2021 22. kitabı
Okunma: 09 Mart 2021 10:19
Daha önce Camus'nün Yabancı'sı dışında herhangi bir eserini okumamıştım. Yabancı'yı da birkaç yıl öne okuyup yeterli bir okuma gerçekleştiremediğimi düşündüğümden bu yıl Camus'nün eserlerine yeniden ve doğru bir şekilde okumak planlarım arasında yer alıyordu. Tersi ve Yüzü ile başarılı bir başlangıç yaptığımı düşünüyorum. Benim gibi bir durum içerisindeyseniz size de bu eseri ile başlamanızı gönül rahatlığıyla önerebilirim. Öykü okumayı pek seven ve tercih eden bir okur değilim, bu sebeple başlamadan önce tereddüt etmiş olsam da okuduğumuz öyküler bildiğimiz tarzdan ziyade deneme şeklinde kaleme alınmış. Temelde mutlu olmanın anlamı ve bunun mutsuz olmakla nasıl bağlantılı, aynı zamanda hayatın parçası oldukları hakkında; yaşlanma, ölüm, yalnızlık gibi temaların işlendiği 5 adet deneme yazısından oluşan bu kitap yazarın kaleme aldığı ilk eser olma özelliğini de taşımaktadır. Söz konusu eser, 1935-1936 yılları arasında, Albert Camus henüz 22 yaşındayken yazılmış ve yayınlanmıştır. Bir nevi "İlk elin günahı olmaz" diyerek yazarların yazdıkları ilk eserlerini okumaya başlamadan önce acemiliklerini kabul eder ve buna anlayış göstererek okurum. Buna rağmen yazarın (açıklama ve önsöz kısmı dışında) bu kısa beş ana bölümde anlattıklarını çok beğenerek okudum. Tahsin Yücel kitabın önsözünde Tersi ve Yüzü için "Düz bir yolun başlangıç noktası değildir yalnız, her zaman dönülen, her zaman özlenen, her şeyi besleyen kaynaktır, ışığın fışkırdığı noktadır." diyor. Aynı şekilde Albert Camus'nün eserinde ifade ettiği gibi, diğer eserlerinin kaynağının Tersi ve Yüzü olduğunu anlıyoruz. Şimdiden okumayı düşünen herkese keyifli okumalar diliyorum.
Tersi ve YüzüAlbert Camus · Can Yayınları · 20147,1bin okunma