···Okunma: 05 Mart 2021 02:49 Stefan Zweig - Üç Büyük Usta (Balzac-Dıckens-Dostoyevski)
Bu adamın betimlemesi mükemmel. Biyografiyi sıkılmadan okutturan nadir yazar. Kelimeleri o kadar güzel kullanıyor ki en sonunda ortaya çıkan cümleye aşık oluyorsunuz, otomatik olarak kalemi alıp altını çiziyorsunuz.
Kitabın önsözünde neden Balzac, Dıckens ve Dostoyevskiyi anlattığını belirtiyor. Asla 19.yy’ın en büyük yazarları demiyor. Bu söylemin; Goethe, Gottfried Keller, Stendhal, Flaubert, Tolstoy ve Victor Huga’ya haksızlık olacağını söylüyor.
Balzac’ın Napolyon Bonapart ve o dönemin Fransasından nasıl etkilendiğini, hayatını nasıl değiştirdiğini anlatıyor.
Dickens’in İngiliz kültüründen ayrılamayıp bir türlü dramatik olamadığını ve yazdığı eserlerinden bahseder.
Ve psikoloğların psikoloğu olarak gördüğü Fyodor Mihaylovic Dostoyevski hakkında upuzun bir biyografi yazıyor. Dostoyevski’nin dramaya bakış açısını, dini görüşünü, siyasi fikirlerini, hatta yüz simasını bile mükemmel bir betimleme ile anlatıyor. Karamazov Kardeşler’den, Suç ve Ceza’dan, Ecinniler’den, Budala’dan kesitler alarak hayata bakış açısını söyleyip, kitaplarını yorumluyor.
Ayrıca; o dönemin Almanya’sında biyografisi yapmaya değmeyecek bir yazar olduğundan yakınıp, ilerde bu yazarlar kadar başarılı Alman yazarlarının da biyografisinin yazılmasını istiyor. (Aslında; bence, kendinin ilerde bu yazarlar kadar kıymet göreceğini öngörüyor.)