Puan vermedi·203 syf.····Okunma: 10 Mart 2021 18:10 Grigory Petrov, uzun yıllar İsveç ve Rusya hakimiyeti altında kalmış Finlandiya’nın tarihsel süreç içinde yükseliş öyküsünü,Slav halkına örnek olması açısından kaleme almıştır.Bu kitap hakkında iki taraflı bir inceleme yapmak istiyorum.
Öncelikle kitabı İndigo yayınevinden satın aldım ve okuyucuyu bilgilendirmek adına ek bilgiler koydukları için kendilerine teşekkür etmek istiyorum.Açıkçası koydukları bazı notlar kitap konusunda algımı değiştirdi çünkü Petrov’un yer vermiş olduğu ifadelerden bazılarının kurgu olma ihtimalinin yüksek olduğunu düşündürdü.Açıkçası Finlandiya tarihi ile ilgili donanımlı bir bilgim yok ama İsveç-Rus savaşında İsveç’in yenilgisinin ardından Rusya’nın Finlandiya halkına Rus topraklarına katılmayı isteyip istemeyeceklerini sorması benim açımdan da inandırıcı değildi,yayınevinin vermiş olduğu notta da bu bilginin doğru olmadığına dair ibare gördüm bu da benim için güvenilirliği azaltan bir durumdu.Ve bu tarz doğruluğu sorgulanan bilgilerden birden fazla gördüğüm için yazarın verdiği her bilginin güvenilirliğini sorgulamam benim için hoş bir durum değildi.
Öte yandan yer yer kurgu dahi olsa
aileye,eğitime ve topluma ait bakış açıları genel olarak benim hoşuma gitti.Özellikle de ebeveynlerin çocuklarını bir eşya olarak değil,bir birey olarak görmeleri gerektiği,onların isteklerine kulak vermeleri,onları ihmal etmemeleri,kendilerinin yapmadığı erdemli davranışları çocuklarından beklemelerinin ne kadar saçma olduğunun belirtilmesi aslında çocukluktan başlayarak eğitimin aşılanmasıyla toplumun da değişebileceğini, gelişebileceğini gösteren bir ifadeydi. Finlandiya’nın eğitim sisteminin çok gelişmiş olduğu yadsınamaz bir gerçek ve aydınların halkın eğitimine vermiş oldukları önem onların bugünlere nasıl bu kadar donanımlı geldiğini gösteriyor.
Son olarak yazarın bir toplumun, toplumun her kesiminin eğitimiyle gelişebileceğini,bunun aydınlar için bir ödev olduğunu bir ülkenin gelişmesi için her zaman değerli yeraltı kaynaklarının,toprakların olması gerekmediğini eğitimin bunlardan da önemli olduğunu vurguladığını söyleyebilirim,en azından ben kitaptan böyle bir izlenim aldım.