···Okunma: 21 Mart 2021 20:40 “Bizlerin payına sadece bataklık ve taşlar düştü, onları da kültür dünyamıza taşıdık.” der Finler.
Toprakları taşlarla dolu, ekonomik gücü olmayan fakir bir memlekettir Finlandiya. Yoksul topraklarına besledikleri sevgi ve inatçı çalışkanlıkları dışında her yönüyle yoksul olan, eğitimli insan sayısı oldukça az, daha yeni İsveç ve Rus baskısından kurtulmuş bu halkın ülkelerini nasıl Beyaz Zambaklar Ülkesine döndürdüğünü anlatıyor. İçinde çok çarpıcı konulara yer verilmiş, Mustafa Kemal Atatürk’ün de çok etkilendiği ve okullarda da okutulmasını istediği bir kitap.
Halka kızmaktansa önce onu değiştirmek ve dönüştürmek gerektiğini, aksi taktirde bilgiye sahip olan kişinin mutsuz ve yararsız olacağını görüyorsunuz. Yaşamı ile yan yana koyduğumuzda Mustafa Kemal’in ne kadar çok kitap okuduğunu ve öğrendiği her şeyi bir başkası ile değil, halk ile paylaştığını görüyorsunuz. Belki de bu kitabı okuyarak biraz da ona ve zihnine daha çok yaklaşıyorsunuz.
Bu kitabın, her kitaplıkta bulunması gereken çok değerli bir eser olduğunu düşünüyorum. Okuyun, okutun dostlarım.