Puan vermedi·325 syf.····Okunma: 31 Mart 2021 20:04 Muazzam...
İnsan zekası ve sosyal hayatına etkisi konusunda yazılmış çok başarılı bir kurgu; bilim kurgu demeye dilim varmıyor çünkü o kadar olası, o kadar gerçek bir hikaye ki, her geçen gün ve yaşanan teknolojik ilerlemeler sanki olayların gerçekleşme olasılığına yaklaştırıyor bizleri.
Charlie Gordon 68 IQ'ya sahip, ciddi derecede hatırlama ve öğrenme güçlüğü çeken bir yetişkin ve Algernon ismindeki bir farede denenen zeka geliştirme ameliyatı, kendisine de uygulanıyor. Kitabın içeriğini Charlie'nin günlük biçiminde, ameliyata hazırlık aşamasında ve sonrasında yazdığı "İlerleme Raporları" oluşturuyor. Adım adım yaşadıklarını, psikolojisini ve gerçekleşen gelişmeleri birinci ağızdan okuyoruz.
Çevirinin de çok başarılı olduğunu söyleyebilirim çünkü karakterle o kadar içselleşiyor ve gerek pozitif, gerek negatif gelişmeleri o kadar derinden hissediyoruz ki, oldukça akıcı bir hale geliyor kitap.
Genele benzemeyenin nasıl dışlandığı, insan denen acımasız varlığın aslında şefkate nasıl da ihtiyaç duyduğu, duygunun ve zekanın nasıl birbirinden ayrı ama aynı zamanda tamamlayıcı olduğu hiç de göze sokulmadan kafasına dank ediyor insanın.
Kesinlikle çok yalın, farklı ve çarpıcı bir kitap. Yalın olduğu kadar, bazı detaylarıyla da oldukça etkileyici. Belki de en duygusal bilim kurgu eserlerinden biri. Mutluluğu, hüznü, siniri gelgitler halinde derinden yaşatıyor. Sanırım bu yıl okuduğum kitaplar içinde en iyilerden biri oldu şimdiden.
"Korkuyorum. Hayattan, ölümden veya hiçlikten değil, hiç var olamamışım gibi o ışığı harcamış olmaktan korkuyorum."
Ayrıca okuduklarını görsel olarak desteklemek isteyenler için: 1968 yapımı fena olmayan "Charly" isminde bir filme de konu olmuştur roman.