2021 112. kitabı
Ey İlah-i Âlemîn! Milletimiz kadar dinin uğruna evlâdını kurban etmiş bir başka millet var mı? (Çanakkale Mahşeri, Mehmed Niyazi) Yaklaşık üç sene önce aramızdan ayrılan Mehmed Niyazi’nin 1998 yılında yazmış olduğu Çanakkale mahşeri isimli romanı herkesin okuması gereken bir roman… Bu romanla Çanakkale’yi öğreneceksiniz, o günleri yaşayacaksınız… Binlerce neferin, ananın, evladın destanını anlatan bu romanın, cepheden cepheye koşarak yapılan fedakarlık ve kahramanlıkların sadece çok az bir kısmını anlattığı halde okurken elinizden düşürmeyecek şekilde sizi etkileyeceğine inanıyorum. Kısacası “Çanakkale Ruhu”nu iliklerinize kadar hissedeceksiniz. Kitaptan Beşinci Osmanlı Ordusu Kumandanı Mareşal Liman Von Sanders’in söylediği bir sözü alıntılamak istedim: "Bir asker için mutluluk denen bir şey varsa, Türk'lerle omuz omuza savaşmaktır, diyebilirim. Fakir insanlardı; buğday kırığından yapılmış çorba en önemli yemekleriydi; sağlıksız su içerlerdi; çamur barınaklarda yatarlardı; fakat en modern silah ve araçlarla donanmış düşmanlarına karşı aslanlar gibi savaşırlardı. Bu insanların kalplerinde sadece ve sadece ulvi bir vatan sevgisi vardır. Ölüme onlar kadar gülümseyerek giden bir millet daha görmedim." Bizim için korkusuzca can veren atalarımızın ruhları şad olsun.
Çanakkale MahşeriMehmed Niyazi · Ötüken Neşriyat · 20232,084 okunma