2021 22. kitabı
Okunma: 14 Mart 2021 03:46
Yakın zamanda gene okuduklarımdan, "Güneş Ülkesi" Eserin sahibi Tommasso Campanella (1568-1639) duyularla elde edilen bilginin eleştirisi üstüne felsefesini kuran bir Descartes öncesi filozofudur. Campanella'ya göre duyular beni aldatabilir. Onların bana gösterdiği dünyanın varlığını kanıtlayamam. Oysa bir "iç duyu" ile kendi öz varlığımı kanıtlayabilirim tezini savunmuştur. Güneş Ülkesi, Dominiken Tarikatına bağlı bir düşünürün günün birinde gerçekleşeceğini düşündüğü filozofça bir devlet tasarısıdır. Yaşadığı dönemde Kalabriya'yı İspanyol egemenliğinden kurtarmak ve hayalindeki komün düzeni kurabilmek için 1599 yılında bir ayaklanma planı hazırlamış ve sonrasında yakalanarak 27 sene hapis yattığı Napoli'de bu eseri yazmıştır. Eserinde Platon'un Devlet'indeki topluma benzer bir toplum önermiştir. Bu toplumda mallar, kadınlar ve çocuklar ortaktır. Çocukların eğitimi devletin sorumluluğundadır. Platon'un düşüncesinden ayrı olarak bu devleti filozof değil, din adamı ( papa ) yönetecektir. Malk mülk ortaklığına dayanan bu toplum düzeni bana mantıklı geliyor ama kadın ortaklığına gelince, Hz. İsa'nın mesajını yaymak ve cehaletle savaşmak üzerine kurulan Dominikan Tarikatı'na ters düştüğü bence kesin.. Zaten kendisi 1593’te cinsel sapıklıkla suçlanıp tutuklu da kalmış. Felsefe ile ilgilenen veya felsefe okumayı seven kişilere tavsiye edebilirim.
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Nilüfer Yayınları · 20174,666 okunma