2021 5. kitabı
Okunma: 27 Ocak 2021 14:32
-Spoiler içerir- Kitabı anlatmaya nereden başlasam bilemiyorum. Hakkında konuşacak bir sürü şey var. İlk olarak bu kitap yazarın tek romanıdır. Yazar çıkış noktası olarak, antik Yunan’da geçen Hadrianus ve genç Antinous’un aşkından ilham almış. İçeriği sebebiyle büyük tepkiler görmüş ve sansüre uğramıştır. Duygular yoğun olarak işlenmiş. Felsefi unsurlar romana fazlasıyla hakim durumda. Psikolojik unsurlar, maddi manevi değerler ve hazcılık romanı şekillendirmiş. Kitap üç karakter etrafında gelişiyor. Basil, Lord Henry ve Dorian. Oscar Wilde karakterler için şunu söylemiş:” Basil Hallward ben olduğumu sandığım kişidir, Lord Henry dünyanın ben sandığı kişidir, Dorian Gray ise olmak istediğim kişidir.” Henry, Dorian’a okuması için bir kitap verir. O kitapla Dorian’ın hayatı, kişiliği ve geleceği tamamen değişir. Dorian, bu kitapla kendisini bulur. Asıl portre işte bu kitaptan sonra ortaya çıkar. Dorian asla yaşlanmaz o her zaman yakışıklı ve gençtir. Hiç kimse Dorian’ın kötü biri olduğunu kabul etmez. Çünkü topluma göre yakışıklı birisi kötü olamaz sadece çirkinler kötüdür. Ama çirkinleşen bir Dorian vardır. O da Basil’in yapmış olduğu portresi. Dorian’ın bütün günahlarını, çirkefliklerini o portre yansıtır. Eşsiz bir eserken bayağılaşan bir esere dönüşür. Bu tablo hem Basil’in hem de Dorian’ın sonunu getirir.
Dorian Gray'in PortresiOscar Wilde · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202399bin okunma