···Okunma: 21 Mart 2021 10:48 Diktatörlük ve insanları manipüle etmek üzerine yazılmış en başarılı kitaplardan biri olmalı 1984. Attığınız her adımdan, aldığınız her nefese kadar, hatta düşünceleriniz de dahil sizi siz yapan her şeyin takip edildiği, değiştirilmeye zorlandığı distopik bir dünyayı anlatıyor George Orwell. İktidarın sürdürülebilmesi ve daha da güçlenmesi için itaat etmelerinden başka herhangi bir şey beklenmiyor Okyanusya halkından. Bizi birbirimizden ayıran şey, düşüncelerimizdir. Okyanusya'da herkes aynı düşünüyor. Çünkü Büyük Birader onların yerine her şeyi düşünüyor ve yapıyor.
Kitap bize 1940'ların sonunda yazılmış bir esere göre fazla ilerici fikirler sunuyor. Bu yüzden Orwell'ın zihin yapısından etkilenmemek mümkün değil. Sizin gerilmenizi sağlayacak ve bence biraz da tanıdık gelecek. Günümüz dünyasında benzerlerini gördüğümüz bir sistemin içine çekileceksiniz kitabı okurken. Yani sözün özü, 1984 için mutlaka vakit ayırmanızı tavsiye ediyorum.
Peki, Büyük Birader 101 numaralı odaya girdiğinde neyle karşılaşırdı dersiniz?
Herkese sağlıklı günler dilerim. İyi okumalar...
"Bağlılık, düşünmemek demektir, düşünmeye gerek duymamak demektir. Bağlılık bilinçsizliktir." (64.syf)
"Özgürlük, iki kere iki dört eder diyebilmektir. Buna izin verilirse, arkası gelir." (92.syf)