2021 4. kitabı
Okunma: 16 Şubat 2021 12:54
Kült bir eser olarak nitelendirilen kitabımız “Otomatik Portakal”.Gerçekten kitabı sevebilmek,bırakmadan okumaya devam edebilmek biraz zorlayıcı.Fakat özgün bir eser.Bol şiddet ve daha bir sürü kötülük içeren bir kitap.Maalesef yer yer de yüz kızartıcı oluyor.Fakat bu yüz kızartıcı şeylerin hayatımızda var olduğunu kabullenerek okuyoruz kitabı da . Kitabın yazılma serüveni de bir hayli magazinel olarak nitelendiriliyor.Çünkü Burgess’e kitabı yazmadan önce beyin tümörü tanısı konuluyor ve bir yıldan az bir ömür biçiliyor.Burgess’te eşine bir miktar para bırakmak için otomatik portakalı ve ilave 5 kitap daha yazıyor . Tabi sonradan teşhisin yanlış olduğu ortaya çıkıyor ama Burgess bu sayede üne kavuşmuş oluyor . 15 yaşında bir ergen olan antikahraman Alex.Kitabın ilk bölümü çok kanlı.Büyük oranda şiddet sahneleri içeriyor .Daha sonra antikahraman Alex hapishaneye düşerek kahramanlığa geçiyor yavaştan. Ve burada belki yeni duyacağınız bir teknikle karşı karşıyayız. LUDOVICO TEKNİĞİ:Koşullandırmaya dayalı bir teknik .Deneğe belirli ilaçlar veriliyor ve şiddet cinayet, hırsızlık, sahneleri içeren filmler izletiliyor .Ve bunu müzikle yapıyorlar .Alex’e de çok sevdiği 9. senfoni dinletiliyor. Bu tekniği Alex hapisten bir kurtuluş reçetesi olarak buluyor, bu yönteme tamamen özgür olacağına güvenerek teslim oluyor fakat tamamen tersi olarak mekanik bir adama,seçme şansı tamamen elinden alınan OTOMATİK BİR PORTAKAL’A dönüşüyor.Alex bu tekniği kullanarak hapishaneden çıkmaya çalışırken bu yöntemin uygulayıcıları da hükümet için,iktidar için Alex’i kullanıyor.Alex tedavisi bitince serbest kalıyor fakat Alex eski Alex değil şiddetten her türlü kötülükten kötü sözden sevdiği klasik müziklerden nefret ediyor bunlarla karşı karşıya kalınca midesi bulanıyor, başı dönüyor.Zamanla tüm bunlardan kaçarken şiddet uyguladığı kişilerle bir bir tekrar karşılaşıyor ve onlar bu sefer Alex’e şiddet uyguluyor ve maalesef şiddet şiddeti doğurmuş oluyor . Alex bu çıkmazda kendisine çözüm yolu olarak ölümü seçiyor ve intihar ediyor fakat ölmüyor ve bu durum hükümete karşı koz olarak kullanılmasın diye hükümet tekrar Alex’e tedavi uyguluyor ve Alex eski benliğine dönüyor yine şiddet eylemlerini düşünebiliyor,çete kuruyor şiddet eylemlerine devam ediyor fakat bir süre sonra eski arkadaşlarının iş sahibi olduğunu yuva kurduklarını görünce 18 yaşına gelen Alex de artık evlenip yuva kurmak istiyor. Şiddet toplum,birey, devlet, iktidar ilişkierini anlamak için okunmasın gereken bir kitap. insana iyilik ya da kötülük tamamen seçme şansı ile verilen bir şeydir.
Otomatik PortakalAnthony Burgess · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2024113bin okunma