2021 18. kitabı
Okunma: 21 Şubat 2021 23:52
Dünya klasiklerinin çoğunda aşk ya da aile ilişkilerinin arasına yerleştirilen iğnelemeler hep dönemin sıkıntılarını yansıtmaktadır. Ve bu sıkıntılar hep soyluların soysuz diye ayırdıkları insanları para, şöhret ve kültür yönünden ezmesidir.Buna bu eserde de rastlıyoruz.Kaldı ki anne Msr. Bennet kızlarının bunlara maruz kalmaması ve dolaylı olarak kendilerininde kalmaması için soylu ( paralı ) birileriyle kızlarını evlendirmenin derdinde.Kızlar zengin erkekle evlenmek için balodan baloya koşuyor.Fakat işin enteresan tarafı 15 16 yaşlarındaki kızlar bile bu dertte.Acaba o dönemin şartlarında cocuk denilecek yaşlarda evlilik normal miydi.Kaldı ki 20 den sonra evlenmeyene evde kalmış gözü ile bakıldığını göruyoruz. Yaşlar küçük olmasına rağmen konuşma şekilleri gayet aklı başındalık taşımakla beraber çok düzgün bir kanuşma hakimiyetine sahip karakterler.Günümüzle kıyaslar bu çok şaşırtıcı :) .Peki evlilikler böyle olunca bu evlilikler gerçekten aşk evliliğimi oluyor yoksa para evliliğimi.Bugüne kıyasla boşanmaların ozaman daha fazla olması gerekiyor.Dikkatimi çeken bir diğer konu ise karakterlerin çok çabuk ölüp bitecek kadar aşık olup çok çabuk vazgeçebilmeleri.Bu ya çok saçma gerçeğe oturmamış.Kitabı dramatik içerikli sanıyordum ama drama rastlamadım.Bir de hitap şekilleri (MR, Mrs,) bunlar sizi çok boğacak ve o kadar cok isim var ki ilk başta anlamayacak hatta karıştıracaksınız. konu ayırmadan dünya klasikleri sevenlerin severek okuyabileceği bir kitap.Ama konuya ilgisi olmayanların sıkılabileceği bir kitap.
Aşk
Aşk ve GururJane Austen · Koridor Yayıncılık · 201697,9bin okunma