2021 8. kitabı
Okunma: 25 Mart 2021 17:22
Kendisini "Bilgisayar ekranına bakan ve bazen gerçek dünyaya açılan bir biyolog." olarak tanımlayan, zamanının çoğunluğunu aslında doğada geçiren biyoenformatik bilim dalı profesörü Dr. Theo Cray doğada gözlemlerini yapmaktadır. Kaldığı motelden apar topar karakola götürülür, kısmen nazik bir biçimde sorgulanır ve daha sonra serbest bırakılır. Hikayemiz bu şekilde başlıyor. Profesör 'Neden?' sorusunu sorduğunda, yıllar önce öğrencisi, şimdilerde de meslektaşı olan Juniper' in kendisinin yakınlarında araştırma yaparken, korkunç bir saldırı ile hayatını kaybettiğini öğrenir. Dr. Cray oldukça şaşkındır. Hem yıllardır görmediği öğrencisi ile meslektaş olmuş olmaktan, hem de onun hayatını kaybetmesinden. Hatta kendini suçlar "Ona kendini korumayı öğretemedim mi?" diye. Çünkü, Juniper bir ayı saldırısı ile hayatını kaybetmiştir. En azından öyle görünmektedir. Hatta, Juniper' e saldıran ayı bulunur, infaz edilir. Malesef hikayemiz bu kadar basit ve kısa değil. Dr. Cray' ın polisten (ç)aldığı, Juniper' e ait kan numunesini DNA analizi açısından bağlantılarına gönderir. Kan içerisinde bulunan bir kıl tanesi Dr. Cray' ı birbirini izleyen olaylar zincirine sürükler. Etrafında yardım alabileceği kimselerin ona inanmaması hatta onu küçümseyerek çılgınlıkla suçlaması profesörün yol almasına ket vuracaktır. Bakalım olayın aslı ne? Kitap hem konu edindiği bilim alanı hem dili hem de kurgusu yönünden bence gayet güzel. Çevirmen' in daha çok dipnot kullanış olmasını isterdim. Sonuçta 'Biyoenformatik' her an araştırdığım bir konu değil. Dr. Cray' ın güçlü bağlantısı hikayenin kırılma noktasını taşıyor. Bence bu kimsenin bu kadar hızlı ve bu kadar güçlü olmaması gerekirdi. Ayrıca kıldan nuDNA eldesi gibi önemli bir konunun hızlıca geçiştirilmesi bence hikaye inandırıcılığını biraz azaltmış. Ayrıca MAAT fazlasıyla, çok fazla akıllı bir program. Kitabı okurken profesörün mor çizgi üzerinde defalarca ceset çıkardığına şahit olacaksınız? Bu kadar basit olmamalı. Ayrıca söz konusu bir ceset olduğunda kolluk kuvvetlerinin, taşra da bile olsa bu kadar duyarsız olacağını düşünmüyorum. Yazar müthiş bir zeka yaratayım derken, sanki telepatik bir kahraman oluşturmuş gibi. Bunların dışında yine de kitabı beğendim. Okumanızı tavsiye ederim. Bakalım siz de beğenecek misiniz?
NatüralistAndrew Mayne · İthaki Yayınları · 2020117 okunma