü var.
️ Tüm roman Yeşilçam filmi havasındaydı ki, nükte olsun diye söylediğim şeyler bile karşımıza çıktı. (Kör olan kişinin aşkından gözünün görmeye başlamasını okudum)
️ Velhasıl kelam, Jane Eyre beni hiç memnun etmedi, ey okur! Ne dönemle ilgili ne o zamanın yaşam tarzı, kültürü ile ilgili bir bilgi vermeyen; okuruna hiç bir şey katmayan bir 670 sayfa okudum. Uzun zamandır bir kitap beni hiç bu kadar bunaltmamıştı. (Zaten dramatik aşk hikayesi okumayı da izlemeyi de sevmiyorum)
️ Çok sevilen bir klasik olduğunu biliyorum ancak, verdiği mesaj itibari ile de kitabın iyi bir örnek olduğunu düşünmüyorum. Çok fazla betimleme ile gereksizce uzatılmış, temelleri olmayan ve savunulması olanaksız bir aşk hikayesinin yanında mantıksız olay akışı ve çok fazla tesadüf bulunan bir romandı bence.
️ Koridor Yayınları çevirisi bence başarılıydı, bazı yazım hataları olsa da (ki bu çevirmenle değil editle ilgili bir durum) gayet tercih edilir olduğunu söylemeliyim. Yazı puntosu da gözü yormuyordu ve dizgisi de uygun şekilde yapılmıştı, eklemeden geçemedim