Yazımı Beğendiyseniz Aynı Ad ile Beni İnstagramda'da da Bulabilirsiniz
2021 6. kitabı
Yazarın ilk romanıdır, hatta Amerikan Natüralizmin akımının da ilk romanıdır.(bazı kaynaklarda realist-natüralist diye de geçer) 19.yy Amerikasında değişen toplum yapısı ve değerleri işlenir. Kitap edebe aykırı bulunduğundan toplanmıştır. Kitabın içinde bulunduğu akım olan Amerikan realizmi , romantiklerden ziyade gerçeği abartmadan ya da eksiltmeden tam olarak sunar ve karakterler olay örgüsü gibi diğer unsurlardan daha önemlidir, genelde konu ahlaki seçimlerdir Bu karakterler toplumdandır. Natüralizm ise sosyal koşullarımızın genlerimiz ile birlikte karakterimşzi nasıl şekillendirdiğini ayrıntılı bir realizm ile bize sunar, bu akım Darwin’in evrim teorisinden etkilenmiştir. Kitabın başlıca konusu “Amerikan Rüyası” ve popüler kültür ve benzeri yollardan maaruz bırakıldığımız “tüketim kültürü”dür. Bu unsurlar Amerikan toplumunun ve insanının bugün dahil gerçekten etkilendiği hayatın gerçekleridir. Kitaptaki baş karakter Carrie hep mutsuz ve mutlu olmak isteyen bir karakterdir. İstediği şeyleri elde ettiği zaman mutlu olabileceğini düşünerek, bunlara sahip olmadıkça mutsuzdur . istediği şeyler ise toplum tarafından maaruz kaldığı Amerikan rüyasıdır ama bunları ulaşsa bile her zaman daha fazlasını ya da elinde o anda olmayanı, yeni kaybettiğini ister. Tüketim toplumunu oluşturan insanlar da böyledir, hep birşeyler tüketmeye ve sahip olmaya ihtiyacı olduğunu düşünür, bu ihtiyaçlar ise hızlı moda ile her zaman değişir. Carrie tüketim toplumundaki insanları yansıtır, asla tatmin olmaz, hep birşeylere sahip olmak ister,özenir ve mutlu olmaz. Özet: (spoiler içerir) Kitap Carrie adındaki kızımızın Amerika’nın küçük şehirlerinden Chicago gibi büyük şehrine yolculuğuyla başlamaktadır. Yolda Drouet ile tanışır adamla flört etmekten hoşlanır fakat görünüşünden ötürü kendisiyle olamayacağını düşünür. Ablasıyla yaşamayı dener fakat bunun için Carrie’nin eve maddi katkıda bulunması gerekmektedir, bunun için iş arar ama tecrübesizliğinden ötürü bu da zordur, bulduğunda ise aslında işi ve ücretini beğenmez.O böyle yerlerde çalışmak değil gezip tozmak, güzel giyimli beyefendilerle güzel kıyafetler giymek ister.Drouet ile tekrar karşılaşır ve onu bu hayatın içinden çekip çıkarır. Carrie’nin artık çalışmaya ihtiyacı yoktur güzel kıyafetleri de vardır ama Drouet onunla evlenmiyor hatta onunla baştaki kadar ilgilenmiyordur da. Drouet’in arkadaşı Hurstwood evli bir adam olmasına rağmen Carrie’ye aşık olur, onu şehirdeki diğer insanlar gibi gösterişli yerlere götürür ve onunla ilgilenir, Carrie bu aşka karşılık verir ve New York’a kaçarlar gakat bu arada gelişen olaylar sayesinde Hurstwood artık zengin değildir, yeni komşularıyla beraber Carrie gene o gösterişli hayata özenir, evlilik değildir ona yeten ve istediği, böylece daha çok harcama yapar ve güzel yerlere gider. Ama hala mutlu değildir,güzel olsa da etrafındaki kadınlardan daha güzel olmak ister, sahnede olmak ve tüm ilgiyi üstüne çekmek içten içe ister. Durumları kötüleştiğinde ise çalışmaya başlar, tekrar parası olduğunda bu defa kocasına bağlı olmak ve onunla parasını paylaşmanın bu defa ağır geldiğini anlar. Sonunda sahneye çıkmayı başarmış, herkes tarafından ilgi gören, istediği yere giden istediğini giyen biridir, ama zengin ve onunla flörtleşmeye çalışan adamlara artık kanmıyordur, hatta tüm o güzel şeylerden bile tatmin olmuyordur. Sahip olursa mutlu olacağını düşündüğü her şeye sahipken hala yalnız ve mutsuz hissediyordur.
Kız Kardeşim CarrieTheodore Dreiser · Hayat Yayınları · 1970760 okunma