···Okunma: 24 Mart 2021 00:43 Kitap hakkındaki yorumlara baktığımda okurların çoğunun kitabı öneri üzerine okuduklarını, kitap hakkında kendileri bir kitapçının raflarında ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’ni görmüş olsalardı ‘es geçecekleri bir kitap ‘şeklinde bahsettiklerini gördüm. Açıkçası ben de onlardan farksızım.
‘Kaplumbağa Terbiyecisi’ni seçmeli dersim dahilinde okuma fırsatı buldum ve bir şekilde bu fırsatı yakalayabildiğim için çok mutluyum.
Biyografi genelde insanların okumak için ilk tercih edeceği tür değildir; hatta içindeki tarihler ve kişinin hayatına dair bilgi yoğunluğuna karşı ön yargılıysanız, ister istemez bu türden kaçınabilirsiniz. Fakat ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’ biyografi kitabı olmasına rağmen bu tür içinde kesinlikle ön yargılarınızı kıracak bir kitap olarak öne çıkıyor.
Öncelikle yazarın dilini çok beğendim. Osman Hamdi’nin hayatı yalnızca ‘Şu zamanda şurada yaşamıştır.’ veya ‘Bu tarihte böyle olmuştur.’ vs. şeklinde değil; araya olayların hissiyatına uygun betimlemeler ve paragraflar da katılarak aktarılmış. Beni en çok cezbeden ve biyografi türüne karşı ön yargılarımı kıran nokta bu oldu.
Bunun yanı sıra hepimizin yalnız 'Kaplumbağa Terbiyecisi' tablosunun yaratıcısı olarak bildiği Osman Hamdi’nin yaşamının iç yüzü insanı kitaba ayrı bir çekiyor. Şahsen birçok noktayı kendimle özdeşleştirebildim, yaşadıklarından ilham aldım. Ayrıca kendisinin birçok tablosunu keşfedebilme ve sanatının ardındaki anlamları görebilme şansı yakaladım.
Keyifli okumalar.