2021 34. kitabı
Okunma: 13 Mart 2021 23:47
"feyizler saçan, gözleri açan, sırları keşfeden, örtüleri kaldıran Allah'a hamdolsun. Nurların nuru, iyilerin efendisi Allah'ın sevgilisi, Gaffar'ın müjdecisi, Kahhar'ın uyarıcısı, küffarı söküp atan, facirleri ayıplayan Muhammed'e ve O'nun temiz, ha­yırlı aline ve ashabına salat ve selam olsun." İmam Gazali (ks) kitaba nasıl başladıysa bizler de incelememize öyle başlayalım. (: Vefatı üzerinden sekiz asır geçmesine rağmen manâsıyla hala güncel kalabilen eserlerinin sırrı sanıyorum ki ele aldığı konularla alakalıymış. Mişkatü'I-Envar; nur metafiziği, nurlar feneri gibi isimlere çevrilen, İmam Gazali'nin aslında Nûr suresi'nin 35. ayetini tefsir ettiği bir eser. *** Nur suresi (35); اَللّٰهُ نُورُ السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضِۜ مَثَلُ نُورِه۪ كَمِشْكٰوةٍ ف۪يهَا مِصْبَاحٌۜ اَلْمِصْبَاحُ ف۪ي زُجَاجَةٍۜ اَلزُّجَاجَةُ كَاَنَّهَا كَوْكَبٌ دُرِّيٌّ يُوقَدُ مِنْ شَجَرَةٍ مُبَارَكَةٍ زَيْتُونَةٍ لَا شَرْقِيَّةٍ وَلَا غَرْبِيَّةٍۙ يَكَادُ زَيْتُهَا يُض۪ٓيءُ وَلَوْ لَمْ تَمْسَسْهُ نَارٌۜ نُورٌ عَلٰى نُورٍۜ يَهْدِي اللّٰهُ لِنُورِه۪ مَنْ يَشَٓاءُۜ وَيَضْرِبُ اللّٰهُ الْاَمْثَالَ لِلنَّاسِۜ وَاللّٰهُ بِكُلِّ شَيْءٍ عَل۪يمٌۙ ﴿٣٥﴾ ﴾35﴿ Allah göklerin ve yerin nûrudur. Onun nûrunun misali, içinde kandil bulunan bir kandilliktir. Kandil bir cam içindedir, cam inciyi andıran bir yıldızdır; (bu kandil) doğuya da batıya da ait olmayan, yağı neredeyse ateş dokunmasa bile ışık veren mübarek bir zeytin ağacından yakılır. Nûr üstüne nûr. Allah nûruna dilediğini kavuşturur. Allah insanlar için misaller veriyor, Allah her şeyi hakkıyla bilmektedir. *** Kitabı İmam Gazali okuma etkinliği vesilesi ile okudum (sebep olanlara bu vesile ile teşekkür ederim), etkinlikten haberdar değilseniz bu inceleme sizin için de bir davetiye olsun (: (söz konusu etkinlik #110542112 ) Kendimi Gazali kitaplarını incelemek konusunda vasıflı görmesem de bir iki cümle ile bahsetmiş olayım. Kitap üç fasıla ayrılmış, nur kavramı her fasılda bir yönüyle ele alınıyor. Ayrıca kelam, felsefe, tasavvuf gibi konular nizamlı şekilde işlenmiş. Nur suresinin sırlarını olabildiğince açık şekilde ifade etmiş, istifade edebilenlerin zihninde âyet'e karşı bazı anlamların netleşmesi için çok güzel bir kaynak. Sözü yormadan incelemeyi not aldığım bazı alıntılar ile sonlandırmak istiyorum. "Göz perde arkasını görmez; akıl ise kendi özel aleminde, kendine yakın, yani ötesinde, mele-i a'lada melekut aleminde tasarruf eder. Hiçbir hakikat akıldan gizlenmez. Aklın perdesi, göz nasıl kapaklarını yumunca kendi kendine perde olursa aklın da buna benzer bazı sıfatları sebebiyle kendi kendine perde olmasından ileri gelmektedir... " (s. 19) "kendisine hakikatler açılan kimse manaları asıl, lafızları tabi olarak alır. Ama zayıf olanın işi bunun tersinedir. Çünkü o, hakikatleri kelimelerde aramaktadır. "(s.41)
Mişkatü'l-Envar/Nurlar Feneriİmam Gazali · Bedir Yayınları · 20161,278 okunma