·184 syf.····Okunma: 23 Mart 2021 03:42 Sürükleyici bir eser mi arıyorsunuz?
Yüzbaşının Kızı bu yöndeki ihtiyacınızı karşılayacaktır.
Düzyazı türünde yazılmış olması akıcılık açısından etkili oldu,
Pyotr Anreyiç’in olay akışında süzülüşü ise kitabın yağ gibi akıp gitmesine ve böylelikle kısa sürede bitmesine sebep oldu.
Biraz bahsetmek gerekirse kitabın ana karakteri ( Pyotr Anreyiç ) 17 yaşında bir soylunun oğludur
Tesadufleri de bolca barındıran hikayesi özünde bir aşk ve savaş (isyan) barındırmakta.
Aşkın adı Marya İvanovna’dır.
Marya’ya kavuşmak aklının sürekli bir tarafında durur.
Kitabın sonuna kadar süren ona kavuşma çabası ve sondaki fedakarlık aşkın gücünü ortaya koyuyor.
İsyanın başında da Yemelyan Pugaçov vardır, amacı ise çar olmaktır. ( Bu isyan Osmanlı ile savasildigi için ilgilenilememis olmasından dolayı büyümüş ancak küçük kaynarca’dan sonra çariçe tarafından tüm isyancılar yakalanilarak idam edilmiştir. )
Pugaçov soylulara öfkelidir ve kimilerin sefil olmasina karşı soyluların bencilliği, bonkör olmaması bu öfkenin temelini oluşturur.
Ancak bizim Pyotr Anreyiç’e de bir o kadar sevgi ve saygı besler, sebebi ise bir tesadüfe dayanır. Hikaye kısmına pek girmeden konuyu kapatıyorum.
Peki bu sürükleyici eser bana ne kattı?
İşte bu konuda kitaptan puan kırma sebebime değineceğim.
Çünkü yeteri kadar şey katmadigi kanaatindeyim.
Bir parça bilgi birikimim artmış olabilir ancak onun haricinde yeni bir bakış açısı kazanamadım.
Tabi bunların subjektif bir değerlendirme olduğu konusuna vurgu yapmak istiyorum.
Şayet kitaptan sonra hayatı değişmiş birileri de olabilir, neden olmasın : )