·572 syf.····Okunma: 25 Şubat 2021 03:04 ...Ne kadar çirkin olduğumu hiç şu andaki kadar hissetmemiştim. Kendimi sizinle kıyaslandığımda zavallı bahtsız bir canavar olarak kendime acıyorum. Söyleyin! Sizde vahşi bir hayvan izlenimi uyandırıyorum değil mi? Siz bir güneş ışığı, bir çay tanesi, bir kuş cıvıltısısınız. Bense ne insana ne hayvana benzeyen , sert, ayaklar altında çiğnenmiş ve çakıl taşından daha şekilsiz korkunç bir yaratığım...
Öncelikle Quasimodo'nun bu acıklı sözleriyle başlamak istiyorum çünkü beni en çok etkileyen, okurken beni hüzünlendiren kahraman kuşkusuz Quasimodo oldu. Quasimodo, kitabın üç ana karekterinden biridir ve Quasimodo; Notre Dame'nin zangoçudur, doğuştan sahip olduğu fiziksel şekil bozukluğu ve çirkinliğinden dolayı terk edilmiş, toplumdan dışlanmış biri olarak çıkıyor karşımıza. Bir diğer ana karkterimiz ise Quasimodu'yu sahiplenip büyüten onun manevi babası olan Notre Dame kilisesinin başdiyakozudur. Olaylar bu iki karakterin büyücü diye nitelendirilen çok güzel bir çingene kızına yani Esmeralda'ya aşık olmasıyla başlıyor. Başdiyakoz Esmeralday'a aşıktır ancak dini inancı gereği bu aşk ona yasaktır ve inancını kaybetme korkusundan dolayı içsel olarak büyük bir çatışmanın içindedir. Bundan dolayı Esmeralda'nın ölümünü bile istemektedir. Quasimodo ise çirkin görüntüsüne rağmen içinde çok güzel bir ruh taşıyan Emeraldayı koruyan kollayan naif bir karakterdir-beni en çok etkileyen karakter aynı zamanda- Ancak Esmeralda kendisini sevmeyen yakışıklı, gösterişli, hercai bir subaya aşıktır.
Okurken günümüz dünyasına dair birçok ders de çıkardım. Örneğin Quasimodo gibi çirkin bedenlerin altında çok güzel ruhların, çok güzel bedenlerin altında ise çok çirkin ruhların olabileceğini bir kez daha anladım. İnsanların dış görüntüsünden dolayı çok kolay linç edildiğini, yargılandığını ancak; temiz, bakımlı, güzel ve yakışıklı insanların saygı gördüğü bir toplumun var olduğunu anlıyoruz. Dönemin yaşayışı, siyaseti, sanatı, mimarisi hakkında da çokça bilgi vermektedir. Bu kısımları okurken biraz zorlanabilirsiniz ama sakın bırakmayın.
Kitabı bitirdikten sonra bu güne kadar neden okumadım diye hayıflandım. Keşke daha önce okusaydım dedim. Okumakta çok geç kaldığımı fark ettim. Sizin de beğenerek okuyacağınızı ve mutlaka okunması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum. Siz de benim gibi çok geç kalmadan okuyun derim .:)